Vladimir Putin se confruntă în mijlocul războiului cu o problemă mare cât Rusia: Industria de apărare, care alimentează tot frontul rusesc, rămâne dependentă de tehnologiile şi echipamentele militare din Occident. Pe măsură ce timpul trece armata roşie va fi forţată să revină la armele din era sovietică

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 octombrie 2022 779 afişări

Vladimir Putin se confruntă în mijlocul războiului cu o problemă mare cât Rusia: Industria de apărare, care alimentează tot frontul rusesc, rămâne dependentă de tehnologiile şi echipamentele militare din Occident. Pe măsură ce timpul trece armata roşie va fi forţată să revină la armele din era sovietică

Înainte ca sancţiunile europene să taie accesul industriei de apărare din Rusia de la componentele şi tehnologiile occidentale, o analiză demarată de guvernul rus a scos la lumină faptul că toate încercările lui Putin de a reduce dependenţa de Vest au eşuat, scrie Bloomberg.

Acest eşec forţează Rusia să se bazeze pe arme din epoca sovietică, mai puţin precise şi fiabile. Potrivit analiştilor militari este puţin probabil ca Kremlinul să mai poată susţină multă vreme atacurile masive care lovesc în prezent infrastructura energetică a Ucrainei.

Analiza guvernului arată că potrivit unui program demarat în 2019, Rusia ar fi trebuit să-şi reducă puternic dependenţa de importuri occidentale pentru industria de apărare până în 2025. Aproape totul din arsenalul rusesc ar fi trebuit să fie înlocuit pentru a rezolva această problemă. Cu toate acestea, cu 10 luni înainte de invadarea Ucrainei, niciun punct al planului privind reducerea depedenţei nu a putut fi respectat.

Mai mult, la începutul războiului, au existat mai multe voci din interiorul Rusiei care au avertizat că în cazul impunerea unor noi sancţiuni, programul lansat în 2019 şi deci încercarea de a rezolva problema dependenţei vor eşua lamentabil.

Informaţiile privind dificultăţile pe care le întâmpină Rusia în aprovizionarea cu componente au fost împărtăşite între mai multe guverne occidentale şi au alimentat discuţiile privind sancţiunile comerciale impuse de la sfârşitul lunii februarie.

„Costurile pe care le suportă acum Rusia sunt uluitoare. Comandanţii ruşi de pe front ştiu foarte bine că proviziile şi muniţiile lor se vor termina”, a declarat Jeremy Fleming, directorul Centrului Guvernamental de Comunicaţii din Marea Britanie.

Potrivit unui audit realizat de biroul procurorului general al Rusiei, numai în 2020 Rusia a încercat să înlocuiească peste 15.000 de componente diferite pentru 43 de tipuri de echipamente militare. În final, autorităţile au reuşit să schimbe doar 3.100 de componente din ţinta iniţială.

Pe lista armelor, echipamentelor şi vehiculelor militare care au nevoie de piese de schimb din Occident se numără sistemele anti-rachetă Nudol, submarinele nucleare de tip Yassen, bombardierele şi avioanele TU-22M3 şi Su-34 şi elicopterele de atack Ka-52K. La această listă de adaugă şi sisteme tehnologice militare, drone şi nave de război.

Auditul a mai scos la lumină şi că cel puţin 100 de contracte semnate cu institute de cercetare militară din Rusia pentru dezvoltarea de componente au fost blocate, odată cu anexarea Crimeei.

„Dependenţa de componentele occidentale nu va opri maşinăria de război rusească, dar va încetini semnificativ ritmul în care Rusia îşi poate regenera capacităţile militare. Rusia poate găsi o cale pentru a ocoli sancţiunile, prin înlocuirea pieselor occidentale cu componente chinezeşti, dar aici apare o problema majoră privind costul aprovizionării şi calitatea acestora. Altfel spus, dacă alege această opţiune, capacitatea Rusiei de a folosi sau produce echipamente şi tehnologii militare pentru a fi folosite la scară largă va fi foarte limitată”, a declarat Sidhart Kaushal, cercetător în cadrul Royal United Services Institute.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.