La 34 de ani acest tânăr are cea mai mare editură din România

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 septembrie 2013 4846 afişări

O afacere de familie, începută de tatăl său în 1989, la Chişinău, Litera este acum cea mai mare editură de pe piaţa românească în funcţie de cifra de afaceri. Compania a avut anul trecut venituri de 10 de milioane de euro şi profit de 123.000 lei.

Dan Vidraşcu este implicat în afacere de la 18 ani şi povesteşte că tot ce a învăţat de-a lungul anilor se datorează tatălui său, care i-a fost profesor şi mentor, dar şi experienţelor complexe de care a avut parte. „Parcursul meu profesional a fost unul cu suişuri şi coborâşuri, cu succese, dar şi momente mai puţin fericite.„ Important este, evaluează acum, că starea generală care l-a călăuzit a fost una de dedicare şi dorinţă de asimilare creativă a celor mai noi tendinţe din domeniul editorial.

El îşi aminteşte că începuturile, pe vremea când era student la Ştiinţe Politice, au reprezentat un moment dificil. Camioane de 3-4 tone cu cărţi veneau, în 1997, de la Chişinău, iar el trebuia să se ocupe aici de desfacere, încasare ş.a.m.d. Spune acum că singurele învăţăminte au fost cele din experienţa tatălui său şi că, în general, s-a „dat cu capul de toţi pereţii„, iar evoluţia firmei a fost foarte lentă. Abia în 2005 intrase pe o sănătoasă pantă ascendentă, ajungând la maxim în 2007, dar 2008 a schimbat radical toate aşteptările tuturor editorilor de pe piaţă, în care cele mai importante firme sunt Litera, Polirom, Curtea Veche, Humanitas, Art şi Paralela 45.

Litera a editat anul trecut 400 de titluri, iar acum portofoliul editurii numără peste 1.000 de titluri, ca enciclopedii, atlase, dicţionare, cărţi pentru copii, istorie, limbi străine, cultură generală, sănătate şi frumuseţe. În 2012 au intrat în portofoliul editurii şi serii Disney, Warner - Tom şi Jerry, Marvel, Discovery şi National Geographic.

„Poate cea mai dificilă situaţie a fost aceea de a gestiona problemele cu distribuţia de carte. Sistemul este plin de sincope şi deficienţe: am avut probleme cu situaţii de neplată din partea difuzorilor de carte, clienţi care au dat faliment sau care au intrat în insolvenţă.„ Or, aceste situaţii au generat tensiuni în relaţia cu furnizorii: neprimind banii la timp sau deloc, Litera s-a văzut în situaţia de a întârzia plăţile şi în final, de a compromite apariţia pe piaţă a unor titluri anunţate.

„În ţara noastră, piaţa editorială este încă slabă, ne aflăm la coada Europei la citit şi cumpărat cărţi. Peste zece ani, mă văd într-o societate în care cartea are un rol mult mai important decât în momentul de faţă. Sper să fie România."

FUNCŢIE director general

VÂRSTĂ 34 de ani

ACŢIONARIAT Anatol, Dan şi Marin Vidraşcu

CIFRĂ DE AFACERI 2012 10 mil. euro

CIFRĂ DEAFACERI 2011 11 mil. euro

PROFIT 2012 123.000 euro

ANGAJAŢI 165


100 de tineri manageri sau antreprenori care, la nici 40 de ani, conduc companii cu afaceri de milioane euro sunt puşi anual, încă din 2006, în lumina reflectoarelor de jurnaliştii BUSINESS Magazin. Indiferent că sunt formaţi în multinaţionale sau au dobândit experienţă clădind propriile afaceri, ei sunt nu numai etalonul mediului de business românesc, ci şi cei care trasează direcţiile economiei.

BUSINESS Magazin vă prezintă a opta ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Catalogul este disponibil din luna mai la toate punctele de difuzarea a presei Inmedio si Relay la pretul de 35 lei.

Urmărește Business Magazin

/lideri/la-34-de-ani-acest-tanar-are-cea-mai-mare-editura-din-romania-11353281
11353281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.