Românii renunţă la încălzirea centralizată şi trec la centrale. Care este însă preţul confortului?

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 27 octombrie 2016 1483 afişări

Mai bine de jumătate dintre români au renunţat, în ultimii 14 ani, la sistemul centralizat de încălzire. pe lângă beneficiile legate de confort, centralele termice aduc şi importante economii; cum va evolua piaţa în viitor şi cât de mult costă o instalaţie nouă de încălzire au explicat reprezentanţii companiei Ariston Thermo România.

„Piaţa de centrale termice din România se află în plină maturizare“, crede Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România. Astfel, clienţii pun accent pe serviciile conexe precum service şi garanţii, pe funcţiile oferite, preţul nemaifiind principalul criteriu de achiziţie. „Piaţa se maturizează, observăm o tendinţă de modificare a obiceiurilor de cumpărare“, remarcă Drăguleanu. „Piaţa de centrale termice se îndreaptă tot mai mult către segmentul înlocuirilor produselor instalate în urmă cu peste zece ani. Desigur, un procent important este deţinut şi de noile instalări, acestea fiind, de cele mai multe ori, determinate de debranşările de la sistemul centralizat de încălzire.“

Numărul apartamentelor legate la sistemul centralizat a scăzut cu 50%, explică reprezentanţii Ariston. În ceea ce priveşte achiziţionarea unor centrale noi, principalele motive sunt nevoia de înlocuire (30%), debranşarea (40%) şi mutarea într-o locuinţă nouă (30%). Astfel, în cadrul procesului de cumpărare, 60% dintre clienţi aleg singuri noua centrală, 33% consultă un instalator, iar 7% lasă decizia în seama instalatorului. În străinătate, spun cei de la Ariston, numărul celor care lasă specialiştii să se ocupe este mult mai mare. 28% dintre cei care achiziţionează o centrală nouă apelează la magazine tip DIY (ca Dedeman, Hornbach, Praktiker), în vreme cu aproape jumătate merg la magazine specializate.

Investiţia totală într-un sistem de încălzire, în cazul unui apartament de 3 camere, se ridică la 7.800 de lei, sumă care include costul instalaţiei dar şi pe cel al debranşării. Amortizarea costurilor, potrivit reprezentanţilor companiei, se face într-un interval de 4-6 ani; acest termen scade la 2-4 ani dacă este vorba doar de costul centralei.

Conform unei analize realizate de companie, în primele opt luni ale anului peste 10.000 de familii din România au luat decizia de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire, optând pentru un sistem propriu de încălzire; centrala termică cu funcţionare pe gaz se plasează în topul preferinţelor, fiind principala alegere. Numărul acestora este cu 78% mai mare comparativ cu cel raportat în perioada similară din 2015. „Studiile derulate periodic arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii din domeniu. Datele oficiale arată că, din anul 2012 şi până în prezent, peste 202.674 de familii au decis să renunţe la sistemul centralizat de încălzire, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament, pe gaz“, a mai adăugat country managerul Ariston.

Din 2002 şi până în prezent, sistemul centralizat din România a pierdut aproape jumătate dintre abonaţi. Astfel, dacă în 2002 erau branşate circa 2,5 milioane de locuinţe, la finele lunii august 2016 mai erau racordate doar 1,25 milioane de locuinţe. În acelaşi timp însă, parcul de centrale termice instalate a crescut de mai bine de cinci ori, de la 400.000 de unităţi în 2002 la peste 2,2 milioane în acest moment. Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC mai arată că, la finele lunii august 2016, doar puţin peste un sfert (26%) dintre locuinţele din mediul urban din România mai erau branşate la sistemul centralizat de încălzire. De asemenea, în nouă judeţe din ţară, întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei, de pildă centrale de apartament sau de bloc. În plus, în alte 13 judeţe, mai puţin de 10% dintre locuinţe racordate la CET-uri. „Alte 17 judeţe din România mai au branşate doar între 10 şi 50% dintre locuinţe, în timp ce doar două judeţe şi Capitala mai au conectate puţin peste 50% dintre apartamente“, subliniază Drăguleanu.

Dincolo de confortul sporit oferit de instalarea unei centrale termice cu funcţionare pe gaz, românii pot obţine şi economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 220 de lei, iar cel de producţie este de 353 lei, preţul pentru producerea unei Gcal de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 163 de lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.