„Adaptarea şi învăţarea continuă vor rămâne parte din preocupările oricărui profesionist în rolul pe care îl deţine într-o organizaţie”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 30 noiembrie 2024 94 afişări

...spune Simona Constantinescu, director general operaţional, ANA Hotels, cu trimitere la faptul că mediul de business şi nu numai se schimbă cu o viteză nemaiîntâlnită până acum.


Simona Constantinescu, director general operaţional, ANA Hotels SRL

Cifră de afaceri (2023): 207 mil. lei 

Profit net (2023)*:  29 mil. lei. 

Nr. mediu de angajaţi**: 500

*estimare

**este un domeniu cu sezonalitate


Cu o experienţă de peste 25 de ani în conducerea şi transformarea afacerilor din sectoarele ospitalităţii şi intermedierii financiare, Simona Constantinescu este preşedinte al Consiliului Director al Federaţiei Industriei Hoteliere România şi membru în structurile de conducere ale ANA Hotels. Grupul de hoteluri controlat de omul de afaceri George Copo, a depăşit pragul de 200 milioane lei în 2023, după o creştere de peste 28% a veniturilor într-un an. Din grupul ANA Hotels fac parte hotelurile Athénée Palace Intercontinental, Crowne Plaza, ambele din Bucureşti, şi trei unităţi hoteliere din Poiana Braşov, Sportul, Bradul şi Poiana, şi Hotelul Europa împreună cu centrul spa ANA Health Spa din Eforie Nord. George Copos a investit semnificativ în activele hoteliere din portofoliul său în ultimii ani.

„Sunt pasionată să urmăresc tendinţele şi evolutia industriei hoteliere, având ca obiectiv să aduc un impact pozitiv, alături de colegii din echipele cu care colaborez, la creşterea afacerilor şi reputaţiei turismului românesc. Am depăşit cu succes provocările crizei pandemice şi am implementat soluţii inovatoare şi durabile pentru a asigura redresarea şi creşterea afacerii hoteliere pe care o conduc. De asemenea, îmi aduc aportul, susţin şi contribui alături de jucătorii din piaţa ospitalităţii la dezvoltarea şi implementarea unor acţiuni care să aducă turismul din România la un nivel de dezvoltare adaptat vremurilor şi aşteptărilor clienţilor şi investitorilor din domeniu, printr-un dialog continuu cu decidenţii guvernamentali”, declară Simona Constantinescu. 

Ea deţine un master în guvernanţă, practică de bord & directorat de la Henley Business School & Envisia şi un Executive MBA de la ASEBUSS & University of Washington Seattle. În cariera sa îmbină competenţele dobândite prin experienţa practică cu educaţia academică în domenii ca guvernanţa corporativă, managementul entităţilor din ospitalitate, managementul schimbării/tranziţiei/crizelor, family-office management, M&A, management financiar şi pieţe de capital, integrându-le cu formularea de strategii de afaceri şi advocacy.

Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? 

În urmă cu 20 de ani conduceam, în calitate de preşedinte - director general, BCR Securities S.A – societatea de servicii şi investiţii financiare a BCR, evoluând în domeniul pieţei de capital şi bancar încă din perioada facultăţii – ASE-SELS, din anul 1996. A fost o activitate frumoasă în piaţa de capital, la începuturile acesteia, când erau doar câteva companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, am contribuit, în activitatea mea, la numeroase proiecte de pionierat – privatizări, oferte publice, emisiuni de obligaţiuni muncipale, listări de companii şi valori mobiliare noi, concomitent cu apariţia şi dezvoltarea RASDAQ, precum şi construirea unui cadru legislativ în domeniu. Am fost expusă şi impactului în afaceri determinat de crize generate de falimentele bancare din acele vremuri. 

La finalul anului 2004, am schimbat domeniul şi am ajuns în managementul companiei ANA Hotels, începând prin a prelua acţiunile companiei care deţinea hotelul Athénée Palace din Capitală de la deţinătorii de atunci – grupul Vivendi din Franţa. După finalizarea tranzacţiei, în iunie 2005, am rămas în domeniul ospitalităţii, unde sunt şi acum.

Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?

În activitatea mea am câştigat o vastă experienţă, fiind atrasă de proiectele de pionierat, completate de dorinţa continuă de a învăţa, atât structurat în mediul academic cât şi printr-o interacţiune continuă cu mediul social de afaceri, de la mentori şi profesioniştii din domeniile în care am lucrat. Provocările cărora am fost nevoită să le fac faţă în mediul de afaceri au fost un factor motivaţional continuu. Am reuşit să obţin numeroase satisfacţii din mediul în care evoluam profesional, prin rezultatele pe care le-am avut, împreună cu echipele pe care le-am construit, dezvoltat şi din care am făcut parte.

În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?

Viitorul arată cel puţin la fel de provocator, luând în considerare viteza cu care se schimbă mediul de business, în contextul digitalizării şi al AI, succesiunea frecventă a crizelor de diferite tipuri – financiare, pandemie, războaie, modificări climatice - provocări pentru orice afacere şi industrie. Totodată vedem schimbările de generaţii, cu diferite profile, mentalităţi, preferinţe în modul în care muncesc şi interacţionează, inducând automat transformarea afacerilor şi proceselor de business – spre exemplu felul în care strategiile se remodelează pentru a încorpora politicile ESG sau AI. În acest context, indiferent de companie sau domeniu, cred că, adaptarea şi învăţarea continuă vor rămâne parte din preocupările oricărui profesionist în rolul pe care îl deţine într-o organizaţie.  

BUSINESS Magazin a lansat şi anul acesta catalogul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2024. 

Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a proiectului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Simona Constantinescu, director general operaţional, ANA Hotels, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.