Tombole cu castiguri in case in SUA

Postat la 07 octombrie 2008 111 afişări

Pe masura ce economia s-a inrautatit si piata imobiliara a continuat sa scada, americanii au inceput sa caute solutii, oricat de disperate sau de riscante, de a strange bani ca sa-si achite casele. Unii au recurs la tombole si competitii.

 

“La vremea respectiva nu parea o idee chiar atat de proasta”, spune Karen Crawford, cu vocea celui care printr-un noroc a scapat de consecintele unei decizii proaste. “Dar ma intreb cati oameni au facut la fel in America.”
 
In urma cu doi ani, Crawford si sotul ei, Dennis Kelly, s-au mutat din casa lor de barne din Hancock, statul Maryland, in apropiere, intr-o ferma din 1929 renovata pe care au cumparat-o cu 375.000 de dolari. Cei doi si-au scos la vanzare vechea casa - care le apartinea in totalitate - cu gandul ca vor plati noua locuinta cu banii obtinuti din aceasta vanzare. Dar piata imobiliara s-a dezumflat si casa a ramas nevanduta. Dupa doua luni, apasati de costurile ipotecii, cei doi si-au pus la vanzare, cu destula reticenta, noua ferma; dupa inca un an, nici pentru aceasta nu au gasit cumparatori. “Mai era putin si intram in executarea ipotecii”, spune Crawford, o profesoara de scoala elementara in varsta de 60 de ani, iar o amintire a panicii de atunci inca i se mai simte in voce.
 
Disperata, Crawford a imaginat un scenariu de roman: va organiza o tombola. Un bilet va costa 100 de dolari, iar un norocos va castiga ferma. Daca reuseau sa vanda destule bilete, cei doi puteau sa scape si de datorie.
 
In decembrie anul trecut, au apelat la un agent imobiliar si la o organizatie locala de binefacere si au inceput sa-si faca reclama. Pana in martie, cand s-a tinut tombola intr-un club local, ei vandusera deja 6.500 de bilete, strangand destui bani ca sa-si achite creditul si avand chiar un excedent de 200.000 de dolari, pe care i-au donat organizatiei de binefacere. Dupa ce s-au mutat inapoi in casa lor de barne, cei doi se considera norocosi ca inca mai au unde sa locuiasca. “Suntem atat de fericiti, dupa ce am lasat in urma peripetiile din ultimii doi ani”, spune Crawford.
 
Ideea unei tombole i-a venit intr-un moment de inspiratie, spune ea. Dar Crawford nu e singura proprietara de casa care a optat pentru aceasta solutie neortodoxa. Pe masura ce economia s-a inrautatit si piata imobiliara a continuat sa scada, o serie de americani au inceput sa foloseasca tombole si competitii - versiuni actualizate ale petrecerilor de strangere de bani pentru chirie, doar ca acum oaspetii au si un mic profit - intr-o serie de eforturi disperate de a strange bani si de a-si achita casele. Si pe masura ce ipotecile au devenit tot mai dificil de obtinut, unii dintre cei care-si doreau sa cumpere o casa sunt tentati de sansa - una mica, dar cu probabilitate mai mare decat in cazul celorlalte jocuri de loterie - de a avea o locuinta fara sa mai apeleze la o banca (desi castigatorii tombolelor trebuie sa plateasca impozit pe castigul lor).
 
Tombolele par destul de populare in Maryland, unde cele mai recente au fost anuntate pentru locuinte din toata gama, de la case de 550.000 de dolari si cu patru dormitoare din Dunkirk, pana la o cabana de busteni, cu sase dormitoare din Edgewater, evaluata la peste un milion de dolari.
 
“In loc sa o vindem unei singure persoane, o s-o vindem la 31.500 de oameni”, spune Tom Walters, cel care detine proprietatea din Edgewater, referindu-se la numarul de bilete in valoare de 50 de dolari pe care trebuie sa le vanda ca sa-si poata acoperi valoarea estimata a casei, sa ofere un premiu suplimentar de 10.000 de dolari si sa doneze si o suma pentru activitati de binefacere. Walters, un broker de ipoteci, a cumparat casa in 2006 si in iunie tocmai i-a terminat inca un corp in suprafata de 420 de mp. Dar cariera lui a suferit ca urmare a crizei ipotecare, spune el, si in ultima vreme a devenit “imposibil” sa obtii un imprumut pentru casa. “A fost o furtuna perfecta de duhuri rele pentru piata imobiliara”, spune el.
 
O tombola, spera el, va atrage mai multa atentie decat o vanzare traditionala, datorita noutatii metodei. “Ne-am gandit: hai sa fim proactivi in loc sa lansam pur si simplu casa pe piata.” Daca va reusi, Walters spera sa evite plata unui comision de vanzare catre un agent imobiliar.
 
Tombolele cu case nu sunt insa o chestie chiar atat de simpla. Reglementarile referitoare la jocurile de noroc din multe state fac ca organizarea unei tombole private pentru o casa sau o suprafata de teren sa fie ilegala daca proprietarul nu este partener intr-o asociatie nonprofit, iar proprietarul nu poate obtine mai multi bani decat valoarea casei puse in joc (unele state interzic chiar si asociatiilor nonprofit sa vanda o casa prin metoda tombolei).

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
imobiliare,
locuinte,
tombola
/special/tombole-cu-castiguri-in-case-in-sua-3280037
3280037
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.