Povestea românului care visa să devină istoric, arheolog sau cercetător, însă în urmă cu 18 ani a ales o altă cale prin care face milioane de euro
Visa să devină istoric, arheolog sau cercetător, însă în urmă cu 18 ani a ales calea antreprenoriatului în industria de tehnologie. Ce planuri are în continuare Bogdan Florea, fondator şi co-CEO al companiei locale Connections Consult, specializată în furnizarea de soluţii software şi servicii IT?
Mi-ar fi plăcut să fiu istoric. Ştiu că nu are nicio legătură cu ceea ce fac acum, dar studiul istoriei m-a pasionat întotdeauna. Istoric, arheolog, cercetător în domenii conexe, toate sunt meserii la care am visat la un moment dat, în copilărie. Mi-am dorit să construiesc şi să experimentez, însă viaţa m-a adus aici, a fost o parte noroc şi o parte perseverenţă”, îşi începe povestea Bogdan Florea, fondator şi co-CEO al Connections Consult, companie specializată în furnizarea de soluţii software şi servicii IT, cu venituri consolidate în valoare de peste 11,7 mil. euro (58,46 mil. lei) în 2022, în creştere cu 48% faţă de anul precedent.
Absolvent al Facultăţii de Inginerie în limbi străine din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi masterand al Universităţii de Economie şi Afaceri din Viena, Bogdan Florea şi-a început cariera în cadrul Motorola – unde a ocupat funcţia de dezvoltator de software, alăturându-se ulterior echipei Freescale (actualul NXP). În 2005, în paralel cu jobul, a decis să deschidă firma Connections Consult, companie poziţionată pe piaţă ca furnizor de servicii IT precum reparaţii, infrastructură IT, reţelistică şi ulterior dezvoltare de software. Doi ani mai târziu, mai exact în 2007, pe măsură ce compania pe care o fondase începuse să crească, iar pe piaţa de suport IT şi outsourcing apăreau tot mai multe oportunităţi de dezvoltare, a decis să renunţe la locul său de muncă şi să se dedice full-time noului business. „Am pornit la drum cu o serie de clienţi din industria de energie, asigurări sau banking, iar în timp am ajuns diversificăm portofoliul şi către sectoare precum FMCG, transporturi sau IT. În ultimii 10 ani, am deservit un număr de peste 100 de clienţi, din care 30% sunt companii din Fortune 100. În portofoliul Connections se regăsesc clienţi din patru regiuni: Europa (Belgia, Franţa, Elveţia, Polonia, Ungaria, Turcia, Ţările de Jos, Marea Britanie, Germania), America de Nord (SUA), Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Liban) şi Asia (Vietnam, India). Căutăm clienţi cu nevoi complexe, ceea ce ne îngustează aria de selecţie în zona entităţilor guvernamentale sau în cea a companiilor multinaţionale din industria serviciilor financiare şi din cea a utilităţilor”, spune el.
Din 2005, anul în care a luat naştere Connections Consult, compania românească şi-a extins şi diversificat activitatea, însă piaţa locală a rămas şi în prezent cea care generează cea mai mare parte din cifra de afaceri a companiei. „În 2022, România a adus aproximativ 70% din venituri. Sperăm să creştem, în următorii ani, ponderea cifrei de afaceri provenită din pieţe externe. Practic, România este, în continuare, cel mai mare contribuitor la cifra de afaceri a grupului şi, probabil, va rămâne aşa în 2023 şi 2024. De asemenea, avem Statele Unite ale Americii şi Germania ca pieţe semnificative.”
Carte de vizită
Bogdan Florea (44 ani), fondator şi co-CEO, Connections Consult
1.A absolvit Facultatea de Inginerie în limbi străine din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi a urmat un master la Universitatea de Economie şi Afaceri din Viena;
2. Ulterior, a început să lucreze ca dezvoltator de software pentru Motorola şi apoi pentru compania Freescale (actualul NXP);
3. În 2005, în paralel cu jobul de la acea vreme, Bogdan Florea a înfiinţat firma Connections Consult, care oferea aceleaşi servicii de dezvoltare software ca şi în prezent, însă pentru clienţi mai mici;
4. Doi ani mai târziu, pe măsură ce compania a început să crească iar pe piaţa de suport IT şi outsourcing apăreau tot mai multe oportunităţi de dezvoltare, el a renunţat la locul de muncă şi a devenit antreprenor full-time;
5. Între 2019 şi 2022, Bogdan Florea a fost vicepreşedinte al ANIS (Asociaţia Patronala a Industriei de Software si Servicii);
Businessul, privit în ansamblu. Bogdan Florea nu este adeptul nişării, după cum spune chiar el, ci mai degrabă al diversificării, fiind de părere că potenţialul de creştere al Connections, dar şi al altor firme româneşti de tehnologie, este enorm, mai ales în zone precum Europa de Vest sau Statele Unite. Începând cu anul 2013, activitatea companiei româneşti, care acum funcţionează cu o echipă de 400 de angajaţi, din care 234 activi pe plan local, a fost împărţită în trei divizii – servicii de ITO (IT outsourcing) şi BPO (business process outsourcing), precum şi servicii de integrare a sistemelor IT, iar din septembrie 2021 Connections Consult s-a listat pe piaţa AeRo a Bursei de Valori Bucureşti, fiind tranzacţionată cu simbolul CC. „Avem centre de livrare în Bulgaria şi Serbia, dar şi birouri de vânzări în SUA, Marea Britanie şi Germania. Compania este specializată în Intelligent Automation, IT Infrastructure Support, Digital Business Process Management şi Software Development On Demand.”
Connections Consult a înregistrat o creştere de aproximativ 48% a veniturilor consolidate la finalul anului 2022 faţă de anul 2021 – depăşind astfel pragul de 11,7 mil. euro, pe fondul noilor proiecte derulate în cadrul liniilor de servicii de software şi RPA, precum şi al creşterii volumului de servicii de consultanţă software şi outsourcing oferite în cadrul Outsourcing Support Services SRL şi Brusch Services SRL. Cât despre anul curent, Florea spune că a început mult mai bine decât se aşteptaa, dat fiind contextul economic global. „Sperăm la un 2023 peste estimările iniţiale. Estimăm că vom încheia anul 2023 cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro – plus 28% faţă de 2022.”
Potrivit lui, predicţiile pe termen mediu şi lung sunt de bun augur, iar evoluţia companiei – atât din punct de vedere financiar, cât şi la nivel de dezvoltare a competenţelor – se bazează pe finalizarea acestor proiecte. „Lucrările complexe, precum ECRIS (Ministerul Justiţiei) sau POSF (ANRE), au marele avantaj de a oferi un cadru general propice atragerii de colegi cu calificări înalte şi rare, ceea ce creează premisele construcţiei unor echipe solide şi reziliente în jurul lor, în următorii cinci – şapte ani. Ne dorim implicarea şi în alte proiecte de genul celor deja menţionate şi aşteptăm să evaluăm următoarele proceduri de atribuire, atunci când vor fi lansate. Pe termen lung, pariem pe un mix de servicii şi produse proprii, cum ar fi Contabot (contabilul digital), QuickMerlin (soluţia de interpretare a balanţelor contabile, bazată pe AI), Apollo (aplicaţie de management al proiectelor pentru firmele de consultanţă), completate cu produse ale unor furnizori consacraţi din piaţa internaţională.”
Compania are, de asemenea, şi planuri de recrutare pentru anul în curs. „Planurile de recrutare pentru acest an iau în calcul noile proiecte în care suntem implicaţi. În 2022 au fost recrutaţi aproximativ 150 de angajaţi (luând în calcul şi înlocuirile) şi ne aşteptăm ca până la finalul anului 2023 să ajungem la un număr de 450 de angajaţi la nivelul grupului Connections. Strategia de resurse umane vizează, în mod natural, un mix între talent şi experienţă, pe de o parte, şi energie şi entuziasm pe de altă parte. Ne concentrăm, totuşi, în 2023, pe atragerea de expertiză extrem de înaltă, cu care să putem aborda soluţii integrate provocatoare şi cu impact major. De altfel, 51% dintre angajaţii şi colaboratorii Connections Consult sunt femei”, a mai spus Bogdan Florea.
„Pe termen lung, pariem pe un mix de servicii şi produse proprii, cum ar fi Contabot (contabilul digital), QuickMerlin (soluţia de interpretare a balanţelor contabile, bazată pe AI), Apollo (aplicaţie de management al proiectelor pentru firmele de consultanţă), completate cu produse ale unor furnizori consacraţi din piaţa internaţională.“
Bogdan Florea, fondator şi co-CEO, Connections Consult
Un lider eficient: Ajuns la vârsta majoratului în business, antreprenorul spune că un lider bun este un amalgam de intuiţie, anticipare, gândire critică, empatie şi simţ al delegării, al încurajării autonomiei şi al smereniei. Iar în echipă caută să aducă oameni „perseverenţi, deschişi la nou şi responsabili”.
În ceea ce priveşte agenda sa zilnică, el îşi începe programul cu diferite şedinţe – cât mai scurte şi mai eficiente, având în vedere că politica companiei pe care o conduce rămâne fidelă modului de lucru hibrid. „Agenda zilnică înseamnă şedinţe, discuţii de strategie cu colegii, discuţii cu clienţii – actuali şi potenţiali – toate sunt parte din programul meu zilnic. Încerc să îmi găsesc timp să citesc – chiar dacă este din ce în ce mai greu – despre orice. Fac sport şi petrec timp cu familia, dar din păcate prea puţin.”
Întrebat ce ar schimba la industria în care activează, Bogdan Florea a răspuns că ar aduce schimbări nu doar în industria de IT&C, ci în societate în general. „Aş schimba tendinţa abruptă şi cred eu ireversibilă, către forme fără fond, superficialitate şi cultul nonvalorilor.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro