Boc: Masurile de austeritate ne permit sa continuam investitiile si sa platim datoriile catre firme

Postat la 09 mai 2010 16 afişări

Premierul Emil Boc si ministrul de finante Sebastian Vladescu au prezentat, duminica, rezultatele negocierilor cu FMI, precizand ca si daca s-ar fi recurs la varianta majorarii cotei unice pana la 20% si a TVA, tot ar fi trebuit sa fie reduse si cheltuielile sociale si de personal, "peste 3-6 luni".

De altfel, premierul Boc a precizat ca in negocierile cu FMI, solutia propusa de Fond a avut in vedere, pe langa majorarea TVA la 22% si cresterea la 20% a cotei unice de impozitare, si o reducere cu 20% a fondului de salarii. Autoritatile romane insa au preferat varianta reducerii salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% "ca sa nu mai puna presiune suplimentara pe singura categorie care mai plateste impozite si taxe", respectiv pe sectorul privat.

"Am ales raul cel mai mic", a conchis Boc.

Salariile bugetarilor vor fi reduse uniform cu 25% pana la 20 iunie, urmand sa ramana asa pana la intrarea in vigoare a noii legi de salarizare bugetara, la 1 ianuarie 2011, cand noua grila prevazuta de lege va fi aplicata "in limitele fondului de salarii existent", a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Precizarea exclude speculatiile ca salariile vor putea fi reduse diferentiat, in functie de diverse criterii. Conform premierului Emil Boc, nu vor fi afectate insa alocatiile pentru copii si persoane cu handicap si nici un salariu nu va fi mai mic de pragul de 600 de lei.

Reducerea pensiilor si a salariilor ar trebui sa permita Romaniei sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an, de la 7,4% in 2009.

Emil Boc a justificat masurile de austeritate in primul rand prin mostenirea guvernului Tariceanu, respectiv majorarea salariilor si a pensiilor peste productivitate in 2007-2008 si abia in al doilea rand prin "criza economica, respectiv ultimele evolutii care au avut loc inclusiv in Grecia".

Daca nu s-ar fi luat acum nici o masura de austeritate, am ajunge la o indatorare de 62% din PIB pana in 2012, iar deficitul bugetar ar trece de 9% din PIB inca din acest an, au afirmat cei doi oficiali. "Chiar si asa, cu reducerile de salarii si pensii, tot mai trebuie aduse de la buget 1,7 miliarde de euro, spre a corecta decalajele acumulate din 2007 pana acum", a declarat Boc.

In privinta performantei propriului sau guvern in privinta aducerii cheltuielilor la niveluri mai realiste, Emil Boc a afirmat doar ca el a incercat sa plafoneze cresterea fondului de pensii in 2009, respectiv sa-l mentina la un nivel similar cu cel din 2008, de 45,6 miliarde de lei, si sa reduca personalul din sectorul bugetar, care la sfarsitul lui 2009 numara cu 162.000 de oameni mai putin decat in 2008.

Pana in momentul de fata, Romania a tras circa 12 miliarde de euro din imprumutul extern acordat de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, din care 7,11 miliarde au revenit BNR, iar Guvernului 4,95 miliarde (din care 2,15 miliarde de la FMI, 2,5 de la CE si 300 de milioane de la BM). Guvernul a folosit banii pentru acoperirea deficitului din bugetul de investitii si pentru cheltuieli sociale.

Premierul a incheiat optimist, spunand ca economiile la buget facute prin reducerea salariilor si a pensiilor vor putea asigura Guvernului posibilitatea ca in trimestrele II sau III sa-si poata achita integral datoriile catre firme, adica in jur de 1 miliard de euro.

In al doilea rand, va continua programul de investitii publice - in infrastructura rutiera (continuarea constructiei de autostrazi, finalizarea centurilor ocolitoare la Bucuresti - Chitila, Sibiu, Oradea, Lugoj, Iasi, reabilitarea a 400 km de drum national si 500 km de drum judetean), economia rurala (1 miliard de euro, finantat de UE si cofinantat de Romania), infrastructura de mediu (700 milioane de euro, finantat de UE si cofinantat de Romania), 1.000 de case din programul "Case pentru specialisti" in mediul rural, 4.000 de case ANL si investitiile de 2 miliarde de euro ale celor 24 de companii din subordinea Ministerului Economiei.

Prim-ministrul a promis extinderea garantiilor guvernamentale, dupa modelul "Prima casa", pentru a sustine companiile care au castigat proiecte europene, dar "nu gasesc finantare pentru ca bancile nu le dau credite". Va continua si programul de inlesniri fiscale pentru firmele care angajeaza someri, a adaugat Emil Boc, precizand ca "deja somajul a scazut usor in aprilie fata de martie".

In fine, Guvernul va aplica un program "agresiv" de combatere a evaziunii fiscale si va supraveghea reducerea la strictul necesar a achizitiilor publice de catre ministere. "Eu personal am anulat o licitatie de 100.000 de euro, daca nu gresesc, pentru o cercetare sociologica de evaluare a impactului unor masuri asupra populatiei", a afirmat Emil Boc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Guvern,
Boc,
FMI,
deficit,
salarii,
Vladescu,
infrastructura
/actualitate/afaceri/boc-masurile-de-austeritate-ne-permit-sa-continuam-investitiile-si-sa-platim-datoriile-catre-firme-6104212
6104212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.