Ochiul si timpanul lui Murdoch (FOTO, VIDEO)
Eu imi cer scuze, dar tu ramai cu capul spart: la un asemenea stadiu a ajuns in cele din urma telenovela News of the World. James Murdoch, fiul si mostenitorul magnatului Rupert Murdoch, a promis ca o sa publice in ziarele tatalui sau niste bannere publicitare cu scuze pentru “faptele rele care s-au intamplat”.
Fiica lui Rupert Murdoch, Elisabeth, a atacat-o "cu furie" pe Rebekah Brooks - sefa News International, divizia britanica a imperiului media News Corp. - pentru felul cum a gestionat scandalul interceptarilor telefonice de la News of the World. Domnisoara Murdoch, care tocmai a primit un loc in consiliul de administratie al News Corp., a declarat ca Rebekah Brooks "a f... compania". Gratiosul verdict venea dupa ce Rupert Murdoch isi declarase sus si tare sustinerea fata de Brooks si de standardele ei etice, ba chiar a zis ca de dragul ei a venit de urgenta la Londra in urma cu doua saptamani, cand tabloidul News of the World (NOTW) a fost inchis.
Deznodamantul a fost ca Rebekah Brooks, confruntata cu critici din tot mai multe parti pentru felul cum a condus afacerea, si-a dat demisia, lasand o scrisoare in care lauda conglomeratul News Corp. drept "cea mai buna companie de media din lume, plina de oameni talentati, profesionisti si onorabili" si se declara mandra ca a cunoscut aici "atatia jurnalisti straluciti".
Intr-un fel, era firesc sa gandeasca asa, pentru ca nu cunoaste alte standarde: Brooks lucreaza de 22 de ani in mediul tabloidelor, incepand ca secretara in 1989 la The Sun, pentru ca apoi sa urce treapta cu treapta, de la articole despre seriale gen "Tanar si nelinistit" si pana la sefia The Sun in 2003, respectiv din 2009 la sefia News International, umbrela sub care au functionat cele patru ziare detinute de Rupert Murdoch in Marea Britanie (The Times of London, Sunday Times, The Sun si News of the World). Cat despre jurnalistii straluciti, succesul de vanzari al tabloidelor grupului trece si prin episoade ca asmutirea de catre Rebekah Brooks si compania a publicului contra pedofililor, dupa cazul uciderii unei fetite de opt ani in 2000, rezultatul fiind ca asa au ajuns sa fie haituiti si oameni nevinovati.
In toamna lui 2010, News of the World vindea 2,8 milioane de exemplare pe saptamana (nu peste 8 milioane, ca in anii '50, dar orisicat) si era poreclit "Screws of the World", dupa obsesia pentru scandaluri sexuale, reale sau inventate (cum a fost cel despre presupusa intentie a unui roman de a o rapi pe Victoria Beckham).
Pentru cine s-a obisnuit cu stilul feroce al tabloidelor britanice, cele de mai sus nu-s mare lucru. Patronului ii place: in urma cu vreo opt ani spunea "Nu mi-e rusine de niciunul din ziarele mele. Sunt satul de snobii care ne tot spun ca sunt ziare proaste - snobi care prefera de fapt publicatiile pe care nu le citeste nimeni".
Si pentru admiratorii genului e insa nepermis de scandalos ca toata conducerea actuala si trecuta a News International, a NOTW si magnatul Rupert Murdoch insusi sa pretinda la unison ca nici n-au avut habar ca, sub nasul lor, redactia a capatat acces ilegal, intre 2002 si 2007, la mesageria vocala a circa 4.000 de oameni, de la Sven-Goran Eriksson si Alex Ferguson pana la primarul Londrei, Boris Johnson, si de la actrita Gwyneth Paltrow pana la personalul Palatului Regal. Sau ca nimeni n-a stiut ca redactia mituieste politisti ca sa afle detalii picante despre subiectele interesante pentru publicul de tabloid. Sau ca nimeni nu se caieste fiindca printre victimele pirateriei a figurat si o fetita ucisa in 2002, Millie Dowler, a carei mesagerie vocala a fost manipulata de jurnalistii de la tabloid, stergand mesaje vechi ca sa poata primi mesaje noi, astfel incat parintii ei au crezut eronat ca fetita mai traieste.
Joi, Rupert Murdoch si-a cerut scuze, in fine, familiei fetitei ucise:
Premierul David Cameron a anuntat ca guvernul va incepe o investigatie-mamut ca sa determine pana unde s-au intins cazurile de interceptare a telefoanelor si cele de mituire a politistilor. Congresul american a reactionat si el, cerand o ancheta asupra cazurilor de mituire in baza Legii privind practicile de coruptie din strainatate (News Corp. are sediul in SUA, unde controleaza, intre altele, televiziunea Fox News si cotidianul The Wall Street Journal), iar bomboana pe coliva a pus-o FBI, care a declansat ancheta asupra posibilei ascultari de catre NOTW a telefoanelor victimelor de la 11 septembrie 2001.
Efectul a fost ca numai in patru zile, News Corp. a scazut in valoare la bursa NASDAQ cu 7 miliarde de dolari. In fata dezastrului, octogenarul magnat a luat doua decizii de business inteligente: a inchis NOTW si a renuntat la oferta de a cumpara integral grupul de televiziune BSkyB (British Broadcasting Group), care prin pachetul de 39% din actiuni detinut ii asigura oricum magnatului o sursa solida de profit in Marea Britanie, gratie portofoliului de drepturi de difuzare a meciurilor din Premier League. Pentru restul actiunilor, Murdoch oferise 12,4 miliarde de dolari si avea nevoie de aprobarea guvernului britanic, ceea ce a devenit insa exclus dupa izbucnirea scandalului.
In privinta anchetei, magnatul s-a stropsit ca multe din afirmatiile parlamentarilor britanici despre ilegalitatile NOTW sunt "minciuni sfruntate" si l-a ironizat pe ex-premierul Gordon Brown, unul din criticii cei mai inversunati ai jurnalismului de la NOTW, afirmand ca Brown a fost prieten cu el, dar numai pana ce The Sun le-a retras sprijinul laburistilor, la ultimele alegeri parlamentare. Remarca australianului e un anunt clar ca leul cel batran n-are deloc ghearele tocite si ca razboiul pentru imperiul sau mediatic se va duce tot pe taram politic, asa cum a fost neincetat din anii '80 incoace, cand Margaret Thatcher i-a dat verde lui Murdoch sa cumpere The Times si The Sunday Times, alegandu-se in schimb cu sustinere pentru politicile conservatorilor. Cat despre actualul premier David Cameron, daca n-ar fi fost scandalul cu telefoanele, directorul de comunicare al liderului conservator ar fi fost si acum tot Andy Coulson, fostul sef al NOTW.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro