Dan Popovici: Industria zaharului poate intra in colaps

Postat la 24 martie 2010 66 afişări

Cantitatile de zahar vandut fraudulos in Romania au ajuns la circa 60.000 de tone, peste 10% din consumul anual total. Evaziunea fiscala afecteaza atat procesatorii cat si bugetul de stat care este prejudiciat prin neplata TVA.

Daca pana la jumatatea anului trecut Romania avea o piata asezata, cu potentiali producatori autohtoni de zahar din sfecla de zahar si din rafinarea materiei prime, in a doua parte din 2009 piata a fost invadata de importuri de zahar la preturi sub cele practicate in Uniunea Europeana, a declarat pentru BUSINESS Magazin Dan Popovici, vicepresedinte al Patronatului Zaharului din Romania.

Preturile practicate de firme "de garsoniera", care dispar dupa ce activeaza un an "se situeaza la 1,9-2,1 leu / kg, in conditiile in care un kg de zahar vrac la poarta fabricii costa 2,35 lei", spune Popovici. "Este foarte clar ca acest zahar este introdus in Romania prin evaziune fiscala, iar cel mai uzitat caz este neplata TVA catre stat.

Aceasta schema frauduloasa a devenit un soi de afacere standard. Mici importatori/ambalatori care se ocupau pana nu demult de cu totul alte afaceri au devenit peste noapte proprietari de mari cantitati de zahar alb achizitionat la preturi suspect de mici", a adaugat vicepresedintele ARZ. Conform aceleiasi surse, originea zaharului cu care se dezvolta afaceri frauduloase sunt tari ca Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia si Croatia.

Popovici explica sistemul prin care legea a lasat portite deschise pentru aparitia acestui tip de frauda. In cadrul Uniunii Europene, in interiorul sistemului taxei pe valoarea adaugata, livrarile intracomunitare de bunuri sunt scutite de TVA in statul membru de expediere, atunci cand acestea sunt efectuate de o persoana impozabila in alt stat membru, care va tine cont de TVA la sosire. Acest sistem, care permite o autofacturare intarziata a TVA ofera loc pentru fraude: bunurile importate sunt vandute fara TVA si odata ce a primit banii firma importatoare dispare sau intra in insolventa. "Si cum controalele de verificare sunt rare, aceasta afacere oneroasa poate dura luni sau chiar ani", sustine Popovici.

Ca urmare, "impozitele si taxele locale nu sunt colectate, producatorii cinstiti sunt afectati, locuri de munca sunt desfiintate". Cele doua patronate - patronatul Zaharului din Romania si Asociatia Producatorilor de sfecla - au informat (fara rezultat) institutiile in drept din tara si de la Bruxelles. In plus, au propus si doua solutii pentru rezolvarea acestei situatii. Una dintre variante se refera la plata TVA de catre importator/cumparator in momentul sosirii zaharului la punctul de frontiera. O alta varianta propune ca TVA sa fie garantat printr-o scrisoare de garantie bancara pe care importatorul/cumparatorul sa o prezinte la vama la nivelul calculat in functie de valoarea zaharului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMCG,
Dan Popovici,
industria zaharului,
colaps
/actualitate/afaceri/dan-popovici-industria-zaharului-poate-intra-in-colaps-5774110
5774110
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.