Optimism din banking: România este într-o poziţie foarte bună în context regional. Dar nu lipsesc provocările

Autor: Claudia Medrega Postat la 14 iunie 2024 143 afişări

România este într-o poziţie foarte bună şi se distinge pozitiv în context regional, economia crescând într-un ritm mai accelerat decât în alte ţări, şi, în ciuda războiului de la graniţă şi a zgomotului politic legat de alegeri, avem stabilitate în interiorul graniţelor şi atragem fonduri europene şi investiţii - Vulnerabilităţile sunt legate evident de geopolitică, respectiv de războiul din Ucraina şi de conflictul din Orientul Mijlociu, dar şi de multiplele runde de alegeri aflate pe agenda politică, iar pe plan intern eventualele întârzieri în implementarea reformelor structurale asumate prin PNRR pot să aibă un impact sistemic, spune Nicoleta Forfotă, director corporate bank la Citi România.

Noi, ca ţară, ne aflăm într-o poziţie foarte bună şi ne distingem pozitiv în context regional. Economia noastră creşte într-un ritm mai accelerat decât economiile din regiune şi, în ciuda războiului/conflictelor, se pare că ne bucurăm de stabilitate în interiorul graniţelor noastre. Reuşim să atragem fonduri europene în cadrul diverselor programe şi vedem că investiţiile cresc şi au o dinamică fără precedent”, spune Nicoleta Forfotă, director corporate bank la Citi România.

Dar, România nu există în mod izolat, iar 2024 este un an cu multe provocări, adaugă ea.

Referindu-se la vulnerabilităţi pentru economie şi creditare, Nicoleta Forfotă a explicat că acestea sunt legate de geopolitică, respectiv de războiul din Ucraina şi de conflictul din Orientul Mijlociu, dar şi de multiplele runde de alegeri aflate pe agenda politică, iar pe plan intern eventualele întârzieri în implementarea reformelor structurale asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pot să aibă un impact sistemic.

„Vulnerabilităţile sunt mai degrabă legate de geopolitică, respectiv de războiul din Ucraina şi de conflictul din Orientul Mijlociu, cu toate implicaţiile potenţiale şi efectele indirecte care decurg din acestea, cum ar fi întreruperea lanţurilor de aprovizionare sau creşterea preţurilor mărfurilor. 2024 este un an cu multe provocări, având în vedere multiplele runde de alegeri care domină agenda politică în întreaga lume; în 2024 50% din populaţia lumii este chemată sa exprime o opţiune la vot. Pe plan intern, întârzierile în implementarea reformelor structurale asumate în cadrul PNRR pot avea un impact sistemic mai larg. De asemenea, disponibilitatea forţei de muncă calificate şi tendinţa demografică generală pot reprezenta o ameninţare pe termen mediu şi lung şi pot constitui vulnerabilităţi suplimentare”, a declarat într-un interviu directorul corporate bank de la Citi România, bancă aflată în apropierea topului celor mai mari 10 bănci după active din România, cu o cotă de piaţă de circa 2%.

În ceea ce priveşte avantajele majore ale României, Nicoleta Forfotă aduce în discuţie stabilitatea cursului monedei naţionale şi independenţa energetică faţă de gazul rusesc.

„Pe fondul zgomotului geopolitic, România se bucură de o perioadă de stabilitate şi prosperitate, cu unul dintre cele mai accentuate profiluri de creştere economică din Uniunea Europeană. Observând poate cea mai mare şi fără precedent contribuţie a investiţiilor la creşterea economică a României din ultimii 15 ani, nu putem fi altfel decât optimişti. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem ritmul reformelor structurale şi să îndeplinim jaloanele asumate în cadrul PNRR, care determină în mare măsură fluxul finanţărilor europene.”

Dar ce se întâmplă în planul creditării? Creşterea PIB-ului este în sine un stimul pentru creditarea corporate şi un indicator pentru nivelul de încredere al investitorilor în economia noastră. Nivelul dobânzilor, pe de altă parte, va fi un factor important, dacă nu cel mai important factor care va determina dinamica cererii de credit, adaugă reprezentanta Citi România, referindu-se la încrederea clienţilor pentru a face business şi pentru a lua credite.

„Există probabil mai multe proiecte în economie şi proiecte semnificativ mai complexe decât ceea ce am văzut în anii precedenţi, iar aceasta constituie un avantaj semnificativ; costul datoriei / cheltuielile cu dobânzile reprezintă pe de altă parte un factor foarte important atunci când companiile decid să acceseze o finanţare. Există semne de îmbunătăţire a inflaţiei în baza datelor de referinţă din luna martie şi un nivel general de aşteptare că ciclul de relaxare a dobânzilor ar putea să înceapă. Ne desfăşurăm activitatea într-o piaţă cu un nivel sănătos de lichiditate şi cu o concurenţă sănătoasă între bănci, ceea ce se traduce în cele din urmă în preţuri foarte competitive pentru clienţii noştri.”

Deoarece România a înregistrat o performanţă economică impresionantă în ultimul deceniu, fiind una dintre economiile din UE cu cea mai rapidă creştere, un sector privat puternic este un ingredient-cheie pentru a alimenta creşterea viitoare, consideră Nicoleta Forfotă.

„România are antreprenori extraordinari pe care ne dorim să îi sprijinim şi ale căror afaceri ne dorim să prospere într-o piaţă foarte competitivă. Suntem aici pentru a sprijini afacerile cu capital românesc să-şi optimizeze structurile de capital, să crească valoarea pentru acţionari şi să se extindă dincolo de graniţele ţării noastre. În special după IPO-ul de succes al Hidroelectrica, sperăm să vedem pieţele de capital câştigând din ce în ce mai multă tracţiune şi devenind o opţiune de finanţare viabilă pentru afacerile locale.”

În ceea ce priveşte sofisticarea clienţilor, reprezentanta Citi spune că antreprenorii locali au evoluat odată cu piaţa.

„Există multe modele de succes ale unor afaceri locale care sunt gestionate fără cusur, care au o guvernanţă corporativă solidă şi care sunt lideri în ceea ce priveşte cele mai bune practici de trezorerie şi de finanţare. Multinaţionalele au fost, desigur, un important vector de schimbare în acest sens. Dacă până în prezent, companiile locale au dezvoltat o dependenţă puternică de credit şi creşterea a fost în mare măsură determinată şi susţinută prin accesul la finanţări bancare, pe măsură ce piaţa evoluează, vedem o valoare adăugată incontestabilă în explorarea unor structuri de capital mai diversificate, precum şi în adoptarea unei atitudini mai proactive faţă de gestionarea riscurilor. Dar piaţa locală este încă timidă în acest sens.”

Chiar dacă în ultimii ani Citi a crescut semnificativ activitatea şi implicarea în segmentul mid-corporate sau commercial banking, pe care îl abordează în mod activ, programele guvernamentale precum IMM Invest nu se încadrează în strategia băncii, şi, prin urmare, Citi nu este implicată direct, potrivit reprezentantei băncii.

Citibank România este axată în principal pe creditarea companiilor multinaţionale şi locale mari, a sectorului public şi pe commercial bank.

Referindu-se la sectorul public, Nicoleta Forfotă spune că este un spaţiu „din ce în ce mai dinamic”, unde sunt aşteptări să vedem o creştere semnificativă în anii următori, ea aducând ca exemple proiectele legate de energie şi infrastructură.

„Observăm proiecte strategice de o amploare şi complexitate fără precedent în sectorul energetic şi în infrastructură, precum şi o concentrare de resurse în îndeplinirea jaloanelor asumate de România sub PNRR, care converg către îmbunătăţirea guvernanţei întreprinderilor de stat şi digitalizarea aparatului sectorului public. În conformitate cu direcţiile trasate de PNRR, cel mai mare accent este pus pe energie şi infrastructură. Acestea sunt cele două sectoare în care observăm o dinamică deosebită şi care dau naştere la proiecte ample cu impact transformator la nivel de companie, de sector şi chiar la nivel de ţară şi regiune.”

Având în vedere volumul semnificativ de proiecte, este firesc ca băncile să fie dornice să se implice şi să sprijine astfel de proiecte cu o gamă largă de opţiuni de finanţare, nu doar cu credite.

“Citi are o implicare semnificativă în aceste sectoare. În afara direcţiei generale de dezvoltare, suntem agnostici din punct de vedere sectorial; bineînţeles, acordăm atenţie contextului macro şi contextului sectorial, dar ne uităm şi la meritele proiectului şi specificul afacerii, la guvernanţa companiilor cu care lucrăm, la strategia şi continuitatea managementului, la capacitatea acestuia de a transpune în practică un plan de afaceri. Avem expuneri în toate sectoarele menţionate şi nu numai, precum şi bancheri (Corporate & Investment Bankers) dedicaţi pentru fiecare dintre numele din portofoliul nostru. Citi are o abordare consecventă, cu o atenţie deosebită atât asupra corporaţiilor, cât şi asupra sectorul public.”

Citi nu priveşte creditarea ca pe un proces izolat, banca nu urmăreşte cota de piaţă cu orice preţ, după cum reiese din declaraţiile reprezentantei băncii. “În timp ce facem o analiză extrem de amănunţită a riscurilor, ne dorim să fim alături de clienţii noştri la bine şi la greu. Noi nu finanţăm în încercarea de a construi cota de piaţă, dar lucrăm cu clienţii pentru a le înţelege agenda, pentru a-i sprijini să atingă o structură de capital optimă şi durabilă şi pentru a-i ajuta să obţină un impact pozitiv semnificativ în gestionarea costurilor.”


„România are antreprenori extraordinari pe care ne dorim să îi sprijinim şi ale căror afaceri ne dorim să prospere într-o piaţă foarte competitivă. Suntem aici pentru a sprijini afacerile cu capital românesc să-şi optimizeze structurile de capital, să crească valoarea pentru acţionari şi să se extindă dincolo de graniţele ţării noastre.”

Nicoleta Forfotă, director corporate bank la Citi România


Experienţa COVID este un exemplu bun în acest sens, aminteşte Nicoleta Forfotă, spunând că în aceea perioadă, în multe cazuri, banca nu numai că nu a retras finanţările, dar a aprobat cu succes finanţări suplimentare pentru mai multe nume din portofoliu. “Îmi amintesc de discuţii săptămânale cu managementul şi diverşi stakeholderi, cu care lucram îndeaproape pentru a înţelege provocările lor şi modul în care se derulau şi evoluau afacerile. Înţelegem ciclurile economice şi mai mult decât atât, în contextul COVID am fost alături de clienţii noştri într-un mediu semnificativ perturbat. Este o dovadă vie a ceea ce reprezintă Citi.”

Companiile mari sunt preponderent în atenţia Citi, banca lucrând cu ele pe mai multe fronturi, adaugă directorul corporate bank de la Citi România.

„Finanţarea este o componentă a ceea ce facem, în contextul în care abordăm relaţiile în mod integrat. Suntem foarte pricepuţi în optimizarea activităţilor de trezorerie, promovăm digitalizarea, optimizarea profilului de lichiditate, sprijinim diverse structuri comerciale, de trade finance şi, de fapt, prin tot ceea ce facem milităm pentru o structură de capital sustenabilă şi optimă, care de multe ori înseamnă reducerea dependenţei faţă de credit. Fiecare pilon pe care îl adăugăm unei relaţii pleacă de la o nevoie a clientului şi este rezultatul multor ani de experienţă a grupului nostru”.

Practic, după cum spune Nicoleta Forfotă, Citi are o poziţionare specială pe piaţa locală, implicarea băncii nefiind nici determinată şi nici condiţionată de nicio consideraţie privind cota de piaţă a activelor, care pentru Citi nu constituie un KPI în sine.

„Dorinţa noastră este să construim relaţii profitabile, pe termen lung, cu clienţii noştri, pe care îi susţinem în toate etapele ciclurilor economice. Având o experienţă de creditare vastă atât în România cât şi în întreaga regiune, suntem foarte orientaţi către această activitate; ne ancorăm mult apetitul în expertiza sectorială a grupului, susţinută de echipe mari transfrontaliere şi de accesul la un set amplu de industry peers. Înţelegem dinamica sectoarelor şi a industriilor. Ne place să lucrăm direct cu managementul pentru o înţelegere profundă a companiilor şi a planurilor de afaceri şi pentru a oferi cea mai bună consiliere cu putinţă în ceea ce priveşte structurarea capitalului, deciziile de funding şi optimizarea costurilor. Îndatorarea nu este întotdeauna răspunsul corect. Putem veni în sprijinul clienţilor cu structuri de «trade finance», care câştigă din ce în ce mai mult teren, sau putem structura credit pe care să îl distribuim în piaţă sub diverse forme.”

Unele dintre cele mai mari tranzacţii episodice în care Citi se implică pot avea şi o componentă de creditare, în situaţii precum anticiparea unui eveniment de M&A sau a unui eveniment pe piaţa de capital, a mai explicat reprezentanta Citi. “Avem un track record extins şi o platformă de grup considerabilă axată pe «leveraged finance». Ne place să ne implicam şi să susţinem activitatea fondurilor de private equity în faze incipiente, deoarece vedem în capitalul privat un catalizator care stimulează creşterea economică.”

Citi are un angajament puternic faţă de România, cu o prezenţă neîntreruptă de aproape 28 de ani (din 1996), de la lansarea primelor operaţiuni aici.

„Fiind singura bancă americană de tip «bulge bracket» prezentă în România, Citi are o înţelegere aprofundată a economiei locale şi a mediului de afaceri. Acest lucru, combinat cu reţeaua globală vastă (160 de pieţe pe care le deservim şi 95 de ţări în care suntem prezenţi) precum şi expertiza grupului, ne permit să rămânem în avangarda inovaţiei, sincronizaţi cu tendinţele globale şi capabili în mod unic de a implementa soluţii personalizate pentru clienţii noştri.” Din punctul de vedere al rezultatelor, Citi România a avut o performanţă foarte bună în ultimul an, adaugă Nicoleta Forfotă. „Ca parte a unui grup cu o experienţă de peste 200 de ani, Citi a crescut în România alături de piaţă; am susţinut multe afaceri din stadii incipiente şi ne-am câştigat de-a lungul anilor un statut de «consilier de încredere» pentru majoritatea clienţilor noştri. Avem o viziune integrată asupra relaţiilor cu clienţii noştri, iar ceea ce ne-a diferenţiat pozitiv de-a lungul anilor este faptul că, deşi suntem inovatori în ceea ce priveşte structurarea creditelor şi putem origina structuri care să iasă din tipare, nu privim niciodată creditul în mod izolat. Avem o abordare sectorială integrată şi puternică, care are la bază experienţa amplă a grupului şi un portofoliu vast de clienţi în diverse zone geografice; ne place să lucrăm îndeaproape cu managementul, să înţelegem modelele de afaceri şi KPI-urile managementului. Ancorăm relaţiile cu clienţii în jurul mai multor pârghii de colaborare, care ne permit să le înţelegem businessul şi să le oferim cea mai bună consiliere cu putinţă, susţinută de excelenţă în ceea ce priveşte viteza de livrare şi calitatea execuţiei.”

2023 a fost un an excepţional pentru operaţiunile Citi în România, iar 2024 a continuat în aceeaşi notă, după cum spune Nicoleta Forfotă.

Ea aminteşte că Citi a lansat şi a reuşit să finalizeze cu succes o serie de tranzacţii de mare anvergură în sectorul energetic şi în cel de «consumer retail».

„Suntem onoraţi că am făcut parte din sindicatul băncilor care au oferit consultanţă cu privire la IPO-ul Hidroelectrica, un IPO record pe toate fronturile şi cel mai mare IPO din România de până acum.  Citi a acţionat în calitate de consultant al MidEuropa cu privire la vânzarea Profi Rom Food către Ahold Delhaize, tranzacţie încă supusă îndeplinirii closingului. Este cea mai mare tranzacţie M&A din spatiul de «grocery retail» din Europa Continentală care implică capital privat, cea mai mare tranzacţie de «grocery retail» din Europa Centrală şi de Est şi cea mai mare tranzacţie M&A din România şi regiunea Balcanilor, care implică capital privat. Citi a acţionat, de asemenea, în calitate de consultant financiar principal al PPC pentru achiziţia Enel România şi în calitate de joint global coordinator pentru recentul IPO pe Bursa de Valori Bucureşti al Premier Energy. Nu în ultimul rând, am fost implicaţi în multiple emisiuni internaţionale de obligaţiuni, ca partener cheie pentru România (pentru care am acţionat şi în calitate de green structuring bank pentru recenta emisiune de obligaţiuni verzi) şi pentru bănci din sectorul privat.”  

Cine este Nicoleta Forfotă, director corporate bank la Citi România

1. Nicoleta Forfotă a preluat în 2024 conducerea diviziei coporate bank la Citi, subsidiara din România a puternicului grup bancar american cu acelaşi nume. Ea l-a înlocuit pe Dragoş Popa, care a părăsit banca pentru a se dedica altor proiecte profesionale;

2. Ea s-a alăturat Citi România în anul 2018, pe poziţia de senior banker în echipa Banking Capital Markets and Advisory, după ce anterior acumulase o experienţă de peste 16 ani în sectorul bancar. Înainte de a ajunge la Citi, ea a mai lucrat la UniCredit Bank şi ING Bank;

3. Din noua funcţie de corporate bank head pentru Citibank Europe plc. Dublin, sucursala România, Nicoleta Forfotă este responsabilă pentru coordonarea strategiei şi a performanţei pentru segmentul corporate, sectorul public şi instituţiile financiare. Ea este, de asemenea, responsabilă cu coordonarea echipei locale de corporate bank şi asigură legătura pentru partenerii Citi din alte zone geografice cu care cooperează;

4. Expertiza Nicoletei Forfotă include creditarea clienţilor, capital markets origination, transaction services, strategia de business şi riscul. Ea are în vizor o arie extinsă de sectoare economice legate de energie, infrastructură, telecom şi tehnologie, retail şi imobiliare, cu un angajament continuu în sectorul public şi instituţiile financiare;

5. A absolvit Relaţii Economice Internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti (2002) şi este absolventă EMBA la ASEBUSS în parteneriat cu Kennesaw State University/Atlanta (2018).

Citi România

1. Citi România se află în apropierea topului celor mai mari 10 bănci după active şi a fost în ultimii ani printre cele mai profitabile bănci de pe piaţa locală.

2. Conform celor mai recente cifre oficiale, Citi România ocupa la finalul anului 2023 locul 11 în topul celor mai mari bănci din România, cu active de 14,2 mld. lei şi o cotă de piaţă de circa 1,8%.

3. Citibank România este axată în principal pe creditarea companiilor multinaţionale şi locale mari, a sectorului public şi pe commercial bank.

4. La conducerea Citi România se află din anul 2022 Samir Karia, cu experienţă de peste 25 de ani în servicii financiare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Interviu,
banking,
reforme structurale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.