(P) Bitcoin scade vertiginos, şansă enormă pentru pasionaţii de gaming
Industria de gaming este responsabilă pentru un întreg domeniu extrem de profitabil. De la periferice, până la componente, gamingul a aprins pasiuni, a generat câştiguri impresionante şi a născut legende. Profesioniştii domeniului au câştigat bani prin participarea la competiţii şi, mai târziu, prin încheierea contractelor de sponsorizare.
Puşe în faţa reflectoarelor, companiile producătoare de componente, precum plăcile video, au fost obligate de către piaţă să împingă limitele performanţei de la an la an. Astfel, noile plăci video au ajuns să ofere un nivel al detaliului extraordinar şi un număr de cadre pe secundă capabile să satisfacă şi cel mai pretenţios gamer.
Din nefericire, performanţele plăcilor video au intrat în atenţia utilizatorilor care practică minarea monedelor virtuale. Prin construirea mai multor unităţi care, la rândul lor, folosesc mai multe plăci video de top, piaţa a fost puternic afectată. Şi nu este doar cazul plăcilor video. O disponibilitate redusă a fost remarcată şi în cazul modulelor RAM (despre acestea vom vorbi un pic mai jos).
Binenţeles că piaţa funcţionează conform legilor de bază ale economiei: dacă cererea depăşeşte oferta, valoarea produsului va fi mai mare. Motiv pentru care, plăcile video de top (gama 1080 GTX de exemplu) au cunoscut salturi spectaculoase ale preţurilor.
Placa video NVIDIA 1080 GTX Ti a fost lansată în luna mai 2017, la un preţ de aproximativ 750 de dolari. Odată cu explozia sistemelor de minat monede virtuale, constatăm că o astfel de placă video se apropie acum de 1000 de dolari. O creştere de aproximativ 33% este complet nenaturală, întrucât valoarea oricărui produs din această categorie scade pe măsură ce înaintează în vârstă.
Chiar şi o placă video mai ieftină, precum AMD RADEON RX 550, lansată cu preţul de numai $80, ajunge să coste astăzi cel puţin $110, sub forma variantei comercializate de către ASUS. Diferenţa de $30 marchează o creştere de peste 33%, iar acest trend poate fi observat pe toate modelele de plăci video aflate la comercializare.
Spuneam mai sus că şi modulele RAM au cunoscut o creştere a preţurilor. Deşi unităţilor destinate minării monedelor virtoale li se poate imputa o parte din vină, adevăratul motiv pentru care preţurile au crescut pentru modulele RAM, în special cele la standard DDR4, ţine de piaţa telefoanelor mobile.
Deşi creşterea vânzărilor a încetinit, telefoanele mobile continuă să fie una dintre cele mai mari pieţe din lume, iar trecerea la modulele RAM DDR4 a dus la mutarea atenţiei producătorilor de la cele destinate unităţilor centrale şi laptopurilor. Motiv pentru care, două module de câte 4GB RAM şi frecvenţă 2133 MHz, cu preţul de aproximativ 50 de dolari la lansarea din septembrie – octombrie 2016, au ajuns să coste peste $100 în ianuarie 2018.
Prin urmare, gaming-ul a devenit subit mult mai scump, atât timp cât îţi doreşti cea mai bună performanţă şi cea mai fluidă animaţie.
Din fericire, Bitcoin, cea mai importantă monedă virtuală, se află pe un continuu trend descendent. Faţă de maximul atins de aproape $20.000 per unitate, astăzi se învârte în jurul a $3500. Apar din ce în ce mai des ştiri conform cărora companiile specializate în minarea monedei sunt nevoite să îşi întrerupă sau chiar să-şi închidă „fermele”. Rack-uri întregi de componente, inclusiv de plăci video de înaltă performanţă vor ajunge în piaţa second hand, la preţuri derizorii.
Având în faţă competiţia propriilor produse, companiile producătoare au toate motivele să coboare preţurile produselor pe care le-au lansat în această perioadă. Acest lucru reprezintă o oportunitate atât pentru gamerul care doreşte performanţe fără reproş, la un preţ mai mic sau pentru cel care doreşte să rişte achiziţia unei plăci video care a fost folosită pentru un timp îndelungat.
În orice caz, se anunţă vremuri bune pentru gameri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro