Fotograful care vrea să realizeze clădiri ce vor arăta bine şi după ce sunt abandonate
Clădirile de altădată şi din ziua de azi sunt gândite să arate bine atunci când vor fi terminate şi utilizate pentru scopurile pentru care au fost construite. Un fotograf japonez are însă ambiţia să realizeze construcţii care să aibă un aspect plăcut şi după ce au fost abandonate, scrie New York Times
Japonezul în vârstă de 69 de ani Hiroshi Sugimoto, care se prezintă drept „arhitect fără diplomă”, şi-a câştigat renumele ca fotograf, având lucrări în colecţii ale Metropolitan Museum of Art, Centre Pompidou, Tate Modern şi J. Paul Getty Museum. Acesta a fondat în urmă cu câţiva ani o firmă numită New Material Research Laboratory împreună cu arhitectul Tomoyuki Sakakida, care-şi propune să proiecteze clădiri care vor continua să arate bine şi după ce se va sfârşi civilizaţia umană, atunci când vor deveni ruine.
Interesul pentru design al artistului, care avea să-l îndrepte mai târziu spre arhitectură, i-a fost stimulat de tâmplarul familiei, care l-a învăţat cum să facă un scaun pe când Sugimoto avea numai zece ani. Pentru lucrările sale, foloseşte materiale foarte vechi, ca piatra recuperată de la temple şi lemnul de la uşi tradiţionale. Printre proiectele sale se numără unele comandate de Hirshhorn Museum din Washington, SUA, Japan Society din New York şi o reşedinţă particulară din Manhattan.
Cel mai important însă, care va fi inaugurat în această toamnă, este un complex din Enoura, pe coasta de est a Japoniei, denumit Observatorul Enoura. Acesta va cuprinde spaţii expoziţionale, două scene pentru piese de teatru Noh, un salon de ceai şi birouri pentru fundaţia lui Sugimoto, Odawara Art Foundation.
Complexul de la Enoura, cocoţat pe un versant, este construit, printre altele, din lemn de chiparos îmbinat după vechi tehnici japoneze şi rocă vulcanică pestriţă, iar unul din punctele de atracţie este un grup de bucăţi de piatră mari, iniţial pregătite pentru Castelul Edo, unde se află acum Palatul Imperial din Tokio, aranjate astfel încât să aducă aminte de Stonehenge.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro