#Femeiinbusiness: Poveştile femeilor care inspiră

Autor: Adelina Mihai, Ramona Cornea Postat la 27 septembrie 2022 201 afişări

Au vrut libertate, au avut curaj să-şi urmeze visul şi s-au folosit de tehnologie pentru a-şi dezvolta afacerile. Au învăţat din greşeli, au regretat când nu şi-au ascultat instinctul şi au crezut în ideile lor de afaceri când toţi cei din jur le ziceau contrariul. Poveştile primelor peste 20 de antreprenoare şi femei-lider din companiile locale care au fost invitate la emisiunea Femei în Business relevă o parte din călătoria femeilor care au avut un ideal: să facă ceea ce le place cel mai mult. Femei în business este o emisiune săptămânală realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Vodafone, difuzată în fiecare marţi de la ora 15:00.

Ce mesaje au transmis invitatele primelor ediţii ale emisiunii Femei în business:

#libertate

„Mi-a plăcut să îmi pun amprenta oriunde am fost, nu mi-a plăcut niciodată să depind de cineva, mi-a plăcut libertatea de a alege, de a îmi câştiga pâinea mea şi a familiei mele.“

Bibiana Stanciulov, fondatoare, Sonimpex Topoloveni (producătorul magiunului de prune Topoloveni)

„Mi-am dorit mereu să nu depind de nimeni să reuşesc să acţionez singură pentru bunăstarea mea şi a familiei.”

Lucia Morariu, fondatoare, Eximtur (agenţie de turism)

„Odată ce îţi intră în sânge antreprenoriatul, este foarte greu să mai vezi lucrurile diferit. Capacitatea, libertatea de a lua decizii, de a face lucrurile să se întâmple este ceva ce îţi intră în spirit.”

Irina Caleşu, fondatoare, Gravează Povestea Ta (atelier de bijuterii personalizate)

„Digitalizarea este cel mai măreţ plan al nostru, iar în pandemie am avut timp să ne gândim la asta, chiar am avut timp să începem un proiect foarte important: o aplicaţie. Ne dorim să ne dezvoltăm în zona virtuală, în zona meta, dacă o facem la timp, putem sări peste foarte multe etape.”

Cristina Bâtlan, fondatoare, Musette (producţie şi retail de încălţăminte)

#tehnologie

„Tehnologia ne eliberează de activităţi care nu ne aduc neapărat valoare. Totodată, tehnologia este o şansă pentru cei din regiuni geografice sau economice defavorizate.“

Natalia Chiriţescu, director, Medium & Large Enterprises, Vodafone Business

„Tehnologia a fost de partea noastră, dacă înainte dura două-trei zile să avem o situaţie şi se luau manual mii de tabele Excel pe care cineva stătea o zi-două să le pună cap la cap şi să facă un raport, acum este incredibil ce poate face o automatizare, cum putem trimite un e-mail către părinţi.”

Ruxandra Raţă-Bucevschi, fondator, Twinkle Star (cursuri de limba englezăşi germană)

„Exemplele pe care le-am descoperit prin poveştile din cadrul emisiunii Femei în business ne-au arătat că antreprenoriatul feminin este puternic reprezentat pe piaţa locală, este dinamic, vibrant şi de succes. Femeile pot construi businessuri şi cariere de succes în orice domeniu, inclusiv tehnologie şi soluţii digitale.”

Alexandru Băloi, director divizia de soluţii pentru antreprenori, Vodafone România

„Tehnologia ne-a influenţat în bine şi aş zice că perioada aceasta a fost una bună pentru noi.“

Georgeta Dendrino, director general, Interact (firmă de training şi consultanţă)

„Vorbim din ce în ce mai mult despre livrări rapide, facilitate de tehnologii noi, cu care trebuie să ţinem pasul, deploymenturi în cloud, testări automate, deploymenturi automate. Sunt lucruri care vin peste noi.”

Fabiola Cazan, senior manager, IT and program manager, Vodafone România

„Am şi făcut nişte greşeli mari în antreprenoriat pentru că am crezut că este la fel ca în corporaţie. În corporaţie puteai să ai încredere în toată lumea pentru că era un anumit nivel de educaţie, de etică, în care toată lumea avea un set de valori similare, însă în antreprenoriat acest set de valori similare nu prea există şi este o junglă de altă natură.“

Raluca Milin, fondatoare, Sensio (furnizare de mobilier, bar)

„Ţin minte că în 2014, când am început proiectul şi când am început să le povestesc prietenilor ce urmează să fac, toţi ne-au spus că este o idee nebună şi că sigur nu o să funcţioneze. Am riscat atunci, dar a fost cea mai bună decizie pe care o puteam lua.”

Cristina Dobrescu, fondatoare, Livrez Dragoste (atelier de cadouri caligrafice)

#lectii

„Au foarte multe provocări şi în perioada asta s-au văzut cu adevărat aptitudinile de leadership. Cei care au avut această sămânţă de lider au reuşit să gestioneze cu mult mai bine situaţia, în special prin rezilienţă şi comunicare.”

Aliz Kosza, business mentor

„Succesul este clădit pe greşeli şi erori, altfel nu ai cum să ajungi acolo. Cred că cea mai mare greşeală este să te bazezi pe proiecte, pe vânzări pe care încă nu le-ai finalizat. Am învăţat că trebuie să ai bani în cont atunci se finalizează un proiect sau o vânzare.”

Mădălina Miu, cofondatoare şi managing director, Pcbit Electronics (furnizor de echipamente, soluţii şi servicii IT)

# curaj

„Mi-am dat seama că pot folosi experienţa acumulată în business pentru a face bine. Am avut curaj să transform ceea ce înainte era un gând, o dorinţă, într-un proces foarte clar de apropiere de Hope and Homes for Children.“

Nicoleta Marcu, head of fundraising, Hope and Homes for Children

„Atunci când am deschis, am fost cumva împinsă de la spate să fac asta – mi-a fost pusă ca opţiune între a emigra în Statele Unite sau a face ceva pe cont propriu şi atunci am ales. În mine curge sânge de antreprenor, nu cred că aş fi putut face altceva în afară de antreprenoriat.”

Alina Stoian, managing partner, JustAD (agenţie de publicitate)

„Acum foarte mulţi ani spuneam că nu mi-aş dori niciodată să fiu antreprenor sau să am un business al meu. Mergând alături de antreprenori la nişte conferinţe în ţară şi în străinătate am fost inspirată şi a fost moment în care am zis că asta este ceea ce vreau să fac. Aşa că aveţi încredere în voi şi alegeţi-vă partenerii potriviţi şi fiţi foarte determinaţi în ceea ce vreţi.“

Simona Pirtea, managing partner, Enache Pirtea & Associates (casă de avocatură)

„Femeile au o pondere în jur de 38,9% în tot ceea ce înseamnă structura asociativă privată în România. Din acest punct de vedere suntem în top 10 mondial, din alte puncte de vedere nu suntem atât de prezente în ceea ce priveşte rolul nostru.”

Cristina Chiriac, preşedinte,  Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

#strategie

„Diversificarea businessului şi crearea celorlalte două bretele de distribuţie proprie şi import ne asigură forţa de a rămâne în continuare activi şi bine. Diversificarea liniilor de business este strategia care ne-a ajutat să fim încă pe piaţă astăzi.”

Maria Cruceru, director general, MCA Comercial (retail, import şi distribuţie)

„Nu îmi place ideea de a pune cote obligatorii pentru ca femeile să fie în consiliile de administraţie, nu trebuie să vedem niciun fel de favoritisme, important este să pui cei mai competenţi oameni. Dar având în vedere că acest trend de promovare a femeilor este foarte lent în ţările în care nu există aceste cote, iar faptul că în alte ţări accelerarea a fost vizibilă, cred că este singura soluţie. Dacă mergem numai pe aşa-zisa autoreglementare, dorinţă sau declaraţii de intenţie, lucrurile nu se mişcă şi asta se vede în orice domeniu.”

Violeta Ciurel, profesor, şcoala de afaceri ASEBUSS

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.