Un producător internaţional de produse farmaceutice ameninţă scoaterea de medicamente din România

Autor: Ioana Matei Postat la 02 noiembrie 2016 1032 afişări

Un producător internaţional de produse farmaceutice ameninţă scoaterea de medicamente din România

Cel mai prost scenariu pe care îl anticipează CEO-ul Roche este cel în care, în cazul în care taxa de clawback continuă să crească, companiile farma nu vor mai aduce medicamente noi pe piaţă, iar acest lucru va duce, pe termen lung, şi la dispariţia genericelor. „Dacă nu alimentezi piaţa genericelor cu inovaţie – există, evident, o întârziere, apare inovaţia, iar  8-10 ani mai târziu ai genericele – atunci genericele ar putea să dispară.“ Ea oferă ca exemplu ţara sa de origine, unde există o serie de măsuri pentru facilitarea lansării de medicamente noi: „Aceasta este calea normală: ai un medicament, există un patent, iar când pierzi patentul, competiţia este acolo şi este normal să apară genericele, dar acest lucru este făcut cu obiectivul de a elibera fonduri pentru inovaţie“.

Martine Draullette spune că în prezent principala concentrare a companiei este schimbarea legislaţiei şi discuţiile cu autorităţile pentru a găsi o modalitate prin care să aducă noi medicamente pe piaţă. „Vrem să discutăm cu autorităţile pentru stabilirea unui sistem predictibil, transparent şi sustenabil“, descrie ea ambiţiile pentru industria farma.

În prezent, piaţa medicamentelor din România este apreciată la 3,5 miliarde de euro de către companiile de cercetare de piaţă; segmentul oncologicelor reprezintă circa 500 de milioane de euro.

Draullette nu oferă o altă cifră, însă spune că informaţiile oferite de firmele de cercetare sunt foarte înşelătoare. „Aceste companii comunică doar cifrele legate de un anumit preţ de listă, iar clawbackul nu este luat în considerare, aşa că atunci când anunţă o creştere a pieţei, nu înseamnă că sunt mai mulţi bani pentru reprezentanţii pieţei farma, înseamnă doar mai mult clawback. Totodată, includ tratamente pentru hepatita C, al căror preţ de listă este total deconectat de preţul plătit efectiv de autorităţi“. 

Anul acesta, medicamentul pentru hepatită l-a propulsat pe producătorul american AbbVie de pe locul al treisprezecelea în topul celor mai mari companii din farma, pe primul, cu o cotă de piaţă de 7,8%  în perioada iulie 2015 - iunie 2016, potrivit informaţiilor Cegedim. Schimbarea liderului din piaţa medicamentelor este a treia înregistrată în ultimii şapte ani, anul trecut clasamentul fiind condus de Sanofi şi de Hoffmann-La Roche, în 2013. „Ce pot să spun legat de evoluţia pieţei este că a scăzut cu 15% în preţ anul trecut, iar clawbackul a crescut  cu 3%, aşa că arată că aceste condiţii de piaţă nu sunt sustenabile pe termen mai lung. Cercetarea de piaţă, aşa cum este publicată, este foarte înşelătoare. Nu reflectă deloc condiţiile cu care ne confruntăm. Piaţa per total va înregistra cu siguranţă o scădere şi anul acesta“, explică Draullette. Spune că principala strategie a companiei, pentru anul trecut şi pentru 2016, a fost îmbunătăţirea accesului la medicamentele pentru pacienţii din România; ceea ce înseamnă că pe termen scurt s-au concentrat pe un nou model de distribuţie. În acest sens, compania a lansat anul acesta programul Direct la Farmacie, prin intermediul căruia pacienţii au acces gratuit la farmaciile care deţin medicamentele lor.

Draulette vorbeşte şi despre recrutare, în condiţiile în care angajaţii pieţei farma sunt printre cel mai bine remuneraţi în România; în condiţiile de piaţă existente, nici noile angajări nu sunt luate în calcul pentru compania care are în prezent circa 110 angajaţi. Totuşi, Draullette vorbeşte despre posibilitatea lansării unui program de internship pe timpul verii, pe care l-au început anul acesta cu un proiect pilot cu copiii angajaţilor firmei. „Ce am observat aici, comparativ cu ceea ce sunt obişnuită în Franţa este că, din păcate, studenţii din România nu sunt atât de obişnuiţi să lucreze în perioada studiilor. Cred că este foarte important să te confrunţi cu munca şi cu mediul de business, iar atunci când intri pe piaţa muncii pentru prima dată să nu fie o descoperire total nouă pentru noul tău angajator“, spune Draullette. Ea se referă la parteneriatele între universităţi şi companii, populare în pieţele vestice şi prin care studenţii pot câştiga experienţă de muncă încă din anii facultăţii. „Cred că că acest lucru este parte al responsabilităţii pe care o avem ca angajatori. Este o situaţie de câştig pentru ambele tabere: aduce „sânge proaspăt“ unei organizaţii şi pentru student constituie experienţă.“

În ce priveşte stilul ei de management, Martine Draulette îl descrie drept un un „management activ“, bazat pe delegare: „Tot ce pot să deleg, deleg; delegarea autorităţilor a fost printre primele decizii pe care le-am luat“, explică ea, precizând că acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fie prezentă în situaţiile în care este nevoie de ea. A observat că în România acest lucru nu se întâlneşte des: „Cred că este o chestiune culturală şi care ţine de istorie, să iei decizii şi să te simţi responsabil; cred că este modul ideal de lucru - ai apoi oameni mai motivaţi, iar nivelul de energie din companie este mult mai ridicat dacă ei simt că pot să ia propriile decizii.“

Pe plan internaţional, vânzările Roche Holding au crescut în cel de-al treilea trimestru datorită creşterii puternice ale unor medicamente oncologice şi de imunoterapie. Compania, cu sediul central în Basel, şi-a crescut veniturile cu 4,5% în trei luni (până la data de 30 septembrie), ajungând la o valoarea de 12,48 de miliarde de franci elveţieni. Roche a declarat că în al treilea trimestru vânzările diviziei de farmaceutice au crescut cu 9,68 de miliarde de franci; iar cele ale diviziei de diagnostic au crescut la 2,8 miliarde de franci elveţieni. 

Potrivit WSJ, mai multe din medicamentele oncologice şi de imunoterapie au înregistrat creşteri puternice în primele nouă luni ale acestui an. Printre acestea se află un trio de medicamente care tratează cancerul de sân - Herceptin, Perjeta şi Kadcyka, ale căror vânzări au crescut cu 9%. O intrare puternică pe piaţă a marcat Tecentriq, lansat anul acesta, face parte dintr-o nouă clasă de medicamente de imunoterapie, care cresc rezistenţa organismului în lupta cu cancerul. Roche este al treilea producător - după Bristol-Myers Squibb Co. şi Merck & Co. - care a intrat pe piaţa medicamentelor de imunoterapie. Pe piaţa locală, compania a fost inclusă în 2015 într-o anchetă legată de acordarea de mită în schimbul prescrierii de medicamente împotriva cancerului; potrivit reprezentanţilor companiei, din informaţiile comunicate de autorităţi până în prezent, Roche România nu are o calitate procesuală în acest caz.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori