Cat va costa o vizita la medic
La sase luni dupa ce a strans mii de semnaturi impotriva coplatii in sistemul sanitar, ministrul Cseke Attila s-a razgandit si introduce din vara plata pentru serviciile medicale. Cum functioneaza acest sistem in tarile din Vest si unde ne va duce aceasta masura?
Ponderea contribuabililor este mai mica decat cea a beneficiarilor sistemului de sanatate, astfel incat directorul Cegedim considera ca introducerea coplatii risca sa nu abordeze in profunzime problemele. "O dilema care se ridica este cine plateste pentru cei exceptati de la coplata. Cu o exceptare facuta corect, aceasta trebuie sa fie asigurata din bugetul centralizat, ca masura de protectie sociala", spune el. Pe de alta parte, ramane intrebarea cum vor putea fi asigurate servicii pentru toti beneficiarii sistemului, in conditiile in care, conform cu actualele tendinte demografice, doar unul din cinci romani sau unul din zece va mai contribui la sistem in urmatorii zece ani, crede Craciun.
Presedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astarastoae, admite ca avantajul acestei masuri va fi colectarea unor fonduri pentru spitale, insa adauga ca acestea nu se pot ridica nicidecum la nevoile din sector, fiind doar "o picatura de apa cu care sa-si ude buzele secatuite". {eful CMR observa insa si dezavantajele masurii, care, pe langa faptul ca este introdusa intr-un moment deloc fericit pentru puterea de cumparare si nivelul consumului, ar putea restrictiona accesul multora la serviciile sanitare. "Am putea asista la situatia in care doar doua milioane de pacienti sa mai apeleze la tratament de specialitate", estimeaza el.
Este de presupus ca, pe termen mai lung, un impact asupra modului cum va fi reformat sistemul il va avea si disputa mai generala de idei dintre modelul generic numit "european", care incearca sa nu lase niciun segment de pacienti neacoperit de servicii medicale, si cel "american", care nu-si propune sa ofere asistenta sanitara decat contribuabililor, astfel ca din peste 300 de milioane de locuitori, 47 de milioane nu au niciun fel de asigurare de sanatate. Reforma sistemului, intens promovata de presedintele Barack Obama, urmareste sa ofere acces la ser-viciile sanitare pentru toti cetatenii, printr-o investitie de 900 de miliarde de dolari. Daca planul lui Obama de a apropia sistemul american de cel european va reusi, atunci anii urmatori vor oferi lectii importante si pentru tarile de pe alte continente, aflate acum in cautarea celui mai potrivit model de reforma, inclusiv pentru Romania, unde exista destule voci care pledeaza pentru o copiere a actualului sistem american si eliminarea pe cat posibil a statului din ecuatia sanatatii.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro