Adolescentul din cauza căruia americanii au scos citirea rugăciunilor din şcoli. „Sunt fericit că rostirea Bibliei în şcolile publice s-a diminuat"

Postat la 24 octombrie 2016 679 afişări

Adolescentul din cauza căruia americanii au scos citirea rugăciunilor din şcoli. „Sunt fericit că rostirea Bibliei în şcolile publice s-a diminuat"

Curtea Supremă a Statelor Unite decidea în ziua de 18 iunie 1963 faptul că rostirea unei rugăciuni/ text religios în şcolile publice de pe întreg teritoriul ţării este neconstituţională. Totul pornise cu şase ani în urmă când un băiat din Philadelphia, Ellory Schemp, le spuse părinţilor că s-a săturat să citească în fiecare dimineaţă, înainte de începerea cursurilor, versete din Biblie, aşa cum prevedea codul şcolar din statul Pennsylvania.

Părinţii lui Ellory au mers la conducerea şcolii, care în cele din urmă a permis ca adolescentul în vârstă de 16 ani să stea singur la birou în timp ce colegii lui erau ridicaţi în picioare şi se rugau. Acest statut privilegiat a atras atenţia colegilor săi care s-au crezut inferiori acestuia. Comitetul de părinţi dă în judecată şcoala, cazul ajunge iniţial la un tribunal federal, iar mai apoi pe mâna judecătorilor de la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii. Curtea a venit în sprijinul acestor părinţi care s-au considerat nedreptăţiţi şi decide că obligativitatea rostirii unei rugăciuni înaintea începerii cursurilor nu este una constituţională.

Schempp a fost în tinereţe unul dintre cei mai activi exploratori americani. A mers în Antarctica, a urcat pe Himalaya şi a fost printre primii oameni care au decis să escaladeze muntele Nanga, Pakistan, al nouălea vârf din lume. Într-un interviu acordat în 2013, la 50 de ani de la scoaterea în afara obligativităţii rostirii de rugăciuni în şcolile publice, bărbatul în vârstă acum de 80, susţine că nu are niciun fel de remuşcări:

„Sunt fericit că rostirea Bibliei în şcolile publice s-a diminuat. Cred că elevii sunt acum mai liberi să gândească. Oricine este liber să-şi imagineze ceva în mintea şi visele sale, asta înţeleg eu prin libertate religioasă. Nu este libertatea religioasă atunci când episcopii sau extremiştii religioşi doresc să deţină controlul. Fiecare are libertatea de a urma dogmele religioase în viaţa personală, însă nu e libertate impunerea lor. Personal sunt un adversar al creaţionismului şi al unui design inteligent. Mă consider în schimb un iubitor al Universului nostru.”

Citit mai multe pe www.cunoastelumea.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.