Misterele minţilor creative
Creativitatea a devenit în ultima perioadă, alături de arta de a povesti – storytelling –, una dintre mantrele dezvoltării personale, şi zic că undeva între un sfert şi o treime dintre cărţile de gen tratează domeniul. „Făcut pentru creaţie. Descoperă misterele minţilor creative“, de Scott Barry Kaufman şi Carolyn Gregoire, combină munca psihologului cu a jurnalistului şi propune cititorilor un decalog al minţilor creative, bazat pe dezordinea minţii umane, pe puterea imaginaţiei combinată cu joaca serioasă, cu sensibilitate şi cu ştiinţa de a colabora cu ceilalţi.
Din toate acestea şi nu numai răsar cele zece atribute ale minţilor creative: joaca imaginativă, pasiunea, visatul cu ochii deschişi, singurătatea, intuiţia, deschiderea spre noi experienţe, meditaţia, sensibilitatea, transformarea dezavantajelor în avantaje şi gândirea diferită. În bunul stil al literaturii de business, cartea foloseşte istoriile de viaţă ale unor personaje reprezentative pentru rasa umană, fie că se numesc Picasso sau Kahlo sau Proust sau Edison, fără a-i uita pe Lennon sau Michael Jackson. Scott Barry Kaufman este psiholog, directorul ştiinţific al Imagination Institute de la University of Pennsylvania, iar Carolyn Gregoire scrie pentru Huffington Post (cartea se bazează pe articolul ei intitulat „18 lucruri pe care creativii le fac altfel“).
Sigur, pentru că s-au scris atâtea în ultimii ani, la un moment dat veţi avea impresia că aţi mai citit unele enunţuri şi nu vă veţi fi înşelat, asta pentru că este adevărat că subiectul creativitate este vast, dar poate fi analizat şi prezentat folosind un număr oarecum limitat de expresii, adecvate limbajului cât corporatist cât şi literar. Dar până la urmă chiar şi clişeele au farmecul lor şi, dacă vin la momentul potrivit, au o bună doză inspiraţională; aşa că ziceri precum „creativitatea e contagioasă“ sau „observaţia este un determinant important al creativităţii“ apar a avea înţelepciunea lor.
Dacă acceptaţi toate acestea, încheierea vi se va părea plină de energii şi sinergii: „Atunci când adoptăm un stil de viaţă creativ, ne punem în valoare expansivitatea propriei fiinţe şi a complexităţii noastre umane extraordinare, oferindu-ne permisiunea de a întruchipa acele mulţimi uimitoare despre care vorbea Whitman. Aşadar, daţi-i drumul: contraziceţi-vă! Fiţi serioşi şi jucăuşi, practici şi romantici, sensibili şi puternici, visători şi muncitori. După cum spunea celebrul poet american, trăim aşa cum suntem, iar asta e destul“.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro