Craciun fericit!

Dilemele anului 2013: ce se va întâmpla în energie?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 08 ianuarie 2013 163 afişări

Unul dintre sectoarele cu care ar putea prinde contur este energia solară, domeniu care, deşi era aşteptat să înregistreze o dezvoltare accelerată anul acesta, a rămas blocat în mai multe schimbări legislative.

VA FI 2013 ANUL ENERGIEI SOLARE?

Furnizorii de echipamente şi servicii pentru proiecte de energie solară cred că 2013 va aduce o creştere semnificativă a pieţei faţă de 2012, estimările vizând montarea a mai bine de 500 MW anul viitor, ceea ce înseamnă investiţii de circa 650 de milioane de euro. Investitorii sunt atraşi cu precădere de schema de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţia lor de statul român.

CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN ALTE ZONE ALE SECTORULUI ENERGETIC?

Pe partea de proiecte eoliene este de aşteptat ca la finalul anului viitor România să aibă 3.000 MW, ceea ce înseamnă investiţii noi de circa 1,4 miliarde de euro în 2013. Tot în 2013 este aşteptată ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, cel mai realist termen pentru realizarea acestui lucru fiind jumătatea anului. Pe partea de listări la Bursă de anul acesta statul a rămas cu multe restanţe printre care se numără Transgaz, Romgaz sau Nuclearelectrica.

CUM VOR EVOLUA PREŢURILE?

Anul viitor va aduce scumpiri semnificative la utilităţi. Astfel, în domeniul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici sunt programate trei scumpiri, în timp ce populaţia va trece prin două scumpiri. Tot anul viitor, vor exista patru trepte de scumpire a energiei electrice pentru consumatorii noncasnici şi o treaptă pentru populaţie odată cu eliminarea graduală a tarifelor reglementate din domeniul energiei.

CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN ZONA DE EXPLORARE?

Petrom, alături de gigantul petrolier american ExxonMobil, va continua aventura de explorare la mari adâncimi în Marea Neagră după succesul înregistrat la începutul anului trecut. De altfel, recent cele două companii au anunţat că au demarat cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră pe o suprafaţă de 6.000 de kilometri pătraţi în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Prin intermediul acestor lucrări se va realiza practic un fel de radiografie tridimensională a adâncurilor Mării Negre în scopul identificării unor posibile rezerve de hidrocarburi. Pasul făcut de cele două companii vine după ce la începutul anului trecut, după prima sondă de explorare făcută vreodată la mari adâncimi în Marea Neagră, Domino-1, a fost identificată o acumulare de gaze de 84 de miliarde de metri cubi a cărei valoare de piaţă s-ar putea ridica la 17 miliarde de euro.

CE ALTE COMPANII MAI SUNT AŞTEPTATE?

Tot anul viitor este de aşteptat ca la nivelul pieţei de carburanţi să se vadă o prezenţă mai bine conturată a noilor intraţi, adică a sârbilor de la NIS, care-i au în spate pe ruşii de la Gazprom, şi a azerilor de la SOCAR. Potrivit informaţiilor disponibile, NIS ar fi trebuit să finalizeze anul 2012 cu 40 de benzinării în timp ce SOCAR a anunţat tot pentru 2012 37 de puncte de alimentare după investiţii de 50 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
dilemele anului,
tendinte,
strategie
/analize/energie/dilemele-anului-2013-ce-se-va-intampla-in-energie-10435768
10435768
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.