Cine este omul din spatele afacerii româneşti care a creat de la zero o soluţie complexă ce permite plantarea automatizată de copaci, chiar de păduri întregi, totul fiind calculat la centimetru
Plantatul copacilor este o activitate costisitoare care durează, punând astfel piedici în faţa iniţiativelor de reîmpădurire a anumitor zone. Cum ar fi însă dacă ar exista o soluţie care să automatizeze complet acest proces? O echipă de cercetători români a pus deja bazele unei astfel DE soluţii: echipa SeedPods a creat de la zero o soluţie complexă ce permite plantarea automatizată de copaci, chiar de păduri întregi, totul fiind calculat la centimetru pentru a ţine cont de toată „logica“ naturii din ecosistemele de pădure.
Start-up-ul susţine că plantarea de copaci prin intermediul soluţiei sale este de zece ori mai ieftină decât procesul manual de plantare, fiind totodată şi mult mai eficientă şi rapidă în plantarea unor suprafeţe mari de teren. „Proiectul a început efectiv să prindă contur fix anul trecut în luna iunie, însă este un proiect care stă la rumegat de câţiva ani de zile. Este mai mult un proiect născut din pasiune care a avut mai multe componente ce au trebuit dezvoltate. În esenţă, noi încercăm să construim o soluţie tehnică pentru a planta cantităţi foarte mari de arbori - milioane, zeci de milioane, în deziderat a fi chiar şi sute de milioane de copaci pentru a crea păduri, totul într-un mod automatizat, ieftin, rapid şi inspirat de natură“, a relatat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Adrian Rotaru, fondator al SeedPods.
Iniţiat ca un proiect de hobby, acesta a căpătat un impuls semnificativ prin participarea la programul Laser Valley Innovation Bootcamp, unde echipa SeedPods a înţeles care este potenţialul de business al soluţiei lor. „Noi am abordat la început acest proiect doar dintr-o perspectivă tehnică, însă nu ne-am fi imaginat niciodată că el ar fi avut şi o dimensiune economică, de business.
Abia în momentul în care am ajuns la Laser Valley Innovation Bootcamp, care este o iniţativă coorganizată de Măgurele Science Park, Launch Community şi Banca Comercială Română, am primit o validare prin faptul că ni s-a spus că avem un business, fiindcă lemnul este una dintre cele mai valoroase resurse de pe planetă. Spre exemplu, un hectar de pin, după circa 20 de ani de la plantare, poate fi exploatat pentru a crea 100 GW de curent electric, pentru a construi 100 de case sau pentru a sechestra peste 1.000 de tone de carbon, valoarea sa economică fiind de peste 1 milion de euro“, a punctat el. În prezent, soluţia dezvoltată de SeedPods este în stadiu de MVP (minimum viable product) şi a fost deja testată pentru plantarea a 20 de copaci, obiectivul următor fiind plantarea unui hectar de copaci pentru a demonstra viabilitatea şi scalabilitatea sa şi a face ulterior demersurile necesare pentru atragerea unei finanţări şi creşterea businessului.
Cum funcţionează însă mai exact soluţia SeedPods pentru plantare automatizată de copaci? Soluţia dezvoltată de SeedPods are patru componente – proiectilele în care sunt puieţii de copaci, dronele care poziţionează exact proiectilele în pământ, partea de logistică care include transportul până la locaţie al proiectilelor cu puieţi şi dronele, şi componenta software prin care se calculează la centimetru unde să fie plantat fiecare copac în parte. Practic, puieţii sunt crescuţi direct în proiectilele printate 3D care sunt realizate din materiale biodegradabile, iar apoi acestea sunt transportate de drone şi „aruncate“ pentru plantare în locul perfect, calculat matematic în concordanţă cu toate particularităţile acelui ecosistem.
„Noi trebuie să plantăm păduri, nu copaci. Iar pădurile sunt ecosisteme foarte complexe. În natură, în realitate, fiecare copac comunică cu altul printr-o reţea invizibilă, subterană. Copacii există ca o comunitate şi chestia asta îi face să se adapteze, să fie rezilienţi la boli, de exemplu. O pădure este «self-sustaining», tu nu trebuie să intervii niciodată. A fost foarte recent observat în anul 2022 prin studii foarte lungi făcute, că în realitate natura însăşi a lăsat un «pattern» (model – n.red.) în toate pădurile lumii. În natură copaci nu apar întâmplător, noi am crede că în pădure o sămânţă cade undeva şi acolo poate creşte aleator un copac, însă nu. A fost observat că noi copaci, puieţi, cresc doar la anumite distanţe de copacii mari şi doar la anumite unghiuri într-un mod extraordinar. Şi totodată păstrează această proporţie stoichiometrică - de exemplu, un brad la fiecare trei pini împreună cu doi molizi la fiecare trei brazi“, a explicat Adrian Rotaru. El a adăugat că aceste modele create de natură au fost observate ştiinţific pe cel mai lung studiu, de aproximativ 5 ani de zile, şi s-a creat un cadru matematic, care este nou în industria aceasta. „Noi am creat primul software din lume care foloseşte aceste «pattern-uri» utilizând nişte algoritmi organici, «genetic algorithms» se numesc, ca să simulăm o pădure viitoare în care poziţia tuturor arborilor este dictată de «pattern-ul» observat în natură. Nu de cum vreau eu, nu de cum vrea un organ de reglementare, ci noi dăm «copy-paste» la natură, pur şi simplu. Însă ca să faci acest lucru trebuie să plantezi aceste proiectile cu precizie de maximum 10 centimetri, pentru că o pădure este în esenţă o distribuţie statistică.“
Rubrica „Start-up Pitch”
1. Invitat: Constantin Gorgan, fondator şi CTO al GilesAI
Ce face? A dezvoltat o aplicaţie românească de tip ChatGPT destinată companiilor mari ce îşi propune să ajute angajaţii să economisească timp cu diverse sarcini.
„Ne interesează o rundă de finanţare, adică vrem să deschidem o primă rundă de investiţii chiar luna următoare prin care intenţionăm să atragem investiţii de aproximativ 5 milioane de euro. De când s-a alăturat Kiran Dhaliwal drept COO al nostru, care este din Statele Unite, am reuşit să deschidem nişte discuţii la care nici nu ne aşteptam cu anumite fonduri de investiţii de acolo. Şi acolo pare că vom reuşi să găsim suportul de care avem nevoie să ducem proiectul la alt nivel.”
2. Invitat: Adrian Rotaru, fondator al SeedPods
Ce face? A creat de la zero o soluţie complexă ce permite plantarea automatizată de copaci, chiar păduri întregi, totul fiind calculat la centimetru pentru a ţine cont de toată „logica“ naturii din ecosistemele de pădure.
„În esenţă, noi încercăm să construim o soluţie tehnică pentru a planta cantităţi foarte mari de arbori - milioane, zeci de milioane, în deziderat a fi chiar şi sute de milioane de copaci pentru a crea păduri, totul într-un mod automatizat, ieftin, rapid şi inspirat de natură.“
Rubrica „Start-up Update”
1. Invitat: Andrei Duţulescu, CEO al Instant.ro - platformă AI pentru maşini rulate
Ce e nou? Start-up-ul local a ajuns în primul an de funcţionare la peste 200.000 de vizitatori unici/lună pe site, la câteva mii de maşini listate pe platformă şi la parteneriate cu peste 50 de dealeri auto la nivel naţional.
„Am reuşit să ajungem la un trafic lunar anul acesta de peste 200.000 de vizitatori unici pe lună, timpul petrecut pe site fiind foarte bun pentru că nu ne uităm doar la indicatorii de volum, ci şi la cei de calitate. Iar în total avem peste 2.000 de maşini listate până acum pe platformă de la început anului, trendul fiind ascendent. Asta ne arată că oamenii sunt interesaţi de noul model de a vinde şi de a cumpăra maşini second hand pe care Instant vrea să-l impună ca standard în piaţă.”
2. Invitat: Alin Roşca, fondator şi CEO al RepsMate – platformă AI pentru contact center
Ce e nou? Start-up-ul local are în prezent deschisă o rundă de finanţare în valoare de
2 milioane de euro, sumă necesară pentru extinderea accelerată în ţări din regiunea Europei, Orientului Mijlociu şi Africii, adaptarea produsului pentru pieţele respective şi pentru îmbunătăţirea continuă a soluţiei şi dezvoltarea de noi funcţionalităţi.
„În momentul de faţă căutăm un «lead investor» care să ne ajute să trecem prin procesul de due diligence şi să fie un investitor strategic care să ne ajute să ridicăm apoi runda de serie A. Discutăm şi cu investitori din afara României.“
Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.
Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro