Turul Europei in 12 ore

Postat la 03 iulie 2007 1 afişăre

Imaginati-va o calatorie in jurul Europei cu zece opriri intr-o singura noapte, o expeditie prin Ungaria, Cehia, Germania, Anglia sau Franta, cu ghizi precum Edith Piaf, Federico Fellini sau Cervantes, aromata cu croissante si tarte frantuzesti si udata cu sangría.

Imaginati-va o calatorie in jurul Europei cu zece opriri intr-o singura noapte, o expeditie prin Ungaria, Cehia, Germania, Anglia sau Franta, cu ghizi precum Edith Piaf, Federico Fellini sau Cervantes, aromata cu croissante si tarte frantuzesti si udata cu sangría.

 

Intr-o singura noapte, in Bucuresti, cultura a starnit mai multa forfota ca niciodata. Motivul - prima "Noapte a Institutelor Culturale", o adevarata aventura a plimbarii printre culturile tarilor europene. Incepand cu ora 18,00 a zilei de 22 iunie si pana spre dimineata zilei urmatoare, zece institute culturale si-au etalat punctele forte in materie de concerte, filme, expozitii sau spectacole de dans, insotite pe alocuri de gastronomie si povesti specifice.

 

Ideea nu este neaparat noua, venind dupa Noaptea Muzeelor, care a ajuns anul acesta la cea de-a doua editie, sau dupa Noaptea Galeriilor, evenimente care au reusit sa aduca publicul in institutiile de cultura dupa apusul soarelui.

 

Conceptul unei nopti in care cultura se joaca in nocturna a aparut cu trei luni in urma, din partea Institutului Cultural Maghiar, care a fost organizatorul intregului eveniment, alaturi de Institutul Cultural Roman. Reprezentantii celor 10 institute implicate in eveniment au marsat pe un mesaj comun, cel al diversitatii culturale; au aplicat aceeasi strategie, insa fiecare a vorbit pe limba proprie despre arta si societatea pe care o reprezinta.

 

Unul dintre cele mai variate programe a fost cel imaginat de British Council, care a adus in prim-plan "o frantura din Marea Britanie contemporana, diversa si vibranta", dupa cum spune Catalina Ochesila, reprezentantul British Council. Programul a fost structurat pe doua segmente orare diferite, in functie de publicul-tinta. "Pana la ora 22:00 au fost activitati diverse pentru public divers, unele pentru copii, iar dupa ora 22:00, la petrecere, am asteptat public tanar in spirit, dispus sa experimenteze", afirma Ochesila.

 

British Council a speculat activitati reprezentantive pentru stilul britanic de viata. De exemplu, faimosul Speaker’s Corner din Hyde Park-ul londonez, unul dintre cele mai cunoscute locuri din lume unde fiecare vine sa isi spuna parerea. In "coltul vorbitorilor" din Bucuresti s-a vorbit despre subiecte la ordinea zilei, precum incalzirea globala, starea educatiei sau raportul dintre traditie si modernitate in arta. "British quiz" este o alta activitate populara in pub-urile din Marea Britanie, un concurs de cultura generala pentru echipe, adaptat acum pentru noaptea bucuresteana.

 

La British Council participantii s-au distrat cu un concept nou de petrecere, "silent party", care implica prezenta unui DJ si mai multe seturi de casti pentru participanti. In loc sa asculte muzica in boxe, acestia au fost dotati cu cate un set de casti wireless si au dansat in liniste pe muzica DJ-ului britanic Tom Wilson si a autohtonului DJ Rock. In completarea petrecerii a rulat si filmul "24 Hour Party People - Manchester 1976", despre infiintarea unuia dintre cele mai faimoase cluburi de dans din lume, The Hacienda, un fel de Mecca pentru clubberi, asemanator cu newyorkezul Studio 54.

 

La doar cinci minute distanta de British Council, pe Bulevardul Dacia, Institutul Francez i-a primit pe insomniacii amatori de cultura cu croissante si branzeturi frantuzesti. Miki Braniste, asistent cultural, spune ca in eveniment s-au implicat toate departamentele institutului. La sala "Elvira Popescu" a rulat filmul "La vie en rose", productie 2007, despre destinul unuia dintre simbolurile Frantei, Edith Piaf. A urmat o proiectie cu 22 de videoclipuri muzicale realizate de Michel Goundry, un regizor care a lucrat cu nume precum Bjork, Daft Punk sau Massive Attack. Tot la Institutul Francez a avut con-cert Alexis Djoshkounian, alias Alexis HK - omul cu chitara, un fel de Ada Milea masculin. Alexis este un artist nonconformist, original, iar personajele cantecelelor sale sunt cate un bebelus rautacios, un pitic zburator sau un ciclist indignat.

 

Institutul Cultural Roman (ICR) a ales sa tina publicul treaz cu filme prezentate la festivalul de scurtmetraje NexT, precum "Dimineata", in regia lui Radu Jude, "Acasa" de Paul Negoescu sau "Happiness" in regia Lilah Vandenburgh. Dupa colajul de scurtmetraje a urmat o expozitie de fotografie "Atmosfera de jazz" si un concert de jazz al cvartetului Cristian Soleanu.

 

Gazduita tot de cladirea ICR, delegatia Valonia-Bruxelles a adus in noapte o expozitie de banda desenata, "Aventurile lui Tintin" (este vorba despre reporterul care de peste 50 de ani ramane unul dintre cele mai cunoscute personaje de desene animate), pentru a marca centenarul lui Georges Remi, alias Hergé, creatorul lui Tintin.

 

Daca delegatia de la Bruxelles a conceput o noapte cu "amintiri din copilarie", cei ce au participat la evenimentele realizate de Institutul Ceh au pasit cu frica in curtea acestuia. Cehii au optat pentru o noapte de groaza denumita "Freaka" - un colaj de videoclipuri si arta vizuala intr-o epoca a fricii. Speculand apetitul publicului pentru spectacolul unor viziuni terifiante (muzeele groazei sunt la mare cautare in toata lumea), organizatorii au oferit o selectie de scurtmetraje romanesti si cehe, o proiectie de videouri cu continut interzis (de exemplu, filmari medicale di-rect de pe masa de operatie) si o expozitie de jucarii si papusi in stil Chucky, despre care ei spun ca ar trebui sa exorcizeze orice trauma din copilarie.

 

O alta abordare a avut Institutul Cultural Maghiar, care a mers pe ideea de petrecere cu muzica: incepand cu ora 18 a organizat un concert de flaut (Fülep Márk), respectiv un happening cu blues si muzica maghiara contemporana. Cea mai buna pereche a campionatului de dans sportiv din Ungaria, Zsigmond Emoke si Cseresznyék Dávid, a fost prezenta si ea la Bucuresti.

 

Tot la sediul Institutului Cultural Maghiar s-a intamplat si evenimentul organizat de Institutul Polonez din Bucuresti. Vizitatorii insomniaci au fost intampinati cu un meniu traditional polonez, cu varza calita, carnati, rosii, miere si ciuperci, un fel de varza r la Cluj cu arome lesesti. Portia de cultura a insemnat o expozitie a artistului Stanislaw Baj si filme de la scoala de film din Lódz, aceeasi unde a studiat si regizorul Roman Polanski.

 

La Institutul Cervantes, aroma latina plutea in aer, pentru ca vizitatorii au avut parte de tortilla si sangría, pe care le puteau savura urmarind un film. In curtea interioara au rulat productii precum "Intacto", regizat de Juan Carlos Fresnadillo, distins in 2002 cu un premiu Goya. In salonul institutului au fost proiectate materiale video care ilustreaza creatia spaniola contemporana, urmate de o sesiune de scurtmetraje produse in 2006, care au rulat si la festivalul de profil "Madrid en Corto". La miezul noptii, publicul a asistat la o proiectie video a spectacolului "Haberos quedado en casa, capullo", semnat de regizorul Rodrigo Garcia.

Tot cu film s-a pregatit pentru acest eveniment si Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", care a prezentat filmul "Glasul lunii" (1989), in regia lui Federico Fellini. In fine, de la noaptea multiculturala nu a lipsit nici Institutul Goethe, care la galeria UNA a vernisat expozitia retrospectiva "40 de ani de arta video in Germania". Organizatorii estimeaza ca intre 500 si 1.000 de insomniaci au participat la evenimentele din noaptea institutelor culturale, fie ca au ales sa danseze in liniste la petrecerea britanicilor, fie ca au preferat sa petreaca in stil spaniol, cu sangría si filme. Iar aceasta inseamna ca anul viitor organizatorii pot promite amatorilor de cultura portii si mai  mari de arta si civilizatie europeana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Turul Europei in 12 ore
/arta-si-societate/turul-europei-in-12-ore-1009700
1009700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.