Exista cea mai buna dieta?
Ca aspectul fizic e o parte importanta a personalitatii noastre nu e ceva nou. Putini isi dau seama ca, desi cheltuiesc foarte multi bani pe regimuri, nicio dieta nu le poate aduce prin ea insasi zveltetea sau sanatatea mult visate. Totusi, dietele raman un subiect de interes cat se poate de larg, iar afacerile cladite de pe urma lor continua sa prospere.
"Nu stiu ce sa mai fac, maine sunt la ziua 29 din cura de slabire, care ar trebui sa fie de apa, dar voi avea multa activitate la serviciu si sincer nu cred ca o voi putea tine, mai ales ca dupa ziua asta de fructe, am o foame de lup. Nici cu banii nu stau prea bine, pentru ca m-a costat ceva pana acum", scrie Diana pe unul din forumurile despre slabit de pe internet. Problema infatisata aici este frecventa si probabil si unii dintre cititorii acestui articol rezoneaza cu ea.
Nutritionistul Marius Preda porneste de la un sondaj realizat de specialistii din domeniu potrivit caruia romanii au inceput sa constientizeze ca aspectul fizic conteaza tot mai mult in relatiile sociale, insa efectul e ca actioneaza in mod diferit. "Jumatate dintre cei preocupati de acest aspect tin dieta ca sa fie mai sanatosi, 40% vor sa fie la moda, iar 10% au probleme reale cu greutatea." Preda atrage atentia asupra faptului ca orice dieta este nesanatoasa daca nu este insotita de activitate fizica. "O dieta poate fi eficienta pe termen scurt. Poti pierde cateva kilograme, dar daca regimul fizic nu se intensifica, in timp, kilogramele se vor recupera, ba chiar se vor aduna mai multe", spune nutritionistul, insistand ca e mult mai simplu sa avem un stil de viata mai activ decat sa calculam in fiecare clipa ce avem in farfurie.
"Mai ales la femei, este o precupare crescanda pentru modul cum arata. Deopotriva insa, si barbatii constientizeaza ca modul cum se hranesc este corelat cu aspectul fizic", remarca profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare. Cercetatorul insista pe ideea ca multi nu inteleg ca secretul unei sanatati durabile nu tine de regimurile de slabit, cu care el nu este de acord, ci de un stil de viata care trebuie respectat toata viata. "Felul cum mancam nu este suficient daca nu e inglobat intr-un stil de viata sanatos si activ si o gandire pozitiva", adauga Mencinicopschi. Seful ICA sustine ca multi nu inteleg aceasta si isi pun in pericol sanatatea prin tot felul de diete care le promit o slabire rapida. "Fie ca e vorba de o restrictie calorica foarte severa, fie ca e vorba despre monotonizarea dietelor, adica sa mananci acelasi produs saptamani intregi, efectele pot fi grave asupra starii psihice, cu depresie, dar si anorexie, bulimie sau anemie", sustine Mencinicopschi.
Profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, sustine ca moda dietelor este un rezultat al diferitelor campanii legate de aspectul fizic, un subiect intens mediatizat, care porneste de la un fenomen obiectiv - cresterea obezitatii pe plan international. Totusi, profesorul atrage atentia asupra faptului ca multi dintre cei care doresc o schimbare aleg calea cea mai comoda, protejandu-se prin dieta. "In Romania, nu se practica schimbarea stilului de viata, ci se trece direct la dieta", spune Astarastoae, observand insa ca grija fata de propriul corp, de greutatea ideala si pentru un stil de viata sanatos este in cea mai mare parte apanajul persoanelor cu venituri mari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană