PUBLI-INTERVIU. Samsung în era VUCA = inovaţie şi angajament pentru viitor

Postat la 18 decembrie 2023 309 afişări

În anul 2023, Samsung şi-a consolidat prezenţa în România şi Bulgaria printr-o serie de campanii şi iniţiative de marketing inovatoare. Acestea au inclus proiecte concentrate pe angajarea şi implicarea Generaţiei Z, precum AllOut FactZ şi campania „Share Your Power", promovând egalitatea de gen în gaming. De asemenea, au fost create experienţe speciale pentru copii, cum ar fi „Aprinde magia sărbătorilor". În plus, campania „Join The Flip Side. Switch to Freedom" a evidenţiat telefoanele pliabile din Seria Z, în timp ce parteneriatele cu BMW au oferit experienţe premium. Despre toate acestea vorbeşte într-un interviu amplu Simona Panait, Director de Marketing la SAMSUNG Electronics România & Bulgaria.

1. Care au fost principalele campanii şi iniţiative de marketing care au definit anul 2023 pentru Samsung în România şi Bulgaria?

Ne-am dorit mult să ne conectăm cu tinerii din Generaţia Z din România, să fim mai aproape de ei, iar anul acesta am derulat o serie de campanii inovatoare în acest sens. AllOut FactZ este un proiect cu implicarea directă a celor din Gen Z şi în care am ales să colaborăm cu jurnaliştii redacţiei Vice pentru a oferi tinerilor o platformă care să le facă vocea auzită şi unde să poată discuta despre subiecte relevante pentru ei. A fost un proiect care a inclus articole, show-uri radio şi conversaţii cu lideri de opinie, toate fiind concentrate pe problemele şi perspectivele Generaţiei Z. Apoi, este campania Samsung „Share Your Power”, care aduce în centrul atenţiei poveştile de succes ale gameriţelor şi creatoarelor de conţinut. În acest fel ne-am dorit să combatem inegalitatea de gen din gaming şi să aratăm, prin exemple pozitive din gamingul feminin din România, că fetele sunt o parte importantă din

această comunitate. Şi nu am cum să nu fac referire la cea mai recentă campanie a noastră, „Aprinde magia sărbătorilor“. Practic, am transformat Museum of Immersive New Art (MINA) într-un spaţiu special dedicat celor mici şi le-am oferit oportunitatea de a explora şi de a se bucura de activităţi interactiv-creative. Este o iniţiativă care aduce în prim-plan un spaţiu dedicat expresiei creative, echipat cu tablete Samsung pentru cei mici.

2. Care dintre acestea consideraţi că au avut cel mai mare impact asupra pieţei şi de ce?

Aş vrea să vorbesc aici despre ,,Join The Flip Side. Switch to Freedom”, o campanie lansată de Samsung România la final de octombrie şi care a adus în centrul atenţiei experienţa unică de utilizare pe care o oferă cele mai recente telefoane pliabile din Seria Z (Galaxy Z Flip5 şi Galaxy Z Fold5) şi libertatea deplină de interacţiune pe care acestea o asigură. Practic, i-am ajutat pe utilizatori să se familiarizeze cu procesul de trecere de la un telefon cu ecran static la unul cu ecran pliabil, dar şi cu tranziţia de la un sistem de operare închis la unul care oferă consumatorilor libertatea de a-şi personaliza complet dispozitivul în funcţie de propriile nevoi şi preferinţe. Campania s-a încheiat cu un eveniment exclusiv, luna aceasta, şi unde un număr limitat de consumatori au putut testa produsele şi ulterior să şi plece cu ele acasă, în schimbul telefoanelor pe care le deţineau.  Sigur, nu pot uita nici de Overtake The Ordinary, un parteneriat local Samsung şi BMW prin care am deschis noi posibilităţi pentru iubitorii de experienţe premium. Un parteneriat pe termen lung, care vizează o serie de proiecte realizate împreună. Unul dintre acestea este Destination Unknown, o iniţiativă Samsung realizată în colaborare cu emisunea SuperSpeed de la PRO TV, care a adus împreună 6 ambasadori de brand Samsung, cu misiunea de a explora o destinaţie necunoscută cu ajutorul tehnologiei. Aceştia au avut ocazia să experimenteze în mod direct performanţa telefoanelor din seria Samsung Galaxy Z, pe care le-au folosit pentru a documenta întreaga experienţă.

3. Cum v-aţi adaptat strategiile de marketing şi brandul în contextul schimbărilor preferinţelor de consum din ultimul an?

În primul rând, am urmat o abordare agilă şi orientată către nevoile şi dorinţele consumatorilor. Suntem foarte atenţi la feedbackul şi comportamentul acestora, aşa că am alocat resurse considerabile pentru a înţelege schimbările în preferinţele lor. Acest lucru ne-a ajutat să reevaluăm şi să ne ajustăm rapid strategiile de marketing şi mesajele brandului pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor. Apoi, am rămas flexibili şi am adoptat o abordare multidimensională în ceea ce priveşte canalele de comunicare. Am fost tot mai prezenţi în social media, având în vedere interesul tot mai mare pentru aceste canale şi am creat experienţe digitale, conţinut relevant şi comunicare personalizată pentru a rămâne conectaţi cu cei din comunităţile noastre.

4. Cum vedeţi evoluţia şi rolul inteligenţei artificiale în cadrul strategiilor de marketing pentru Samsung în 2024? Dar în ceea ce priveşte dezvoltarea produselor?

Într-o lume tot mai digitalizată, credem că AI-ul va juca un rol esenţial în dezvoltarea şi îmbunătăţirea continuă a produselor şi serviciilor noastre, de la tehnologii avansate în dispozitivele noastre la soluţii inovatoare care să îmbunătăţească viaţa consumatorilor. Pe de altă parte, inteligenţa artificială îşi va regăsi locul în a veni cu recomandări personalizate, adaptate la preferinţele individuale ale consumatorilor, atât în ceea ce priveşte produsele, cât şi experienţele. De altfel, Samsung a anunţat recent Galaxy AI, despre care spunem noi că va fi o nouă eră a telefoanelor mobile. Este cea mai cuprinzătoare versiune de utilizare a inteligenţei artificiale pe dispozitivele mobile de până acum şi va schimba modul în care percepem modurile de folosire ale telefoanele noastre. Cel mai nou smartphone va avea integrat Galaxy AI şi va oferi în curând utilizatorilor funcţia AI Live Translate Call – un traducător personal, la îndemână ori de câte ori au nevoie. Traducerile audio şi text vor apărea în timp real în timp ce utilizatorii vorbesc, ceea ce face ca apelarea unei persoane care vorbeşte altă limbă să fie la fel de simplă ca activarea subtitrărilor la un film sau serial. Iar acesta este doar începutul. Rămâneţi alături de noi pentru viitoarele anunţuri ale companiei la CES 2024 „AI for All: conectivitate în era inteligenţei artificiale”, veţi fi plăcut surprinşi.

5. Există proiecte sau iniţiative specifice pe care le vedeţi ca fiind prioritare sau inovatoare pentru Samsung în 2024?

Vom continua să investim semnificativ în inovaţii tehnologice şi ne vom concentra pe dezvoltarea şi lansarea de produse sustenabile şi inteligente, care să ofere soluţii cât mai eficiente şi mai ecologice. Însă vom face toate aceste lucruri având mereu în centrul acţiunilor noastre consumatorii şi nevoile acestora. Ne dorim ca produsele Samsung să continue să le simplifice viaţa şi să le ofere întotdeauna acces la un ecosistem integrat şi conectivitate.

6. Ce eforturi face Samsung pentru a promova şi integra principiile de sustenabilitate în strategiile de marketing şi în produsele pe care le oferă?

Am abordat angajamentul pe care îl avem faţă de sustenabilitate prin diverse iniţiative. De altfel, produsele Samsung sunt proiectate cu atenţie pentru a minimiza impactul asupra mediului înconjurător pe tot parcursul lor de viaţă. Şi aici vorbim de ambalaje sustenabile pentru televizoarele Samsung, tehnologie de economisire a energiei şi posibilitatea de trade-in, care le permite consumatorilor să acceseze discounturi la noile lor achiziţii Samsung dacă oferă la schimb produsele vechi, pentru ca acestea să fie mai apoi reciclate de colaboratorii noştri. Telecomanda SolarCell, de exemplu, a fost concepută astfel încât să fie eliminată utilizarea de baterii electrice, iar până în anul 2025 televizoarele Samsung vor avea capacitatea de încărcare aproape de zero în modul standby, pentru a elimina consumul excesiv de energie. Apoi, programul Eco-packaging presupune transformarea ambalajelor produselor Samsung în alte lucruri utile în gospodării. Şi, foarte important, pentru producţia telefoanelor noastre am folosit materiale plastice reciclate postconsum provenite din plase de pescuit aruncate, sticle PET şi butoaie de apă. În plus, Samsung şi-a asumat să investească la nivel global până în 2030 peste 700 de milioane de euro în iniţiativele sale de mediu.

7. Ce mesaj încurajator sau inspiraţional doriţi să transmiteţi comunităţii de business din România şi Bulgaria, având în vedere experienţa şi viziunea dvs. în industrie?

În toţi aceşti ani petrecuţi în indusrtie am învăţat că perseverenţa şi adaptabilitatea sunt cheile succesului într-o lume în continuă schimbare. Într-un astfel de mediu extrem de dinamic - VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity şi Ambiguity) - este important să rămânem deschişi către inovaţie, să abordăm provocările cu mult curaj şi să privim schimbările ca fiind oportunităţi de creştere si colaborare. Mesajul meu pentru comunitatea de business este să nu ne temem să căutăm modalităţi noi de a evolua şi de a aduce valoare în ceea ce facem. Este important ca fiecare dintre noi să-şi pună amprenta pozitivă în activitatea sa şi să provoace schimbări în bine în jurul său. Fiecare obstacol este o şansă de a învăţa ceva nou şi de a ne adapta strategiile pentru a răspunde cerinţelor în continuă schimbare ale consumatorilor. Cu încredere şi determinare, putem construi un mediu competitiv şi prosper pentru întreaga comunitate de afaceri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.