A doua casa e mai ieftina in Bulgaria
Cine vrea sa-si cumpere o casa de vacanta n-are decat sa aleaga: nu numai intre o locuinta la munte sau una la mare, ci si intre Romania si strainatate - sa zicem Bulgaria, o destinatie de vacanta devenita in ultimii ani asa de populara printre turistii romani.
Cine vrea sa-si cumpere o casa de vacanta n-are decat sa aleaga: nu numai intre o locuinta la munte sau una la mare, ci si intre Romania si strainatate - sa zicem Bulgaria, o destinatie de vacanta devenita in ultimii ani asa de populara printre turistii romani.
Explicatiile sunt simple: procentul celor care au deja o locuinta principala in oras este ridicat, puterea de cumparare creste, iar o casa de vacanta reprezinta nu doar un refugiu pentru cateva saptamani pe an, ci poate fi o investitie cu bataie mai lunga, menita inchirierii sau vanzarii ulterioare la un pret mai ridicat.
"Era un segment nevalorificat care prezenta potential", spune Lucian Orban, presedintele dezvoltatorului imobiliar Tomis Development din Constanta, cu activitati in sectorul comercial si in industria de constructii, care a decis sa intre pe piata imobiliara printr-un proiect de 70 de milioane de euro, amplasat in oras. Complexul rezidential Tomis Plus este amplasat in nordul Constantei si va cuprinde 1.218 apartamente si 47 de vile, precum si o scoala, un club, terenuri de sport. Proiectul va fi gata pe etape pana in 2011, din locuintele finalizate in acest an fiind vandute 30%, pentru apartamente, respectiv 36%, pentru vile. Ansamblul a fost promovat initial cu destinatia de prima resedinta, insa in urma cu trei luni a fost luata decizia de promovare si sub aspectul locuintelor de vacanta. Proiectul a fost prezentat la targul imobiliar din Madrid, tinta fiind reprezentata de investitorii spanioli si britanici. Tot in zona, Impact Bucuresti, care construieste un ansamblu de locuinte la un kilometru de Constanta, a inceput sa schiteze planuri si pentru proiecte de case de vacanta.
O alta companie care a decis sa lanseze un proiect rezidential intr-o zona cu potential turistic este Ozer Construction, constructorul cladirii de birouri America House si al centrului comercial Bucuresti Mall. Ozer a inceput in luna mai constructia ansamblului rezidential Belleview, situat in Sinaia, care va include 344 de apartamente, investitia fiind estimata la 20 de milioane de euro. Tot la munte, mai exact langa Poiana Brasov, vor fi construite 1.000 de apartamente, primele 250 urmand sa fie livrate in iarna anului 2008. Acestea vor face parte dintr-un proiect mai amplu, un complex turistic de lux care va include un hotel, un aparthotel, un centru de conferinte si un teren profesionist de golf. Proiectul ar trebui sa se finalizeze in 2012, investitia totala fiind aproximata la 350-400 de milioane de euro.
Pana in acest moment, Valea Prahovei a atras investitii mai multe si mai mari comparativ cu litoralul, fenomen explicabil prin potentialul mai ridicat pe care il prezinta zona montana. "O locuinta de vacanta de la munte poate genera un randament investitional mai mare decat una de la mare, datorita faptului ca timpul anual de ocupare poate fi mai indelungat", spune Maria-Luiza Ostaficiuc, marketing coordinator al companiei imobiliare Eurisko.
Tot pe Valea Prahovei pariaza si agentia Mervani Imobiliare din Brasov, care estimeaza chiar ca in aceasta zona nu se va mai putea vorbi de un segment rezidential "clasic", dupa ce locul fostelor spatii industriale va fi luat de case de vacanta. "Convingerea noastra este ca interesul pentru Valea Prahovei va fi in viitor la fel sau chiar mai ridicat decat acum, datorita apropierii de Bucuresti. Panorama muntilor Bucegi, obiectivele turistice si zonele specifice de agrement vor atrage clientii ca un magnet intotdeauna", comenteaza Mihai Totpal, asociat in cadrul Mervani.
In plus, tendinta clientilor este de a prefera tot mai mult locuinte de tip apartament, incluse intr-un ansamblu rezidential, in detrimentul caselor de vacanta construite in regie proprie. Simina Istrate, consultant al agentiei imobiliare Colliers, pune aceasta schimbare pe seama cresterii preturilor terenurilor si a lipsei timpului pentru coordonarea constructiei unei case de vacanta.
Tot la capitolul tendinte, dezvoltatorii mentioneaza preferinta clientilor pentru conceptele integrate, care includ spatii de recreare, centre comerciale sau diferite servicii. Spre exemplu, Real Estate Development a luat decizia de a suplimenta investitia de 11 milioane de euro in complexul Sara Sea View din Olimp cu inca patru milioane de euro, suma fiind investita in servicii de administrare precum curatatorie si spalatorie auto si vestimentara, curatenie interioara, servicii de receptie, de curierat si de paza. "Daca stai in Bucuresti, spre exemplu, poti vedea de acolo ce se intampla in apartamentul tau din Olimp, cladirea fiind gandita ca o locuinta inteligenta. Proprietarii au posibilitatea de a controla de la distanta, automat, accesul si climatizarea si pot sa vada permanent interiorul, prin intermediul camerelor de luat vederi", explica Monica Marin, partner manager la compania imobiliara EuroMetropola, agentul proiectului din Olimp.
Specialistii estimeaza ca preturile locuintelor aflate in zone cu potential turistic vor creste cu 15-20% in acest an. "Preturile vor continua tendinta ascendenta, urmand dinamica segmentului rezidential clasic, care anul trecut a inregistrat o crestere de pana la 20% pentru complexurile noi din Bucuresti. Cu toate acestea, doar proiectele care vor aduce ceva deosebit pe piata vor putea mentine aceste niveluri de crestere de 15-20%", spune Simina Istrate de la Colliers. In schimb, consultantii Eurisko estimeaza o temperare a cresterii preturilor pentru casele de vacanta din Prahova, la o rata de 10-15%.
Preturile caselor de vacanta sunt influentate de amplasarea locuintei, de tipul acesteia si de finisajele oferite. Astfel, o locuinta de pe Valea Prahovei, care nu face parte dintr-un ansamblu rezidential nou construit, are un pret de pornire pe metrul patrat mai mic, de 500 de euro, comparativ cu o locuinta care face parte dintr-un concept integrat, al carei pret pe metrul patrat porneste de la 1.000 de euro si poate ajunge la 2.000 de euro. Pe litoral, preturile variaza intre 1.000 si 2.000 de euro pe metrul patrat, potrivit datelor furnizate de reprezentantii principalilor agenti imobiliari care au in promovare oferte pe litoral.
Insa la aceleasi preturi, doritorii unei case de vacanta pot achizitiona proprietati mai ieftine si cu finisaje similare pe litoralul bulgaresc. Aceasta situatie este pusa pe seama faptului ca in tara vecina sunt mult mai multe proiecte rezidentiale, competitia dintre dezvoltatori ajungand in etapa scaderii preturilor. "Comparativ cu Bulgaria, preturile apartamentelor de pe litoralul romanesc sunt mai ridicate. Motivul tine de supraoferta existenta deja in Bulgaria, care a impus o scadere a preturilor pentru mentinerea competitivitatii", explica specialistul Colliers. Spre exemplu, potrivit site-urilor de anunturi imobiliare care promoveaza proprietati pe litoralul bulgaresc, pretul mediu pe metrul patrat pentru o locuinta dintr-un complex turistic situat in statiunea Sunny Beach este de 1.000-1.300 de euro pe metrul patrat, preturile variind in functie de finisaje.
Diferentele dintre cele doua piete i-au determinat pe dezvoltatorii bulgari sa isi caute clienti si printre romani, dupa ce i-au cucerit cu ofertele lor imobiliare pe britanici si pe spanioli. Kaliakria Hills Ltd., un joint-venture intre dezvoltatorul bulgar Linexa Property Group, fondul britanic de investitii imobiliare Northridge Capital Europe si compania spaniola Marbella, va fi prezent la editia de toamna a targului imobiliar Condominium de la Bucuresti, urmand sa promoveze case de vacanta incluse in trei complexuri turistice, toate in Sunny Beach. "Vom lua parte la targul imobiliar, deoarece Romania este o piata potentiala pentru noi", spune Emilya Apostolova, manager de vanzari in cadrul Linexa Property. "Mai multi turisti romani au venit in aceasta zona in ultimele luni si si-au manifestat interesul privind cumpararea unei case de vacanta", adauga Apostolova, explicand ca toate cele trei complexuri Kaliakria sunt la o ora de mers cu masina de Romania, iar Sunny Beach beneficiaza deja de o imagine favorabila in randul turistilor romani.
Un alt dezvoltator imobiliar din Bulgaria, Cristal Group, a testat piata romaneasca printr-o oferta de apartamente de vacanta in aceeasi statiune, pretul mediu fiind de 1.000 de euro pe metrul patrat. "Am primit multe telefoane prin care se cereau detalii suplimentare. Reactia primita ne-a facut sa credem ca exista un potential in Romania pentru a gasi cumparatori de case de vacanta", spune Stefan Szasz, reprezentantul dezvoltatorului bulgar, adaugand ca in viitorul apropiat este probabila deschiderea unui birou de vanzari la Bucuresti.
Potrivit datelor citate de oficialii Linexa Property, pretul pe metrul patrat finisat pentru o locuinta de vacanta din Albena era cuprins la inceputul acestui an intre 520 si 1.467 de euro, in timp ce in Balcic se inregistrau preturi intre 500 si 1.550 de euro. Preturile din statiunea Sfintii Constantin si Elena erau ceva mai ridicate - 890-2.069 de euro, in timp ce metrul patrat pentru un apartament situat intr-un complex turistic integrat din Nesabar era oferit spre vanzare in aceeasi perioada cu 1.700 de euro.
Situatia nu se mai repeta insa si in cazul statiunilor montane din Bulgaria. "Spre deosebire de litoral, in zonele montane bulgaresti, in complexurile cunoscute la nivel international, preturile pot fi chiar si de doua ori mai mari decat cele din Romania", afirma reprezentantul Colliers. Potrivit datelor furnizate de Linexa Property, cele mai scumpe apartamente de vacanta din zona montana se gaseau la inceputul anului in statiunea Bansko, cu un pret de 2.000 de euro pe metrul patrat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro