De la o discuţie la o bere între prieteni, la o companie de 220 de milioane de dolari în numai trei ani

Autor: Răzvan Botea Postat la 29 aprilie 2021 30908 afişări

De la o discuţie la o bere între prieteni, la o companie de 220 de milioane de dolari în numai trei ani

Teodor Blidăruş, programator de meserie şi Sergiu Neguţ, profesor în business development, au pus bazele companiei FintechOS în toamna lui 2017. Ideea însă a venit puţin mai devreme, în urma unei discuţii între prieteni - la bere.

În toamna lui 2017 noi ne-am întâlnit, ca băieţii, la o bere şi am discutat că toată această treabă cu accelerarea transformării digitale a băncilor şi asigurărilor pe care o făceam cu echipe de programatori s-ar putea face mult mai fain dacă am crea o tehnologie care să permită cumva celor care ştiu să facă servicii financiare să modeleze, să configureze, să dezvolte şi să lanseze în piaţă aplicaţii financiare complexe. Aceasta este tehnologia FintechOS”, povesteşte Sergiu Neguţ, cofondator, CFO şi COO al FintechOS. Compania a finalizat o rundă de investiţii de 60 de milioane de dolari şi a ajuns la o evaluare de aproximativ 220 de milioane de dolari în aprilie 2021.

Prima investiţie, de tip seed, a venit pentru FintechOS în 2018 şi compania a fost evaluată atunci la 8,3 milioane de dolari. În 2019, compania a anunţat o nouă rundă de finanţare de aproximativ 14 milioane de dolari şi a ajuns la o evaluare de peste 48 milioane de dolari. Astfel, de la prima finanţare şi până acum, în mai puţin de trei ani, FintechOS a crescut de 26 de ori.

„Când am lansat FintechOS în 2017, anticipam că soluţiile existente pentru nevoile de transformare digitală a sectorului financiar vor avea dificultăţi în a livra rezultate tangibile. Noi am venit cu o abordare nouă şi unică, care permite lansarea de produse şi servicii într-un timp foarte scurt, pe toate canalele, într-un mod complet automatizat şi personalizat. Evenimentele din ultimul an doar au mărit presiunea asupra industriei de a evolua – şi, ca rezultat, vedem o cerere în creştere pentru platformele noastre. Cea mai recentă rundă de investiţii ne va ajuta să creştem în ritmul alert de care au nevoie clienţii noştri la nivel global”, spune Teodor Blidăruş, co-fondator şi CEO al FintechOS.


Teodor Blidăruş, cofondator şi CEO FintechOS:„Când am lansat FintechOS în 2017, anticipam că soluţiile existente pentru nevoile de transformare digitală a sectorului financiar vor avea dificultăţi în a livra rezultate tangibile. Noi am venit cu o abordare nouă şi unică, care permite lansarea de produse şi servicii într-un timp foarte scurt, pe toate canalele, într-un mod complet automatizat şi personalizat.”


Povestea

Programator de meserie, Teodor Blidăruş a terminat Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Încă din timpul facultăţii s-a angajat la o companie de software, pentru care a lucrat 9 ani şi a coordonat echipe în implementarea de soluţii de automatizare. În 2006 a fondat compania de software Softelligence, specializată în soluţii IT pentru managementul relaţiilor cu clienţii. În 2019, ultimele date publice, compania avea afaceri de 8,3 milioane de dolari şi 93 de angajaţi.Teodor Blidăruş a fost preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) între 2013 şi 2015 şi mai apoi între 2016 şi 2020.

Sergiu Neguţ a absolvit o facultate de ştiinţa calculatoarelor la Universitatea Politehnica Bucureşti în 1995 şi, în paralel, începând cu 1992 a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Are mai multe cursuri de formare, printre care unul la Harvard Business School. A fost membru în boardul mai multor companii antreprenoriale, printre care Softelligence, potrivit CV-ului său de pe LinkedIn. Predă la Maastricht School of Management cursuri pentru antreprenori şi cursuri de fuziuni şi achiziţii. Povestea FintechOS începe în toamna lui 2017 pe valul accelerării digitalizării din sectorul financiar. Compania atrage repede atenţia investitorilor din IT şi în 2018 atrage prima investiţie externă importantă care îi propulsează la valoarea la peste 8 milioane de dolari, pentru ca în 2019 să atragă o investiţie de 14 milioane de dolari. Printre investitorii de atunci s-a numărat şi Earlybird Ventures, fondul de investiţii care a descoperit UiPath.

„Fix ce a însemnat să introduci o interfaţă vizuală de tip Windows în utilizarea calculatoarelor acum 30 de ani, asta este ce se întâmplă în momentul acesta în lansarea de produse şi servicii bancare în piaţă cu o tehnologie inovativă”, descrie Sergiu Neguţ activitatea FintechOS. El adaugă că primii care au crezut în companie au fost cei de la Gapminder, apoi Launchub din Bulgaria. În 2020 FintechOS a avut venituri recurente, indicatorul la care se uită fondurile de investiţii, de aproape 7,5 milioane de dolari, cu aproape 300 de angajaţi. Runda de finanţare serie B de 60 milioane de dolari, care a propulsat evaluarea companiei la 220 de milioane de dolari, a fost condusă de Draper Esprit, un fond cu investiţii în companii din tehnologie, căruia i s-a alăturat Early Bird, OTB Ventures, Gapminder Ventures si Launchub. Compania a mai obţinut o finanţare de 2 milioane de dolari de tip seed a Gapminder Ventures şi una de 14 milioane de dolari în 2019. Draper Spirit şi Early Bird se află şi printre finanţatorii primului unicorn românesc, UiPath. FintechOS este prezentă cu birouri în Marea Britanie, Olanda şi Bucureşti şi are activitate în 20 de ţări. Compania îşi propune, odată cu finalizarea rundei de finanţare, extinderea către piaţa asiatică, nord-americană şi africană.


Sergiu Neguţ, cofondator, CFO şi COO al FintechOS:„Noi avem ambiţia de a crea o companie de tehnologie care să aibă o amprentă globală. Investiţiile posibile pentru o companie tânără nu mai erau suficiente şi a trebuit să ieşim către un univers mai larg de investitori şi clienţi. Toţi acţionarii pe care i-am avut în seria precedentă au contribuit la runda din prezent cu maximul cu care puteau să contribuie.”


Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.