Harry Meintassis, partener, Meintassis Partners: Paradoxul Libertăţii. Cum să conduci şi să trăieşti pe deplin cu sens şi scop
Ideea de libertate este centrală pentru experienţa şi psihicul nostru uman, poate ca nimic altceva. De secole, libertatea a fost idealul suprem pentru care să trăieşti sau să mori. Povestea umanităţii este o căutare a libertăţii. Totuşi, astăzi, când avem mai multă libertate ca niciodată, cel puţin în Occident, de ce nu se traduce aceasta într-un bine mai mare?
Sociologul german Erich Fromm, în „Fuga de libertate”, lucrarea sa din 1941, a observat că există două tipuri de libertate. În primul rând, există „libertatea de la”, ceea ce el a numit „libertatea negativă”. Apoi există „libertatea să”, ceea ce el a numit „libertatea pozitivă”. Acest cadru binar este incredibil de util pentru a înţelege „dinamica emoţională” în societăţile noastre.
Cele două tipuri de libertate
Libertatea negativă este libertatea faţă de orice interferenţă externă care ne împiedică să facem ceea ce vrem, atunci când dorim să facem asta. Este absenţa obstacolelor sau constrângerilor asupra propriilor acţiuni. „Pot face orice îmi doresc”. Este un ocean de alegeri şi posibilităţi. În contrast, „libertatea să” (libertatea pozitivă) este capacitatea de a determina şi de a realiza autonom propriile mele scopuri. A fi cu adevărat liber înseamnă să fii stăpânul propriei tale persoane, să acţionezi raţional şi să alegi responsabil. Libertatea pozitivă este de fapt libertatea de a te controla pe tine însuţi. Capacitatea de a ne face propriile alegeri cu conştientizare şi autodeterminare. Deci, cum se raportează această segmentare a libertăţilor la propria noastră experienţă astăzi? Mulţi filosofi au reflectat asupra laturii întunecate a libertăţii. Filosoful Soren Kierkegaard a scris că „anxietatea este ameţeala libertăţii”. Într-un mod similar, Barry Schwartz, în „Paradoxul alegerii“, explică: Prea multă libertate de a alege poate cauza anxietate şi epuizare. Pe măsură ce oportunităţile se multiplică într-o lume conectată, prin intermediul reţelelor de socializare şi al tehnologiei, la fel şi frica de a rata. Generaţia noastră mai tânără este prima care suferă din cauza acestui lucru.
Libertatea interioară
Adevărata libertate este împlinită atunci când urmărim conştient şi deliberat libertatea pozitivă. Acesta este un drum al autodezvoltării, autocultivării şi autostăpânirii. Suntem cu adevărat liberi nu doar atunci când „avem opţiuni sau putem face ce ne place”, ci atunci când trăim vieţi cu direcţie şi scop. Atunci când ne alegem propriile „constrângeri” şi cum să reacţionăm la viaţă. Această libertate pozitivă este o sursă intangibilă de putere. Ne poate susţine indiferent de circumstanţele externe, cât de grave sau imprevizibile ar fi acestea. Închipuie-ţi că eşti în această călătorie. Cum ar arăta aceasta?
Eliberează-ţi mintea: „Exploratorul”
Punctul de plecare este să acţionezi ca un explorator, cineva care doreşte să redescopere lumea şi să vadă cu ochi noi. Eşti infinit de curios. Cauti ceea ce este adevărat, pui întrebări şi examinezi totul. Provoci narativele populare şi „credinţele”. Îţi deschizi mintea, renunţând la atitudinea de ştiutor absolut, dogmatic. Acest lucru alimentează ingeniozitatea ta - generând mai multe posibilităţi la locul de muncă şi în viaţă. Înarmat cu mai multă umilinţă, îţi pasă mai puţin să demonstrezi că ai dreptate, întrebându-te: „Unde aş putea greşi?”. Asculţi şi absorbi noi idei cu entuziasm. Brusc, totul capătă un nou sens... Dezvolţi o claritate reînnoită despre cine eşti cu adevărat, cu o perspectivă extinsă şi un simţ al misiunii. Acum eşti simultan un vizionar şi un realist.
Eliberează-ţi Inima: „Creatorul”
Dar apoi alegi să mergi mai departe... Să devii un „creator”, care aduce cu îndrăzneală pasiunea ta pentru a crea ceva ce iubeşti profund. Ceva excepţional şi frumos - care vine din cea mai adâncă, sinceră parte a inimii tale. Ca creator, asculţi vocea aceasta din interiorul tău, intuiţia ta - neîngrijorată să te atingă, să te surprindă, să te ghideze... Te vezi pe tine ca pe un artist, simţi lumina arzătoare a creativităţii în interiorul tău... Şi apoi, îţi oferi exprimarea creativă ca un dar lumii - echipei tale, clienţilor tăi, oricui. Spui: „Aceasta este cea mai bună exprimare pe care o pot realiza, şi aceasta este cadoul mea pentru tine”. Care ar fi cea mai adevărată, mai frumoasă şi mai sinceră expresie pe care o poţi transmite astăzi, prin munca ta, relaţiile tale şi momentele personale? Trăim în vremuri de dezangajare şi cinism. Soluţia nu este să „facem doar minimumul necesar” la locul de muncă sau să ne străduim pentru o „echilibrare” mediocră, ci să redescoperim dragostea pentru ceea ce facem, să o exprimăm, să nu o blocăm. Nu doar că acest lucru este cel mai eliberator, dar este şi cel mai bun antidot împotriva epuizării şi anxietăţii.
Eliberează-ţi spiritul: „Alchimistul”
Cea mai înaltă formă de libertate este atunci când găseşti sensul şi te conectezi cu infinitul. Această călătorie spirituală deschide o nouă modalitate de „a vedea” şi de a trăi viaţa. Aici, devii un „alchimist”. Te transformi pe tine însuţi şi îi ajuţi pe alţii să-şi transforme lumea lor. Prin spiritul tău, oferi energie magică. O nouă poveste. Ca lider, acesta este „momentul iluminării” tale, care dezvăluie cu adevărat cel mai profund şi sincer scop al tău de a îmbunătăţi lumea. Drumul tău spiritual către această libertate „ultimă” va fi pavat cu adevăruri aparent paradoxale şi cu un flux constant. Ia în considerare cum: totul se schimbă, nimic nu este permanent. Totuşi, există continuitate în lanţul neîntrerupt al vieţii - trecutul, prezentul şi viitorul. Eşti parte din toate acestea. Alegerea de a face lucruri dificile, creative, este un act eliberator pentru suflet. Disciplina creează libertate. Sacrificiul clarifică scopul. Libertatea înseamnă depăşirea limitărilor umane. Alegerea momentului în care să conduci cu ambiţie şi momentul în care să te predai, fără a forţa sau controla. Atrage viaţa prin acceptarea morţii însăşi - ca un apel la a trăi viaţa liber, pe deplin, cu bucurie şi urgenţă. Redirecţionează-ţi ego-ul pentru a servi nevoile lumii. Continuă să te mişti. Experimentează. Creează idei noi, schimbă forma şi stilul într-un mod neînfricat. Transformă fiecare interacţiune zilnică într-o oportunitate de a-i infecta pe alţii cu spiritul tău. Iubeşte ca Soarele. Fii mereu strălucitor de lumină şi căldură, ca o iubire sinceră, pură, necondiţionată, fără aşteptări în schimb.
Adevărata libertate este o modalitate activă de a trăi şi de a conduce. Este o atitudine de căutare activă a adevărului, frumuseţii şi binelui în viaţa de zi cu zi. Aceasta este adevărata viziune împuternicitoare a ceea ce este posibil, prin acţiuni zilnice. Adevărata libertate este o putere care ne permite să navigăm prin labirinturile complexităţii din societatea noastră modernă şi să ne îndreptăm către crearea unui lumi mai bune. Depinde de noi. ■
Victor Frankl: „Totul îi poate fi luat omului, cu excepţia unui singur lucru: ultima dintre libertăţile umane - să-şi aleagă atitudinea în orice circumstanţe date, să-şi aleagă propria cale.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro