În România, mini-apartamentele sunt încă cele mai numeroase locuinţe. Nici cele construite înainte de Revoluţie, nici cele noi, construite de dezvoltatori preocupaţi mai mult de câştiguri cât mai mari decât de confortul clienţilor, nu se pot lăuda cu un spaţiu generos.
De aici, survin şi problemele de utilare şi decorare ale locuinţelor. Câtă mobilă să bagi şi cum s-o organizezi într-un mini-apartament? Cum să mobilezi un mini-living, ca să ai şi spaţiu pentru relaxare, dar şi pentru o cină confortabilă în familie?
Din fericire, există soluţii şi pentru aceste probleme.
Livingurile mici au şi puţinele lor avantaje: îţi oferă mai multă libertate, dau senzaţia de mai ”primitor” decât unul mare şi îţi dau mai puţin de furcă atunci când faci curăţenie. Problema apare când metrii pătraţi nu sunt suficienţi pentru a putea cuprinde toate lucrurile de care ai nevoie. Cu o distribuţie inteligentă a spaţiului şi cu puţină creativitate, se poate face ceva, însă. Câteva trucuri pentru a rezolva problemele cu mobilarea unui living mic:
1. Fii realist!
Într-un living mic, nu încape tot ce ai vrea. Oricât de mult ţi-ar plăcea canapeaua aceea de 3 metri sau fotoliile de la bunica rămase moştenire, sunt anumite piese de mobilier de living care pur şi simplu nu încap.
Fii rezonabil, aşadar, şi conştient de posibilităţi. S-ar putea să fii nevoit să te desparţi de anumite piese de mobilier din living.
2. Alege cu atenţie canapeaua
Într-un living mic, nu te poţi aştepta să faci o reuniune cu familia extinsă, de 10 membri. Aşa că, atunci când alegi mobila living, trebuie să fii atent la canapeaua pe care o cumperi, pentru a încăpea cât mai mulţi oameni pe ea, fără a ocupa mult spaţiu. O canapea în formă de L te-ar putea ajuta, dacă-ţi permite şi spaţiul. În plus, te-ar ajuta o canapea fără braţe, pentru a optimiza spaţiul pe care se poate şedea.
3. Mai puţin înseamnă mai mult
Într-un spaţiu redus, trebuie să renunţi la absolut tot ce nu îţi este neapărat necesar. Chiar şi aşa, însă, pentru toate lucrurile la care renunţi, trebuie să ai o alternativă.
Recomandabil este să foloseşti mobilier de living cu rol dublu, care să aibă şi funcţia de depozitare: canapele cu ladă, mese cu sertare, rafturi etc.
4. Mobilier versatil
Când ai un living mic, trebuie să profiţi de fiecare centimetru de spaţiu. O măsuţă de cafea cu roţi, care să poată fi îndepărtată la nevoie, pentru a refolosi spaţiul ocupat, este un ”must”. Alte piese de mobilier de living cu roţi sunt recomandabile, dar şi o masă extensibilă, care să ocupe mai puţin spaţiu când nu este folosită ca atare.
5. Elimină tehnologia în exces
Home cinema, sistem Hi-Fi 5.1, woofer, subwooer, DVD etc. Renunţă la asemenea excentricităţi. Cu cât mai puţină tehnologie în living, cu atât mai mult spaţiu la dispoziţie şi mai puţine cabluri care să te încurce. Un televizor smart într-un living mic ar trebui să fie suficient.
6. Foloseşte în mod inteligent lumina
Spaţiile foarte luminoase dau senzaţia de amplu. Dacă ai parte de multă lumină naturală, profită de ea. Nu acoperi ferestrele cu o canapea pusă în faţa lor, pune jaluzele sau draperii pe care să le poţi trage la nevoie, pentru a lăsa lumina să intre în casă. Foloseşte lumini de plafon LED şi evită lămpile şi veiozele de mobilier în living.
7. Alege bine culorile
Culorile deschise, neutre şi cele pastel dau senzaţia de spaţiu mai mare decât culorile vii, aprinse. Foloseşte lemn deschis la culoare pentru parchet şi mobilier de living în tonuri deschise. Astfel, vei păcăli ochiul şi vei da senzaţia că deţii un spaţiu mai mare decât este de fapt.