America lipseste din reconstructia Irakului
La Targul de Comert de la Bagdad, dupa sase ani si o mie de miliarde de dolari care s-au scurs de cand Statele Unite au declansat invazia care l-a dat jos pe Saddam Hussein, o anumita tara este surprinzator de absenta.
Este exact tara care a cheltuit o mie de miliarde de dolari - cu invadarea si ocuparea Irakului, dar si cu antrenarea si echiparea fortelor de securitate irakiene sau cu ambitioasele proiecte de reconstructie din toate provinciile, proiecte menite sa refaca infrastructura tarii si sa reporneasca economia.
Cand guvernul irakian a abandonat vechile targuri de pe vremea lui Saddam si a invitat companii din lumea intreaga la Targul de Comert, Statele Unite nu prea se vedeau dintre cele 32 de natiuni reprezentate. Dintre cele 396 de companii prezente la targ, "sunt doi sau trei participanti americani, dar le-am uitat numele", spune Hashem Mohammed Haten, director general al companiei irakiene de stat care se ocupa cu organizarea targurilor. O pereche de rachete orneaza o poarta ceremoniala amintind de o era in care Saddam avea pretentii, daca nu chiar arme, de distrugere in masa.
Targul este un semnal graitor al unei realitati incomode: razboiul dus de America in Irak a fost bun pentru afacerile din aceasta tara, dar nu neaparat si pentru cele din America.
Companiile americane nu vad prea multe beneficii de pe urma investitiilor facute de tara lor in Irak. Unele firme au calculat ca teama de violente si costurile mari de securitate fac din Irak o zona de business nefrecventabila. Chiar cei care sunt interesati si vor sa vina sunt descurajati de reputatia companiilor americane de aici de specula si exploatare a mainii de lucru - un produs al primilor ani ai ocupatiei - ca si de un antiamericanism raspandit si de durata.
Desi importurile Irakului aproape s-au dublat in 2008, ajungand la 43,5 miliarde de dolari de la 25,67 de miliarde in 2007, importurile de la companii americane au ramas la 2 miliarde de dolari. Printre investitori, Emiratele Arabe Unite sunt in frunte, cu 31 de miliarde de dolari investite in Irak, cea mai mare parte in 2008, comparativ cu doar 400 de milioane venite de la companiile americane, de vreme ce cheltuielile guvernamentale ale SUA pentru reconstructie sunt excluse, potrivit Dunia Frontier Consultants, o companie de cercetare. "Ca urmare a fazei initiale de reconstructie dominate de americani, investitorii privati din SUA au devenit jucatori neglijabili in Irak", scrie un recent raport al Dunia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro