De ce, probabil, criza nu va începe, în ciuda căderilor de la burse

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 februarie 2018 150 afişări

Dacă lucrurile vor merge toată ziua aşa pentru pieţele de capital europene, după două şedinţe destul de dureroase pentru Wall Street şi o cădere cu vânătăi în Asia, probabil o să vedeţi titluri de genul "la burse a curs sânge" sau "vine o nouă criză".

De ce, probabil, criza nu va începe, în ciuda căderilor de la burse

Iar analiştii se vor întrece fie în a anunţa catastrofe, fie în a se dovedi prudenţi, adică fals înţelepţi.

Să începem cu începutul, adică cu Wall Street. Bursa americană a traversat o perioadă de creştere majoră, stabilind record după record: noiembrie 2016 – depăşeşte pentru prima dată 19.000 e puncte, ianuarie 2017 peste 20.000 de puncte, august 2017 – peste 22.000 de puncte, 4 ianuarie 2018 – peste 25.000 de puncte, 16 ianuarie 2018 – peste 26.000 de puncte.

Indiferent cât de încurajatoare ar fi fost rezultatele politicilor economice ale preşedintelui Trump, o creştere de 40 de procente înseamnă o decolare, nu o evoluţie, înseamnă o încălzire pe undeva nejustificată. Să adăugam euforia care s-a meţinut în zona tehnologiei de o bună bucată de vreme – vezi nenumăraţii inorogi, companii cu o valoare de piaţă de peste un miliard de dolari, cu creşteri accentuate ale cotaţiilor bursiere, deşi rezultatele economice ale celor mai multe ar fi îndemnat mai degrabă la prudenţă.

O paranteză: chiar în timp ce scrian acest text, o analiză pe care o primesc pe mail anunţă că "nu există variante ieftine de a te proteja, odată ce bestia volatilităţii a fost pusă în libertate". Ce spuneam mai sus?

Sunt deja voci chiar pe piaţa americană care pun căderea de acum pe seama acţiunilor delibrate ale Rezervei Federale, mai fericită să vadă o piaţă bursieră ceva mai calmă.

Săptămâna trecută spre final raportul privind creştererile de salarii din Statele Unite a antrenat o majorare a dobânzilor, inclusiv din partea Fed, pentru obligaţiunile americane. Acestea au devenit investiţii mai atrăgătoare pentru jucători, de unde pierderea interesului pentru acţiuni, de unde vânzările, de unde scăderile bursiere. Probabil că Rezerva Federală îşi va clarifica poziţia la reuniunea ce va avea loc în a doua jumătate a acestei săptămâni, urmată de o nouă majorare a dobânzii de referinţă.

Pieţele bursiere suferă de o sensibilitate aparte, iar viteza panicii este viteza cu care circulă informaţia: cine este fericit, în fond, să vadă că pierde bani, chiar dacă a mizat necumpătat? Nimeni. Cine vrea să se pună la adăpost cănd aude veşti rele? Toată lumea.

Cel mai probabil nu aceasta este CRIZA, este doar duşul rece de care lumea avea nevoie, un soi de corecţie a euforiei. Să privim cu atenţie, totuşi, preţurile de la bursele de mărfuri şi indicatorii economici de bază.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.