MOSTENIREA LUI ROMAN POLANSKI
Polanski a regizat in total 27 de filme, insa filmul sau de debut regizoral este considerat "Knife in the Water". A jucat in 32 de filme, intre care si in capodopera sa, "Chinatown", alaturi de Jack Nicholson. Pe afisele a noua filme figureaza ca producator. A fost si om de teatru si opera, punand in scena mai multe spectacole, la Opera din München, Paris, Festivalul de la Spoleto.
Polanski a regizat in total 27 de filme, insa filmul sau de debut regizoral este considerat "Knife in the Water". A jucat in 32 de filme, intre care si in capodopera sa, "Chinatown", alaturi de Jack Nicholson. Pe afisele a noua filme figureaza ca producator. A fost si om de teatru si opera, punand in scena mai multe spectacole, la Opera din München, Paris, Festivalul de la Spoleto.
1933: Se naste la Paris, la 18 august, din parinti polonezi, Raimund Liebing. Cand Raimund are 3 ani, familia se muta in Polonia, unde cel ce avea sa-si ia mai tarziu numele de Roman Polanski isi face debutul de actor la 14 ani, pentru ca mai apoi sa apara in mai multe filme, printre care se numara si "Generatii", al lui Andrzej Wajda. Urmeaza Scoala Nationala de Film din Lodz, unde regizeaza mai multe scurt-metraje, printre care "Doi oameni si un dulap" in 1958.
1962: Regizeaza "Knife In The Water", considerat filmul de debut regizat de Roman Polanski, desi acesta mai facuse si alte filme, toate de limba poloneza. "Knife In The Water" ii aduce adus premiul criticii la Festivalul International de film de la Venetia, o nominalizare la Oscaruri pentru cel mai bun film strain si fotografia pe coperta revistei TIME.
1965: Lucreaza la "Repulsion", primul lui film de limba engleza, avand-o in rolul principal pe Catherine Deneuve; filmul ii aduce Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin. Urmeaza, un an mai tarziu, "Cul-de-sac", pentru care primeste Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin si, in 1967, "The Fearless Vampire Killers", pentru care ia un premiu la un festival de filme horror.
1968: Se casatoreste cu Sharon Tate si este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu pentru "Rosemaries Baby".
1969: Un an greu pentru Roman Polanski: sotia lui, Sharon Tate, insarcinata in luna a opta, este ucisa de membri ai "Familiei" lui Charles Manson, care ucid de asemenea alte patru persoane aflate in locuinta Polanski. Ravasit, Polanski se intoarce in Europa la scurt timp dupa ce ucigasii sunt arestati.
1971: "The Tragedy of Macbeth" este deopotriva laudat de critica "pentru inteligenta" si criticat pentru violenta explicita.
1974: Regizeaza "Chinatown", cu Jack Nicholson si Faye Dunaway, considerat capodopera sa; filmul este distins cu Globul de Aur pentru cea mai buna imagine si Oscar pentru cel mai bun scenariu. Filmul a fost insa nominalizat de 11 ori la Oscar, inclusiv pentru cea mai buna regie. Doi ani mai tarziu face "The Tenant" cu Isabelle Adjani, in care Polanski joaca rolul unui imigrant polonez care traieste la Paris.
1978: In februarie, dupa ce pledeaza vinovat intr-un scandal de viol in care victima ar fi fost fiica unei actrite - o fata de 13 ani, Samantha Geimer - Polanski paraseste SUA, stabilindu-se in Franta. De atunci, Polanski nu a mai vizitat nici o tara care l-ar putea extrada catre America.
1979: "Tess", o adaptare dupa Thomas Hardy (cu Nastassia Kinski), primeste trei Oscaruri din sase nominalizari, printre care una pentru cea mai buna regie, un premiu BAFTA, trei premii Cesar (unul fiind castigat de Polanski, pentru regie) si Globul de Aur (pentru cea mai buna actrita, Nastassia Kinski). Polanski i-a dedicat filmul sotiei ucise in 1969, Sharon Tate.
1988: Regizeaza "Frantic" cu Harrison Ford si Emanuelle Seigner, apoi, patru ani mai tarziu, "Bitter Moon" cu Hugh Grant. Cu "Death And The Maiden" (1994), Polanski obtine doua nominalizari la festivaluri de film internationale mai putin cunoscute (Festivalul International de la Fantasporto, Portugalia si Independent Spirit Award, in California).
1999: "The Ninth Gate", cu Johnny Deep si Emanuelle Seigner (cu care e casatorit din 1989), ii aduce premiul pentru intreaga activitate la Festivalul Filmului European de la Berlin.
2002: Obtine sapte nominalizari la Oscar cu "The Pianist" si trei premii (pentru regie - Roman Polanski, interpretare - Adrien Brody si scenariu - Ronald Harwood). "The Pianist" ii mai aduce Palme DOr la Cannes si doua premii Cesar.
2005: Roman Polanski castiga procesul de calomnie impotriva revistei americane Vanity Fair si lucreaza la urmatorul lui film, "Oliver Twist", filmarile desfasurandu-se la Praga.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro