Un altfel de Guinness Book
Recorduri uşor de bănuit (dar, evident, demne de cunoscut) la nivelul planetei, precum cel mai mare, cel mai înalt, cel mai lung, cel mai scurt, cel mai adânc ş.a., dar şi multele altele surprinzătoare se adună, sub semnul rigorii enciclopedice, în acest volum.
Aflăm că există "cea mai mare insulă din cel mai mare lac de pe cea mai mare insulă din cel mai mare lac cu apă dulce", "cea mai migratoare insulă", "cel mai înalt munte submarin" etc. Practic toate elementele majore ale cadrului natural sunt "întoarse" pe toate feţele pentru a surprinde realitatea extremelor în toată complexitatea ei. La fel şi rezultatele intelectului şi muncii omului (cea mai mare hidrocentrală, cea mai înaltă clădire, cel mai lung pod, cea mai mare navă maritimă aflată în folosinţă, cel mai lung tunel ş.a.).
La mai bine de trei decenii de la prima ediţie, volumul rămâne aceeaşi sinteză indispensabilă a tuturor acestor elemente/realităţi. Cu menţiunea - esenţială - că au fost aduse la zi informaţiile privitoare la "isprăvile" de vârf ale ştiinţei şi tehologiei (şi au fost introduse noi recorduri privitoare la elemente/componente ale mediului natural înconjurător eludate în ediţiile anterioare (ex. cel mai bătrân arbore, cea mai nordică pădure ş.a.). De asemenea, a fost amplificată informaţia privind acele elemente naturale şi/sau antropice care şi-au păstrat supremaţia până în zilele noastre. De aceea, lucrarea s-a transformat dintr-o sursă valoroasă de curiozităţi, dar şi într-un adevărat instrument de lucru, la îndemâna celor care vor să evalueze dinamica lumii contemporane. Avem în vedere, desigur, elementele de excepţie "create" de mâna omului care - puse pe o hartă - evidenţiază "deplasarea" multora dintre ele din spaţiul ţărilor dezvoltate (SUA, Europa Occidentală, Japonia) în cel al ţărilor "emergente" din Asia de Est (China) şi de Sud-Est (Malaiezia, Singapore).
Ilustraţia color aduce sub ochii cititorului 30 dintre cele mai spectaculoase elemente ale naturii sau create de om, amplificând, cumva, dorinţa de a le cunoaşte de visu; lucru perfect realizabil în zilele noastre (în 24 ore poţi ajunge, cu avionul, în Australia - un continent care deţine o sumedenie de recorduri). Asta în condiţiile în care, în urmă cu două veacuri, un voiaj la antipozi dura... şase luni. Modificările tehnologice sunt atât de rapide, de intense, dar şi atât de apropiate şi de lesne asimilabile, încât de multe ori le pierdem noima superlativă.
S. Neguţ, I. Nicolae, "Superlativele Terrei - o enciclopedie a recordurilor", Editura Meronia, 2012
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro