Sfatul de business al săptămânii de la Raluca Ţintoiu, CEO NN Pensii: „Toleranţa la greşeli este necesară pentru progres, doar cine nu munceşte nu greşeşte”
Raluca Ţintoiu, CEO NN Pensi şi preşedinte al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR)
Raluca Ţintoiu conduce din toamna lui 2013 cel mai mare administrator de pensii obligatorii, iar anterior a ocupat, în intervalul 2010-2013, funcţia de managing director, corporate finance advisory în cadrul UniCredit Corporate & Investment Banking.
Pe parcursul carierei sale a lucrat şi în cadrul diviziei de corporate şi investment banking a ING în România şi la Londra, unde, în perioada 2006-2008, a fost vicepreşedinte în echipa de corporate finance pentru Europa de Est. În primele şase luni ale acestui an, pe segmentul pensiilor facultative, NN a administrat în beneficiul celor 170.838 de participanţi, active în valoare de 677,5 milioane de lei, cu 21,3% mai mari faţă de primele şase luni din 2015. Totodată, pe segmentul pensiilor private obligatorii, NN a înregistrat un avans de 26,3% al activelor nete administrate pentru aproximativ 1,9 milioane de participanţi la Pilonul II, până la 10,1 miliarde de lei, generând o performanţă anualizată de 9,99% de la lansare şi până în luna iunie 2016.
CARE A FOST CEL MAI DIFICIL MOMENT DIN CARIERĂ ŞI CUM L-AŢI DEPĂŞIT?
Criza din 2008 a fost un moment dificil pentru întegul sector financiar şi în special pentru investment banking, domeniul în care lucram în momentul respectiv. Am resimţit din plin impactul şi efectele crizei o perioadă de câţiva ani. Pe mine m-a mobilizat ca pe termen scurt să îmi îmbunătăţesc eficienţa şi să mă obişnuiesc să analizez din unghiuri absolut noi diversele probleme financiare pe care clienţii mei începuseră să le aibă. Şi în acelaşi timp m-a mobilizat să îmi creionez un plan de carieră pe un termen mult mai lung decât o făcusem până atunci.
Mai mult, în perioada crizei am început să îmi pun pentru prima oară serios problema economisirii pentru „zile negre” şi să analizez diverse strategii de investiţii personale cu scopul de a îmi crea o rezervă financiară pentru peste ani. În parte şi datorită acestei preocupări născute atunci, am ajuns câţiva ani mai târziu să lucrez în industria pensiilor private.
CE AŢI ÎNVĂŢAT DIN ACEASTĂ EXPERIENŢĂ?
Criza mi-a schimbat în primul rând modul în care privesc evoluţia în carieră. Am realizat atunci că agilitatea în gândire şi acţiune şi capacitatea de a învăţa în permanenţă sunt cel puţin la fel de importante ca expertiza tehnică sau experienţa într-un anumit domeniu. Oricât de mult acumulăm şi avansăm în carieră, o doză mare de flexibilitate a devenit absolut necesară în lumea de azi pentru a ne permite să facem salturi rapide atunci când apar schimbări neprevăzute sau oportunităţi. Din zona investiţiilor personale a venit cealaltă mare lecţie a crizei. Preocupându-mă să îmi plasez economiile după regulile din manualele de management al portofoliului am descoperit că, deşi nu dispuneam de resurse importante, există de fapt o gamă mare de oportunităţi de investiţii interesante chiar şi pentru mine. Ca să investeşti pe termen lung, pentru pensie, este însă nevoie de multă disciplină.
CARE SUNT GREŞELILE PE CARE LE ÎNGĂDUIŢI ALTORA?
Tind să cred că îngădui greşeli câtă vreme nu se întâmplă din rea-voinţă şi nu se repetă. Cred că a greşi este firesc, mai ales atunci când vrem să inovăm şi să ieşim de pe calea bătătorită. Aş spune chiar că toleranţa la greşeli este necesară pentru progres, doar cine nu munceşte nu greşeşte.
Pe de altă parte, însă, dată fiind natura activităţii noastre, există numeroase zone din munca de zi cu zi unde toleranţa la greşeală este zero. Prin urmare, o preocupare pentru noi este să formăm un mediu controlat care să permită oamenilor să inoveze şi să experimenteze, excluzând însă orce potenţial impact negativ asupra clienţilor şi operaţiunilor.
CE ALTĂ PROFESIE V-AR FI PLĂCUT?
Medicina sau pedagogia. Cred că acestea sunt nu doar profesii, ci adevărate vocaţii. Cei care decid să le urmeze pot să schimbe cu adevărat în bine viaţa celor din jur, să aibă un impact profund şi poate chiar să imprime, în cazul profesorilor, un set de valori pentru generaţii întregi. Pentru mine e prea târziu să mă mai gândesc la medicină, dar nu exclud posibilitatea de a ajunge să predau la un moment dat. Mi-aş dori ca în viitor să ajung să împărtăşesc şi altora din cunoştinţele şi experienţele acumulate.
CE PROFESIE NU AŢI FI ALES NICIODATĂ?
Nu aş fi ales o profesie fără impact, pentru mine este foarte important să simt că munca mea are cu adevărat o influenţă pozitivă asupra altora. Tocmai de aceea, simt că e de datoria mea să îi conving pe oameni să se gândească din timp la viitor şi să înceapă să economisească pentru pensie cât mai devreme.
CE SFAT AŢI DA TINERILOR LA ÎNCEPUT DE CARIERĂ?
Să ţintească sus, să muncească mult pentru a ajunge unde şi-au propus şi să persevereze, să nu se lase demotivaţi de obstacole sau de dificultăţile pe care le pot întâmpina pe parcurs. Nimic nu este imposibil, dar pentru a realiza ce îţi propui este nevoie de multă determinare şi de cel puţin la fel de mult efort. Îi sfătuiesc, de asemenea, să înceapă să se preocupe de economisire cât mai devreme. Dacă începi de devreme, chiar cu sume mici, câştigurile se acumulează şi, după ani, veni ajunge să îţi fii recunoscător pentru alegere. În plus, deşi domeniul poate părea dificil de înţeles la prima vedere, dacă petreci puţin timp să analizezi opţiunile disponibile, vei descoperi că există de fapt o serie de metode prietenoase pe care le ai la dispoziţie.
PREFERINŢE
CUVÂNT: Pot. Cred că şi cele mai ambiţioase planuri pot deveni realitate dacă ai voinţă şi încredere în propriile puteri şi în cele ale echipei.
CARTE: Nu am doar o singură carte preferată, ci o listă întreagă. În general, citesc cu plăcere literatura istorică, geopolitică şi, nu în ultimul rând, cărţi de dezvoltare personală. Topul preferinţelor se schimbă destul de des, în funcţie de noile descoperiri, ale mele sau cele împărtăşite de prieteni.
PERSONALITATE: În această perioadă este, fără îndoială, Hillary Clinton. O apreciez pentru parcursul politic impresionant pe care şi l-a construit cu tenacitate şi curaj, pentru eleganţa şi înţelepciunea pe care le-a folosit ca să iasă învingătoare din multe situaţii tensionate în decursul anilor şi în special în această campanie prezidenţială fără precedent pentru SUA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro