Vodafone face prima mutare pe zona de 5G

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 04 iunie 2019 319 afişări

Vodafone România a fost prima companie care a furnizat servicii GPRS (în 2001) şi mai apoi servicii 3G (în 2005) şi 4G (în 2012). Acum, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă a lansat, în premieră pe piaţa locală, tehnologia 5G. Cătălin Buliga, director de tehnologie în cadrul Vodafone România, vorbeşte despre ce va aduce nou reţeaua 5G, dar şi despre segmentele comerciale care vor avea cel mai mult de câştigat.

Vodafone face prima mutare pe zona de 5G

„Am început să investim în reţeaua Supernet 5G încă de acum doi ani. În tot acest timp, am făcut investiţii în mod constant, pregătind practic arhitectura reţelei noastre pentru momentul în care staţiile radio, standardele şi, respectiv, telefoanele 5G vor fi disponibile”, explică Buliga, adăugând că pregătirea a constat în virtualizarea reţelei centrale, migrarea legăturilor de transmisiuni pe fibră optică, creşterea capacităţilor de procesare a platformelor centrale ce dirijează traficul de date mobile, precum şi înlocuirea multor platforme IT cu platforme de ultimă generaţie, pe lângă altele. Investiţiile făcute în ultimii doi ani sunt „semnificative, de ordinul sutelor de milioane de euro. Fiind o tehnologie nouă, investiţiile pentru 5G sunt, desigur, mai mari comparativ cu investiţiile în tehnologiile 2G/3G/4G”.

Pentru început, cei de la Vodafone s-au concentrat pe zonele aglomerate din Bucureşti, adică zona centrală şi cea de nord. „Vom continua să dezvoltăm reţeaua 5G pentru a creşte gradul de acoperire în Bucureşti, dar vom extinde acoperirea şi către alte oraşe mari din România. Viteza de extindere la nivel naţional va depinde de costurile asociate achiziţiei de spectru suplimentar dedicat 5G, precum şi de gradul de adopţie a acestei tehnologii în rândul clienţilor individuali şi companiilor din diverse industrii”, notează Cătălin Buliga.

Producătorul de electronice Ericsson anticipează că până în 2023, la nivel mondial, se vor fi încheiat peste 1 miliard de abonamente 5G pentru broadband mobil. Conform studiului Ericsson Mobility Report, într-o primă fază, tehnologia 5G va fi implementată în zone urbane cu o densitate mare a populaţiei, urmând să acopere peste 20% din populaţia lumii până la finalul anului 2023. Pe de altă parte, traficul de date este aşteptat să crească de opt ori până în 2023, ajungând până la 110 exabiţi pe lună până la finalul acestei perioade. Practic, această cantitate lunară este echivalentul a 5,5 milioane de ani de difuzări video HD. Traficul mobil va continua să crească în toate regiunile, SUA înregistrând cel mai mare consum mediu pe smartphone.

Care sunt însă diferenţele faţă de tehnologia existentă? „Comparativ cu 4G, tehnologia 5G aduce viteze de transmisie a datelor mult mai mari (vorbim de viteze din gama Gbps), întârzieri foarte mici în transmisia datelor (sub 10 milisecunde), posibilitatea de separare a traficului de date mobile pe niveluri de importanţă a serviciilor aferente, precum şi alte beneficii tehnologice”, explică directorul de tehnologie de la Vodafone. Astfel, cu aceste noi capabilităţi, se poate vorbi de servicii de date mobile în timp real, de servicii de date mobile care necesită o viteză foarte mare şi de servicii de date mobile ce pot susţine operaţiuni de tip mission critical (sistem sau factor esenţial pentru asigurarea fluxului operaţional al unui business).

Utilizatorii de device-uri mobile 5G, precum smartphone-uri şi tablete, se vor bucura de viteze de date semnificativ mai mari şi cu latenţă mult mai mică. Cu alte cuvinte, experienţa lor cu date mobile va fi una mult mai bună decât în 4G. Servicii precum video streamingul 4K/8K, realitatea virtuală şi cea augmentată vor fi mult mai accesibile şi mai fezabile. „Spre deosebire de 4G, care se adresează în principal consumatorului final, 5G, datorită capabilităţilor sale (viteză mare, latenţă mică, calitate asigurată), deschide calea spre utilizarea serviciilor de date mobile în industrii. Automatizarea, controlul de la distanţă al maşinilor şi echipamentelor devin acum fezabile şi pot aduce productivitate mai bună şi eficientizare de costuri”, mai spune Cătălin Buliga. Într-un test realizat în centrul tehnic al Vodafone viteza de descărcare a datelor a atins aproape 1 Gbps de pe un smartphone Huawei, potrivit ZF. Pe teren viteza experimentată de clienţi va fi de aproximativ 450 - 500 Mbps la descărcarea de date iar intârzierea în transmisia datelor va fi la jumătate faţă de reţeaua 4G.

Una dintre principalele temeri ale utilizatorului de rând se leagă de riscurile de securitate cibernetică. Temerea nu dispare în cazul reţelei 5G, dar directorul de tehnologie al Vodafone spune că operatorul investeşte constant în securitatea reţelei. „Reţeaua noastră actuală Supernet 5G este un upgrade al reţelei Supernet 4G şi beneficiază de acelaşi nivel de securitate. Supernet, ca şi concept, se bazează pe patru mari piloni, unul dintre aceştia fiind partea de securitate. Investim foarte mult în securitatea reţelei şi vom continua să o facem şi în viitor.” Device-urile actuale nu sunt compatibile cu 5G; prin urmare, pentru a beneficia de capabilităţile reţelei Supernet 5G, utilizatorii trebuie să achiziţioneze un smartphone 5G. „Ne aşteptăm ca aceste terminale să fie disponibile în magazine în această vară, de îndată ce producătorii de telefoane vor lansa comercial smartphone-urile 5G în România.”

În ceea ce priveşte veniturile generate de implementarea 5G, Cătălin Buliga spune că este greu să faci, încă de la început, o estimare în această privinţă. „Pentru utilizatorii individuali, 5G va fi un serviciu de date mobile cu o calitate mult superioară tehnologiei 4G. Pentru companii şi industrii, monetizarea va veni probabil din acele scenarii de utilizare care vor aduce productivitate şi eficienţă sporită companiilor respective.”

Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, a declarat la începutul acestei luni că licitaţia pentru licenţele 5G va avea loc „undeva în toamnă".

El a mai spus că implementarea 5G, pe toate studiile făcute de piaţă, va duce la crearea a în jur de 250.000 de locuri de muncă. Vodafone România a înregistrat, în total, 9,9 milioane de clienţi la 31 decembrie 2018, indicator constant raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Din numărul total de clienţi, 9,2 milioane sunt utilizatori ai serviciilor mobile. În trimestrul încheiat la 31 demebrie 2018, veniturile din servicii au ajuns la 180,2 milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.