Cu cat s-au scumpit de fapt medicamentele in ultimii 10 ani?
Medicamentele s-au scumpit nesemnificativ in ultimii zece ani, in comparatie cu cresterile de preturi la celelalte bunuri si servicii. Totusi, opiniile generale sustin ca pretul doctoriilor a crescut accentuat din 2000 incoace. Cum stau de fapt lucrurile?
Un raport al Eurostat referitor la evolutia preturilor de consum arata ca, in timp ce preturile generale s-au dublat fata de inceputul anilor 2000, cel al medicamentelor a inregistrat mai degraba o stagnare, daca ne uitam la cresterea de circa zece procente.
Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, spune ca practica pretului redus al medicamentelor a functionat dintotdeauna, pentru ca s-a lucrat la pret minim european si pentru ca referinta in calcularea medicamentelor se face la cursul BNR stabilit la inceputul anului: "Istoria a dovedit ca, pana in anul urmator, desi cursul euro sau cel al dolarului se aprecia cu 20-30%, pretul doctoriilor ramanea acelasi".
Farmacistul adauga ca, de-a lungul timpului, si adaosul comercial al farmaciei a fost mult diminuat, ceea ce s-a reflectat in evolutia costurilor: "Daca la inceputul anilor 2000, marjele farmaciei erau de 25%, la inceputul anului trecut scazusera sub 1%, iar in prezent se afla la nivelul de 10-12%".
Potrivit sefului PFdR, ceea ce intelege populatia din aceste scumpiri ar fi de fapt "un nor de fum". Un argument ar fi ca pacientii sunt derutati de gradul diferit de compensare de la un an la altul. Asa se face ca, dupa ce mult timp pacientul a platit doar 10% din pret, iar apoi a ajuns la un grad de compensare de 50%, este firesc sa constate o scumpire. Potrivit unui raport al Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate privind industria de ingrijire a sanatatii, 90% dintre bolnavii care consuma medicamente pe baza de reteta compensata platesc jumatate din valoarea ei.
Pe de alta parte, nivelul de trai scazut face ca o suma de 30 de euro platita pentru tratamentul lunar sa fie enorma, in timp ce europeanul plateste aceiasi bani, dar castiga de zece ori mai mult.
Pe de alta parte, din cauza scaderii puterii de consum, cererea se muta dinspre medicamentele platite din buzunar inspre cele pe baza de reteta.
"Ceea ce este important in evolutia pietei farmaceutice este promovarea bunei utilizari a medicamentelor, pentru ca acestea nu trebuie judecate ca un bun de consum", spune Petru Craciun, directorul Cegedim. Raportul trimestrial al companiei arata ca, fata de primul trimestru din 2009, piata farmaceutica a inregistrat o crestere de 22% in valoare, in principal din pricina cresterii preturilor la medicamente din luna martie, ca urmare a actualizarii cursului de schimb, de la 4 lei la 4,25 lei/euro.
Volumul total al medicamentelor a scazut semnificativ cu 7,5%, cele mai afectate segmente fiind consumul din spitale (-15,2%) si segmentul celor eliberate fara prescriptie medicala (-13,7%). Mutarea cererii spre medicamente pe baza de reteta nu este tocmai o veste buna pentru farmacii, daca ne uitam la termenele de plata dupa care se face decontarea din partea Casei de Asigurari. Daca in prezent banii vin dupa 210 zile, vara lui 2010 le-ar putea dubla la 360 de zile sau chiar mai mult.
La nivelul anului trecut, in topul preferintelor la consumul de medicamente se gaseau produse care se adreseaza luptei cu durerea. Potrivit unui top al BUSINESS Magazin, Nurofen se afla pe primul loc in randul medicamentelor eliberate fara reteta, cu zece milioane de unitati vandute in 2009 si o valoare totala, la pretul de achizitie in farmacii, de circa 20 de milioane de euro. Cu 23% cheltuieli cu medicamente din totalul alocat sanatatii, tara noastra este in urma unor tari ca Ungaria, Cehia sau Slovacia, care cheltuiesc pe medicamente 30% din buget sau chiar mai mult.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro