Cât de (ne)sănătos e să ai un soţ/o soţie „de birou”
O problemă des întâlnită în cupluri e gelozia, care are rădăcini sau se răsfrânge, adesea, şi în viaţa de birou a unuia dintre parteneri. Recent, în cercul meu de prieteni cineva a adus în discuţie conceptul de „work spouse” (soţia/soţul „de birou”), care mi-a stârnit curiozitatea şi despre care aveam să aflu că se referă la relaţia platonică între colegii de lucru care rezonează şi îşi împărtăşesc impresii/îngrijorări/frustrări legate de job, colegi, şefi etc. şi între care se creează, astfel, o conexiune comparată de specialişti cu cea dintre soţi. De aici şi denumirea sugestivă. Sugestive sunt şi sondajele realizate pe această temă. Unul, citat de Forbes în 2020 şi realizat de Simply Hired, arată că în jur de jumătate dintre femei şi 41% dintre bărbaţi au declarat că au avut un soţ sau o soţie „de birou” într-un punct al carierei.
O astfel de legătură apare mai ales din nevoia de a avea alături un aliat, o persoană care să vorbească pe limba ta, cineva care să ştie prin ce provocări treci ş.a.m.d, lucruri pe care partenerului de acasă, dacă nu lucrează în aceeaşi companie sau măcar în acelaşi domeniu, e complicat să i le împărtăşeşti. Asta dacă ai un partener acasă.
Dacă nu îl ai, e cu atât mai uşor de înţeles de unde se naşte nevoia de comunicare, şi un avantaj poate fi că un partener de birou îţi poate deveni şi partener de viaţă. Luând în considerare burnoutul în care se află mulţi corporatişti, şi nu numai, depresia de care suferă zeci de milioane de oameni (5% dintre adulţii din toată lumea, potrivit World Health Organization), o conexiune de acest fel poate fi benefică, căci temerile, nemulţumirile împărtăşite pot diminua nivelul de stres şi comunicarea oferă o bunăstare psihică şi socială de care cu toţii avem nevoie. În plus, o relaţie profesională strânsă poate creşte şi randamentul la nivel de echipă, crescând gradul de retenţie a angajaţilor şi/sau generând rezultate bune pentru angajator, rezultate care pot, şi contribui totodată, la nivel individual, la propulsarea carierei.
Dincolo de avantajele evidente există însă şi o serie de riscuri de care trebuie să ţină cont cei care îşi creează legături de acest tip la birou. În primul rând, riscul evident e acela de a transforma relaţia platonică într-una romantică –, mai ales că acelaşi sondaj citat anterior arată că 84% dintre respondenţii de sex masculin şi 61% dintre respondenţii de sex feminin au recunoscut că s-au simţit atraşi de „soţia/soţul de birou” – sau de a fi tentat să o transformi într-o relaţie romantică, iar sentimentul să nu fie reciproc.
Iar de aici pot apărea o serie întreagă de probleme, atât de ordin personal, cât şi profesional, mai ales când legăturile se formează între angajaţi de grade diferite, 27% dintre americanii chestionaţi într-un alt sondaj declarând că au ieşit la întâlnire cu şefii lor direcţi sau persoane aflate mai sus pe scara ierarhică, iar 20%, cu subordonaţii lor sau persoane aflate mai jos pe scara ierarhică din compania pentru care lucrau.
Un alt risc e acela de a te înstrăina de restul echipei, fapt ce poate avea, de asemenea, o serie de repercusiuni – o coordonare mai slabă în cazul unor proiecte comune sau riscul de a rămâne izolat în cazul în care soţul/soţia de birou pleacă din companie ori în cazul în care relaţia dintre voi se strică/răceşte la un moment dat.
De asemenea, dacă din varii motive această legătură se rupe, există riscul de a te simţi compleşit şi de a te adânci în afecţiunile de care pomeneam mai sus, precum depresia şi burnoutul.
Totodată, o relaţie prea strânsă cu un partener de lucru poate afecta work-life balance-ul, deoarece poţi avea tendinţa de a petrece mai mult timp la lucru şi mai puţin timp cu familia reală ori pur şi simplu să dedici mai puţin timp liber hobby-urilor pe care le ai şi tot aşa.
E interesant şi ce spun angajaţii din diverse generaţii despre acest concept. Într-un sondaj realizat de Redfield & Wilton Strategies pentru Newsweek, doar 39% dintre respondenţii din Generaţia Z (18-24 de ani - ţineţi cont că această clasificare pe ani diferă de la studiu la studiu!) şi 40% dintre membrii Baby Boomers (Ă50 de ani) dezaprobau ideea, în timp ce mai mult de jumătate (57%) dintre millennials (18-34 de ani) au fost împotriva conceptului, dovedindu-se cei mai conservatori.
Voi aveţi/aţi avut vreodată un soţ/o soţie de birou?
Andra Stroe este jurnalist BUSINESS Magazin
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro