Care este compania românească al cărei nume a devenit cunoscut aproape oriunde în lume şi ce planuri de viitor are

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 11 mai 2024 4960 afişări

Aproape oriunde în lume ai menţiona Bitdefender, brandul este automat asociat cu una dintre cele mai bune echipe globale de specialişti în detecţia atacurilor cibernetice şi crearea de soluţii care să protejeze echipamentele şi infrastructurile de IT. Compania intră acum într-o nouă etapă şi trece şi la „vânătoarea” globală de idei care pot revoluţiona industria de cybersecurity - adică de startupuri în care să investească bani şi know-how pentru a le ajuta să crească. Cum este structurat programul de investiţii Bitdefender Voyager Ventures şi de ce buget dispune?

Bitdefender - una dintre cele mai puternice companii de IT fondate în România care s-a extins puternic la nivel global - inclusiv prin achiziţii ale unor jucători străini, şi care are în plan listarea pe piaţa bursieră americană, este gata să investească în următorii ani cel puţin câteva milioane de euro în start-up-uri la început de drum care lucrează la produse ce pot revoluţiona industria de cybersecurity. Investiţiile vor fi derulate prin intermediul Bitdefender Voyager Ventures (BVV), un program de investiţii dedicat finanţării şi dezvoltării viitoarei generaţii de start-up-uri în securitate cibernetică, analiză a datelor, automatizare şi inteligenţă artificială (AI), care va fi condus de Florin Talpeş, cofondator şi CEO al Bitdefender, alături de o echipă internaţională.

„Bitdefender Voyager Ventures reprezintă angajamentul companiei noastre de a inova şi de a sprijini talentul antreprenorial de excepţie în Europa şi în întreaga lume. Experienţa noastră solidă în construirea unei afaceri globale de lider în securitate cibernetică ne oferă o poziţie unică de a ajuta fondatorii startupurilor să dezvolte noul val de soluţii inovatoare şi să le aducă pe piaţă”, a explicat Florin Talpeş.

Bugetul alocat investiţiilor realizate prin acest programul ar putea ajunge la cel puţin câteva milioane de dolari în câţiva ani, rezultă din informaţiile oferite de companie pentru Business Magazin. „Ţinând cont de faptul că vorbim de startup-uri în căutare de runde de seed sau Seria A, ne aşteptăm să alocăm în general între 0,5 şi două milioane de euro pentru fiecare startup în una sau mai multe runde de finanţare. Evident, există flexibilitate din perspectiva sumelor alocate. Având în vedere că investim cu prioritate în startup-uri aflate în early stage, căutând să ridice finanţare Seed sau Seria A, analizăm deţineri minoritare sau alte structurări ale finanţării care să permită fondatorilor să continue să îşi materializeze viziunea de dezvoltare a companiei şi să faciliteze atragerea unor runde ulterioare de finanţare. În acest moment, urmărim să ajungem la un portofoliu relativ concentrat (10-20 de companii) prin investiţiile derulate în următorii ani. Evident, în funcţie de oportunităţile din piaţă şi de evoluţia portofoliului în următorii ani, programul poate fi scalat”, conform reprezentanţilor Bitdefender.

Anunţul Bitdefender vine la scurt timp după ce şi BCR, a doua cea mai mare bancă locală, parte din grupul austriac Erste, a anunţat lansarea propriului vehicul de investiţii corporate (Corporate Venture Capital - CVC), denumit Seed Starter.

La fel ca şi proiectul Seed Starter, programul lansat de Bitdefender este finanţat exclusiv din fondurile companiei, astfel că nu este influenţat de criza prin care trece industria de fonduri de capital de risc, care a găsit tot mai dificil bani de la investitori în contextul inflaţiei record. „Din poziţia de CVC evergreen, nu respectăm aceleaşi tendinţe ca fondurile de capital de risc obişnuite. Interesul nostru principal merge dincolo de căutarea unui beneficiu pe termen scurt şi mediu. Randamentul este căutat în primul rând în ceea ce priveşte expansiunea strategică, adiacenţa cu pieţele noastre principale şi stimularea inovaţiei axate pe rezolvarea provocărilor fundamentale în materie de securitate cibernetică. BVV este finanţată prin cash de către Bitdefender şi, aşa cum este organizată în prezent, iniţiativa nu depinde de nicio sursă externă de finanţare. Prin utilizarea propriilor noastre rezerve de cash existente, în loc să ne bazăm pe surse de finanţare terţe, ne păstrăm o mai mare flexibilitate şi control asupra bugetelor şi strategiei noastre de investiţii, asigurându-ne că putem sprijini cât mai bine obiectivele şi nevoile companiilor din portofoliul BVV. Oferind mai mult decât capital, BVV îşi propune să fie o resursă cuprinzătoare pentru startup-uri, ajutându-le să depăşească obstacolele iniţiale şi să le poziţioneze pentru succesul pe piaţa globală”, au spus reprezentanţii Bitdefender.   

 

Bitdefender Voyager Ventures, pe scurt

1.Œ Valoarea tichetului: Bitdefender Voyager Ventures (BVV) intenţionează să aloce între 0,5 şi 2 milioane de euro pentru fiecare startup, în cadrul unor runde de finanţare Seed sau Seria A. Programul de investiţii este flexibil şi poate fi adaptat în funcţie de oportunităţile de piaţă şi evoluţia portofoliului.

2. Strategia de investiţii: BVV urmăreşte să realizeze un portofoliu concentrat de 10-20 de companii şi are o abordare flexibilă, acţionând fie ca investitor principal, fie în calitate de co-investitor. BVV este deschisă la preluarea de poziţii în boardurile companiilor, oferind nu doar capital, ci şi sprijin strategic şi acces la resurse globale.

3.Ž Echipa: Iniţiativa este condusă de Florin Talpeş, CEO al Bitdefender, care conduce o echipă internaţională ce poate fi extinsă în funcţie de necesităţi.

4. Finanţare: BVV este finanţată printr-un model evergreen, folosind fonduri proprii de la Bitdefender, ceea ce oferă flexibilitate şi stabilitate financiară pentru că nu depinde de surse externe de finanţare.

5. Cum sunt identificate proiectele: BVV se va folosi de reţeaua extinsă a Bitdefender, participând la evenimente de industrie. Antreprenorii pot de asemenea să trimită companiei propuneri directe.

‘6. Ce tip de start-up-uri sunt căutate: BVV caută startup-uri care demonstrează potenţial inovativ şi strategic pe piaţa globală, cu accent pe securitatea cibernetică şi tehnologii conexe. BVV caută startup-uri aflate în faze incipiente de dezvoltare, în special în runda de seed, pregătite pentru expansiune şi scalare cu sprijinul strategic oferit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STRATEGIE,
bitdefender,
florin talpes,
securitate,
it

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.