Să se închidă mallurile mai devreme. Să nu mai vină investiţii. Să se mărească salariile

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 17 octombrie 2022 596 afişări

Să se închidă mallurile mai devreme. Să nu mai vină investiţii. Să se mărească salariile

Pentru antreprenorii din Oradea prezenţi la Conferinţa ZF Investiţi în România!, organizată împreună cu CEC Bank, principala problemă cu care se confruntă nu este creşterea dobânzilor, nu sunt facturile la energie, nu este inflaţia, nu este scăderea consumului din cauza reducerii puterii de cumpărare, ci lipsa de oameni, fluctuaţiile mari de personal, atitudinea noii generaţii faţă de muncă (care nu mai este aşa cum o ştiau ei) şi, nu în ultimul rând, problema demografică a României. În ritmul actual de deteriorare a indicatorilor demografici (numărul deceselor mai mare decât numărul naşterilor, plecarea românilor în afară într-un ritm crescut), România şi mai ales economia vor fi nevoite să se închidă de la sine, pentru că nu va mai avea cine să muncească sau cine să consume. Toată lumea vrea să fie antreprenor, patron, om de afaceri, dar trebuie să mai şi muncească cineva. La situaţia de astăzi de pe piaţa muncii, antreprenorii pun pe masă soluţii care acum câţiva ani erau respinse din start:

- Confruntat cu probleme majore de personal – angajaţii vin şi pleacă într-un ritm în care companiile nu pot face faţă, iar percepţia faţă de muncă, faţă de salariu este denaturată –, Dan Pavel, fondatorul retailerului de încălţăminte Benvenuti spune că o soluţie este reducerea programului de la malluri. De ce trebuie să fie două schimburi când poţi să faci aceleaşi vânzări numai într-un singur program de opt ore? Cine ar fi crezut că o asemenea propunere poate câştiga adepţi atât din partea magazinelor, dar şi din partea clienţilor?

Bineînţeles că proprietarii de malluri nu ar vrea acest lucru, adică reducerea programului, dar nu se ştie ce le rezervă viitorul. În acest moment se discută reducerea programului cu o oră sau două ore din cauza creşterii exponenţiale a facturilor la energie, dar niciodată nu s-a pus problema că mallurile şi-ar putea reduce programul pentru că magazinele nu mai au oameni.

În perioada COVID, programul magazinelor s-a redus şi nu s-a întâmplat nimic, toată lumea s-a adaptat situaţiei.

- O altă soluţie, care acum câţiva ani nu era susţinută de companiile româneşti, este creşterea mai rapidă a salariului minim pe economie. Alexandru Toth-Ardelean, proprietarul grupului de panificaţie Sandy Impex, spune că salariul minim trebuie să crească la 2.500 de lei net, cel puţin, faţă de 1.500 cât este acum, pentru ca oamenii să nu mai plece la muncă în afară. Când se discuta despre creşterea salariului minim, organizaţiile patronale care reprezentau companiile româneşti şi multinaţionalele protestau de fiecare dată, spunând că această creştere a salariului minim denaturează cererea şi oferta de muncă din economie şi impune ceva arbitrar, care nu are legătură cu piaţa, cu productivitatea muncii. Din fericire, atât multinaţionalele cât şi antreprenorii/patronii români au ajuns la concluzia că plecarea românilor în afară la muncă nu poate fi oprită decât printr-o creştere mai accelerată a salariilor. Fiecare companie trebuie să găsească modalităţi pentru a suporta acest lucru. Altfel, pur şi simplu nu vor mai fi salariaţi.

- Dacă înainte, apariţia investitorilor străini care veneau cu bani şi know-how era salutată, acum nu mai sunt atât de bine veniţi, din simplul motiv că orice investiţie nouă „fură” angajaţi din altă parte, de la alte companii. Niciun investitor străin nu vine cu oameni/angajaţi de acasă, ci încearcă să-i găsească la faţa locului. Aşa că nimeni nu mai sare în sus de bucurie, cel puţin companiile antreprenoriale româneşti, când se aude că în zona lor vine un investitor care are nevoie de oameni. Toţi se bat pe aceeaşi masă.

- Ca o măsură de creştere a natalităţii, antreprenorii români vor realizarea unui sistem naţional de creşe, de şcoli afiliate companiilor, prin care familiilor/mamelor să li se asigure îngrijirea/educaţia copiilor când sunt la serviciu. Toate aceste soluţii/idei/constatări nu sunt noi, dar încep să fie aduse din ce în ce mai mult în faţă, pentru că problema demografică şi criza de pe piaţa forţei de muncă nu se rezolvă peste noapte. Şi dacă nu se iau măsuri acum, situaţia va deveni din ce în ce mai tensionată.

Crizele economice vin şi trec, dar criza demografică s-ar putea să rămână.

(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.