Costi Perricos, global analytics & cognitive leader în cadrul companiei de consultanţă şi audit, Deloitte: „Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel
Costi Perricos este global analytics & cognitive leader în cadrul companiei de consultanţă şi audit Deloitte şi a început să studieze inteligenţa artificială încă din vremuri în care conceptul nu era cunoscut, cel puţin în România, cândva pe la începutul anilor ’90. Astăzi, deşi „lucrăm” zilnic cu inteligenţa artificială, indiferent că este sub forma recunoaşterii faciale de pe telefon sau a deblocării dispozitivelor cu ajutorul amprentei, lumea pare că abia descoperă această revoluţie. Noutatea vine din partea inteligenţei artificiale generative, iar Costi Perricos este de părere că nu există un viitor fără implicarea acestei forme de tehnologie.
Un om poate bate un computer la şah, la fel cum un computer poate bate un om la şah. Dar când un om şi un computer lucrează împreună, nimeni nu-i poate bate”, este deviza lui Costi Perricos când vine vorba de viitorul inteligenţei artificiale şi despre temerea că multe joburi existente astăzi vor dispărea. Exemplul lui este inspirat de la Gari Kasparov, campion mondial la şah, şi ilustrează modul în care ar trebui să ne raportăm la AI – numele de cod al inteligenţei artificiale. Oamenii nu vor deveni inutili, ci va fi nevoie ca ei să găsească forme de colaborare cu inteligenţa creată artificial. Cot la cot cu tehnologia, piaţa muncii va trebui, treptat, să se transforme.Costi Perricos şi-a început cariera în mediul universitar în domeniul ingineriei informaţionale, având peste 20 de ani de experienţă în livrarea de programe tehnologice complexe în calitate de partener în cadrul Deloitte Marea Britanie. Expertiza lui include managementul informaţiilor referitoare la inteligenţa artificială, dezvoltarea de software şi transformarea IT.
A lucrat şi pentru sectorul public, şi pentru cel privat, în administraţie derulând programe la nivel central, dar şi local, şi ajutând organizaţiile să se transforme prin utilizarea eficientă a inteligenţei artificiale. „Am trecut pe la Ernst & Young, apoi am ajuns la Anderson, iar în prezent lucrez la Deloitte. Am urmat un program de doctorat în inteligenţa artificială încă de la începuturile acestui concept, în perioada 1991-1995. Dacă cineva mi-ar fi spus că, la un moment dat, o voi putea întreba pe Siri cum e vremea şi că voi primi şi un răspuns la asta, aş fi spus că e nebun”, povesteşte Costi Perricos, grec la origine, dar cu cetăţenie britanică. El a fost prezent la Bucureşti la finalul lunii iunie.
Perricos a început aşadar să aprofundeze domeniul inteligenţei artificiale încă de la începutul anilor ’90, în vremuri în care conceptul nu era cunoscut, iar lumea nu era pregătită pentru o asemenea transformare. Astăzi, aplicaţiile inteligenţei artificiale generative (generative AI) – noua revoluţie din lumea AI – sunt valoroase pentru foarte multe domenii, medicina şi domeniul bancar fiind printre cele mai vizate. „Dacă, de exemplu, eşti bancă şi lucrezi cu instrumente vechi, din care vrei să transferi date către alte aplicaţii mai noi, inteligenţa artificială o poate face pentru tine. Tot cu ajutorul AI, pe baza unor date istorice, pot fi identificaţi potenţiali clienţi problematici.”
Tehnologia vine şi cu riscuri, completează Costi Perricos, cele mai multe referindu-se la dificultatea de a discerne între datele reale şi cele false, însă, pe baza unor arhive bogate de informaţii, pot fi create tipare care să anticipeze comportamente şi situaţii, iar asta se traduce în eficienţă. „Businessurile tradiţionale vor putea supravieţui doar dacă acceptă schimbarea. Foarte puţine afaceri vor putea supravieţui în viitor fără să implementeze inteligenţa artificială în general şi inteligenţa artificială generativă în mod special. Va trebui să reconsiderăm inclusiv modul în care învăţăm să facem o anumită muncă, pentru un anumit job.”
Eficienţa nu vine însă fără provocări, iar una dintre ele, mai ales pentru companiile care gestionează bănci mari de date, va fi referitoare la cum pot crea algoritmi de lucru fără să genereze „scurgeri” de informaţii, unele dintre ele confidenţiale. „Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel după inteligenţa artificială generativă, asta trebuie să înţelegem. Toate lucrurile din viaţa noastră se bazează pe date, aşa că nu putem face abstracţie de AI.” Inteligenţa artificială nu va putea totuşi să existe fără sprijinul oamenilor, vine cu asigurări Costi Perricos, într-un context în care omenirea se teme ca tehnologia să nu lase forţa de muncă umană fără joburi. „Cred că va fi dificil, în viitor, să-ţi dai seama dacă vorbeşti cu un om sau cu un robot atunci când suni în call center, de exemplu. Trebuie totuşi să ţinem cont că un robot este 100% sigur pe ceea ce spune, dar numai 70% din ce spune este adevărat”, conchide Costi Perricos.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro