Personalitatea anului 2013 în România: programatorul

Autor: Iuliana Roibu Postat la 22 decembrie 2013 6599 afişări

Creatorii de software români au trăit efervescent în 2013. Au creat programe noi, au vândut companii, au angajat sute de oameni şi cei mai mulţi au plecat să facă afaceri în valea la care visează toţi softiştii de pe planetă.

S-a vorbit în 2013 despre o nouă bulă în domeniul tehnologiei. Despre un Silicon Valley care fierbe. Despre listări şi vânzări cu atât de multe zerouri în coadă de parcă ultimii cinci ani de tristeţe economică nici nu ar fi existat. A fost un an plin pentru oamenii din domeniu, atât în România, cât şi în lume. S-a vândut Tumblr, s-a listat Tweeter, iar Facebook a reuşit să convingă acţionarii că încă mai poate genera mulţi bani.

IT-ul românesc s-a simţit şi el bine în contextul favorabil la nivel mondial. În România s-au făcut angajări, s-au creat programe, s-au vândut companii, s-au născut proiecte şi s-au câştigat finanţări. Radu Georgescu a făcut al treilea exit. Compania lui Laurenţiu Russo a angajat peste 150 de oameni într-un Cluj unde softul a înlocuit efervescenţa industrială din anii trecuţi. O absolventă frumoasă de Stanford a obţinut finanţare pentru o reţea de socializare în Statele Unite, iar Bogdan Tudor şi Cosmin Ciobanu şi-au deschis birouri în Silicon Valley, acolo unde sunt prezenţi deja Bitdefender sau Avangate, compania vândută de Radu Georgescu.

Softistul a fost constant, în ultimii ani, o figură complexă şi a reprezentat o industrie cu o creştere susţinută. De ce a devenit personalitatea anului în 2013, an în care mai multe industrii au dat semne, uşoare, de revenire?

Prima explicaţie o oferă Bobby Voicu, bloggerul-antreprenor care a lansat Mavenhut: „Cred că 
software-ul de orice fel face parte din viaţa de zi cu zi din ce în ce mai mult şi, în contextul în care cele mai vizibile tranzacţii din acest an au fost cele legate de software, este un moment bun pentru o astfel de alegere“.

A doua explicaţie o oferă Florin Talpeş, dezvoltatorul Softwin şi Bitdefender, care consideră că ultimii cinci ani au rafinat capacitatea domeniului de a rezista în perioade complicate: „În actuala criză am învăţat că o situaţie grea poate fi privită întotdeauna ca o oportunitate. Segmentele de piaţă trec prin perioade de explozie/euforie, după care urmează perioade grele de aşezare şi de declin. Experienţa domeniului ne-a învăţat că este important să priveşti lucrurile altfel decât o fac ceilalţi, să înţelegi mai bine decât ei nevoile din acea piaţă, să încerci să aduci altă valoare cumpărătorilor“.

Bogdan Tudor, antreprenorul care a dezvoltat Class IT, oferă o a treia explicaţie, sub forma a cinci motive pentru care softistul în special şi IT-istul în general trebuie să fie perso-nalitatea anului: „Valoarea adăugată în industria IT este mare, foarte mare sau poate fi gigantică; ca să începi, ai nevoie de foarte puţin mai mult decât propriul creier, deci oricine poate începe; ca să te dezvolţi contează în primul rând valoarea adăugată pe care o oferi clienţilor, deci criteriile sunt foarte obiective şi oferă potenţial oricui să creeze servicii sau produse; există potenţial de scalare exponenţială pentru companiile care activează şi implicit pentru industrie; adresezi o piaţă globală, ceea ce înseamnă atragerea de bani din afara economiei locale“.

Adresarea pieţei globale este principalul motor de creştere a software-ului made in Romania şi principalul motiv pentru care Business Magazin a decernat titlul de personalitatea anului personajului colectiv care întruchipează industria românească de soft. Domeniul se află pe drumul cel bun şi pe un trend pozitiv, „iar dezvoltarea pieţei în perioada următoare va depinde în mare măsură de orientarea companiilor către dezvoltarea de produse software inovatoare, urmând tendinţa de dezvoltare pentru cloud, în detrimentul dezvoltării de software la comandă“, spune Cristian Bişa, directorul companiei care administrează platforma de consultanţă online www.manageranticriza.ro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/personalitatea-anului-2013-in-romania-programatorul-11800615
11800615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.