Fondurile de pensii obligatorii, randament de 8,9% in primele 9 luni de functionare
Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in primele 9 luni de functionare un randament mediu ponderat de 8,9% - corespunzator unui randament anualizat de 11,9%, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
La 20 februarie, fondurile de Pilon II aveau active nete de 1,073 miliarde de lei (250,8 milioane de euro). Performanta investitionala a fondurilor a fost calculata ca randament mediu ponderat (cu activele nete) in perioada 20 mai 2008 – 20 februarie 2009 (primele noua luni de functionare a fondurilor).
Acest rezultat a fost obtinut in conditii potrivnice pe pietele financiare, cauzate de criza financiara si economica mondiala. In timp ce instrumentele financiare cu venit fix aduc in aceasta perioada randamente atractive, actiunile si alte instrumente cu venit variabil inca aduc pierderi investitorilor. Din aceste motive, fondurile de Pilon II au adoptat pana acum o strategie investitionala conservatoare.
"Datorita prudentei si conjuncturilor economice si financiare, Romania este singura tara din Europa si una dintre putinele din lume in care fondurile de pensii de Pilon II sunt pe plus in ultimul an. In primele 9 luni de functionare, fondurile au o performanta medie de aproape 9%, adica aproape 12% anualizat”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele pe primele 9 luni ale fondurilor de Pilon II.
"Obiectivul principal al industriei de pensii private este sa obtina acest gen de performante corecte pe termen lung, in conditii de risc investitional cat mai redus, in beneficiul participantilor”, a completat el.
Cu un rezultat anualizat de 11,9%, fondurile de Pilon II au depasit nu doar inflatia (a carei valoare anualizata a oscilat in ultima vreme intre 6% si 7%), ci chiar dobanzile la depozitele bancare, aflate in aceasta perioada la un apogeu pentru ultimii 7 ani.
In 2008, bancile au remunerat depozitele in lei aflate in sold cu o dobanda medie de 9% (medie anualizata), iar depozitele noi cu 11,6% (medie anualizata), potrivit datelor statistice publicate de BNR pentru depozitele persoanelor fizice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro