Luxul fără utilităţi
O casă deosebită înseamnă, pentru o parte dintre cei care caută locuinţe de lux, una cu impact cât mai redus asupra mediului, scrie Financial Times. Cei care îşi doresc asemenea case, care trebuie să le ofere o experienţă de locuire unică şi personalizată, sunt în special milenialii. O locuinţă pe gustul multora dintre ei trebuie să fie pe cât posibil independentă de reţelele de utilităţi tradiţionale şi situată într-un loc mai izolat, asemenea case existând deja sau fiind în construcţie în diverse locuri de pe glob.
Printre exemple se numără nişte proprietăţi situate în zona de intrare în Parcul Naţional Joshua Tree şi Deşertul Mojave din SUA, Folly Joshua Tree şi Folly Mojave, construite de o întreprinzătoare, Hillary Flur, şi proiectate de arhitectul Malek Alqadi. Prima dintre cele două este compusă din două căsuţe acoperite cu tablă dintr-un oţel special care formează la suprafaţă o peliculă de rugină cu rol de protecţie, dotate cu panouri solare, baterii pentru stocarea energiei şi puţ de apă, iar a doua, încă în construcţie, va fi compusă din cinci clădiri, patru de locuit şi una spaţiu comun cu toate dotările necesare funcţionării independente. În Europa, în apropiere de Barcelona se află Barcelona House, cu vedere la mare, un măslin în interior pentru a sublinia legătura casei cu natura, şi dotată cu panouri solare şi legată la reţeaua de electricitate ca să poată transfera către aceasta surplusul de electricitate produs pe timp de vară, proiectată de arhitectul britanic de origine suedeză Magnus Ström.
O altă creaţie a acestuia se află în construcţie în Finlanda, aproape de Helsinki, pe o peninsulă izolată şi, ca atare, nelegată la reţelele de utilităţi, dar echipată cu panouri solare şi pompe de căldură.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro