Povestea omului care a creat una dintre cele mai mari şi puternice companii din lume. El a inventat lucruri unice, care au facut istorie, şi a lucrat cu actori celebri în întreaga lume
Francez, nobil, avangardist, înconjurat de o familie adânc înrădăcinată în industrii ale frumosului, designerul Hubert James Taffin de Givenchy a avut toate premisele pentru a deveni celebru. Şi nu a ratat oportunitatea, iar la fel de celebri au fost atât mentorii săi, printre care amintim de Christian Dior, cât şi clienţii care i-au purtat colecţiile, pornind de la muza sa, Audrey Hepburn, pentru care a creat iconica rochie neagră din BreAkfast at Tiffany’s, cât şi alte nume sonore, precum Grace Kelly şi Sophia Loren.
Hubert James Taffin de Givenchy s-a născut pe 20 februarie 1927 în Beauvais, Franţa, într-o familie nobiliară, ca fiu al unui marchiz cu origini veneţiene. După moartea tatălui său a fost crescut de mama sa şi de străbunică, care deţinea două fabrici celebre, una de goblenuri şi una de tapiţerie, în timp ce străbunicul său era designer, având aşadar în familie mai multe exemple de antreprenori orientaţi spre industrii artistice.
La vârsta de 17 ani, Givenchy s-a mutat la Paris, unde s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase. Pasionat de designul vestimentar, acesta a început să lucreze pentru unul dintre pionierii haute couture-ului postbelic, ajungând mai târziu să colaboreze cu nume faimoase ca Pierre Balmain, Christian Dior şi Elsa Schiaparelli.
De asemenea, unul dintre idolii săi a fost Cristóbal Balenciaga.
În 1952 şi-a deschis propria casă de modă în Paris, numindu-şi prima colecţie Bettina Graziani, după un topmodel în vogă la acea vreme. În scurt timp ajungea cel mai tânăr designer al modei pariziene progresiste, cu toate că la începuturi a folosit textile şi fibre ieftine, din cauza resurselor financiare limitate. În 1953, în timpul filmărilor pentru Sabrina, creatorul şi-a întâlnit şi muza – pe Audrey Hepburn, el fiind cel care a creat iconica rochie neagră purtată de actriţă în producţia Breakfast at Tiffany’s. Ulterior avea să urmeze şi prima linie de parfumuri dedicată acesteia, L’Interdit şi Le De Givenchy. De altfel, starul a acceptat să fie imaginea colecţiei – o premieră la acea vreme – marcând astfel o nouă eră în lumea advertisingului.
Printre clienţii notabili ai lui Givenchy s-au numărat şi Greta Garbo, Grace Kelly, Sophia Loren, Jeanne Moreau şi Pauline de Rothschild. După ce a fost unul dintre reprezentanţii de vârf ai haute couture-ului, în 1954 a debutat cu o colecţie prêt-à-porter, considerată la acea vreme deopotrivă confortabilă şi atractivă, iar în 1969 a scos prima linie dedicată modei masculine, ulterior având o colaborare şi cu Ford Motor Company, pentru divizia Lincoln.
Casa de modă Givenchy avea să se divizeze în 1981, când linia de parfumuri a mers către Veuve Clicquot, în timp ce divizia de modă a fost achiziţionată, în ’89, de LVMH, un gigant cu peste 150.000 de angajaţi în prezent, care a adăugat-o ulterior în portofoliu şi pe cea de parfumuri. În 1995 creatorul s-a retras din lumea modei, dedicându-se colecţionării de sculpture de bronz şi marmură din secolele 17-18, în castelul său din Romilly-sur-Aigre. În 2007, Poşta Franceză a lansat o colecţie specială de timbre, cu ocazia sărbătoririi Zilei Îndrăgostiţilor, semnată de Givenchy.
Designerul a murit pe 10 martie 2018, la 91 de ani.
Carte de vizită
Hubert James Taffin de Givenchy
1. S-a născut pe 20 februarie 1927 în Beauvais, Franţa, în familia unui marchiz cu origini veneţiene;
2. La vârsta de 17 ani, Givenchy s-a mutat la Paris, unde s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase;
3. În 1952 şi-a deschis propria casă de modă, iar un an mai târziu şi-a întâlnit muza, pe Audrey Hepburn, care a devenit şi imaginea primei sale colecţii de parfumuri;
4. Printre clienţii notabili ai lui Givenchy s-au numărat şi Greta Garbo, Grace Kelly, Sophia Loren, Jeanne Moreau şi Pauline de Rothschild;
5. Designerul a murit pe 10 martie 2018, la 91 de ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro