Ramona Jurubiţă: Pandemia mi-a confirmat că mediul de afaceri este unul evoluţionist: trebuie să te adaptezi pentru a putea să supravieţuieşti şi să te dezvolţi

Autor: Andra Stroe Postat la 16 iunie 2021 111 afişări

Ramona Jurubiţă: Pandemia mi-a confirmat că mediul de afaceri este unul evoluţionist: trebuie să te adaptezi pentru a putea să supravieţuieşti şi să te dezvolţi

Country Managing Partner KPMG Romania


Cifră de afaceri (la 30 septembrie 2019): 43,6 mil. euro Număr de angajaţi: 900


—   Cea mai importantă lecţie învăţatăîn pandemie:

Pandemia mi-a confirmat că mediul de afaceri este unul evoluţionist: trebuie să te adaptezi pentru a putea să supravieţuieşti şi să te dezvolţi. Flexibilitatea este prioritară ingeniozităţii. Afacerile sunt micro-organisme: odată ce cresc şi se maturizează, ele pot contribui la formarea unor comunităţi prospere şi competitive, care au capacitatea de a modela realitatea imediată. De pe margine, oamenii privesc la economie şi la mediul de afaceri ca la suprastructuri ale unui stat, când de fapt, aceasta este baza. Pandemia ne-a relevat, ca oameni, că suntem vulnerabili, ca antreprenori, că fără adaptabilitate suntem pierduţi, ca lideri, că nimeni nu e pregătit pentru o mentalitate rezilientă, dar că fără aceasta, nimic nu poate continua în termeni de eficienţă. 

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Un lider ia zilnic decizii – orice îţi asumi şi orice alegi îşi manifestă adevăratele implicaţii în timp. Prin urmare, cea mai importantă decizie e să nu privilegiez nicio decizie, ci să le tratez cu egală responsabilitate, mai ales în timpuri ca acestea, în care se schimbă nu doar practicile de business, ci şi mentalităţile cultivate în leadership.

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în această perioadă:

Am investit în educaţia noastră împreună şi am găsit noi forme de a interacţiona în vederea evaluării insecurităţilor pe care fiecare le resimte, în funcţie de povestea sa de viaţă, de pierderile personale ori de anxietăţile pandemice, în mod diferit. 

—   Work from home sau de la birou? 

Am avut infrastructura necesară pentru a face faţă provocărilor acestei pandemii: ne-am educat mai mult capacităţile de a lucra de la distanţă şi ne-am asistat clienţii în transformarea care a presupus adaptarea progresivă a serviciilor şi operaţiunilor în mediul virtual. Câtă vreme e pandemie, work from home, pe cât cu putinţă. Problema nu este de unde lucrezi şi cum interacţionezi, suntem o societate globală şi prin urmare, ar trebui să înţelegem mobilitatea şi flexibilitatea şi din acest punct de vedere.

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:

Seva mea de energie rămâne familia. Aici am învăţat că cel ce dă viaţă e purtător de viaţă: dragostea e nelipsită de o etică a grijii, iar asta m-a ajutat să aleg ce e mai bine şi pentru a doua mea familie, familia KPMG. Îmi văd copiii crescând şi înţeleg că viaţa mea personală şi cea profesională nu sunt două câmpuri de bătălie diferite. Când muncesc, o fac pentru a crea, în felul meu, un viitor mai bun pentru ei. Când am închis ziua de lucru, îmi iau de la capăt lecţiile pe care le primesc de la ei: lumea se înduplecă de la un zâmbet sincer şi niciodată nu e prea târziu să glumeşti serios despre viaţă. 

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Liderii care au ales ce e mai bine pentru comunitatea lor în această pandemie rămân o sursă de inspiraţie pentru alegerile mele de fiecare zi. Oameni-lider, care nu cred în supraoameni, ci în supraputerea prudenţei şi a empatiei. Când Jacina Ardern a declarat în iunie Noua Zeelandă prima ţară liberă de COVID, am simţit un anumit tip de entuziasm şi, în acelaşi timp, un sentiment de recunoştinţă pentru felul în care un lider ca ea reuşeste să capaciteze încrederea publicului într-un tip de guvernare inspirat de etica grijii. A aplicat o politică sănătoasă pentru o societate sănătoasă, la propriu şi la figurat. O văd o sursă de inspiraţie bună pentru o astfel de perioadă. 

—   Putere vs. feminitate:

Nu există construcţii de gen pentru putere. Puterea este un dat natural: puterea ne umanizează, în sensul în care ne responsabilizează înaintea vieţii celuilalt, dar excesul de putere are marea capacitate de a ne dezumaniza. Puterea a fost îndelung supusă polarizării de gen. Remarcăm în ocuparea forţelor de muncă polarizări de gen care afectează recrutarea talentelor autentice. Pentru a fi clar înţeleşi: nu lucrăm cu cifre şi nu facem performanţă plecând de la cifre. O companie cu 50% bărbaţi şi 50% femei nu înseamnă o reţetă pentru succes. Dar o companie cu femei şi bărbaţi care au şanse egale la promovare, la dezvoltarea naturală a carierei lor în funcţie de competenţe şi de educaţie este, fără îndoială, o companie în drumul ei spre succes. Aţi atins însă o coardă sensibilă: disjuncţia putere vs. feminitate, când astăzi majoritatea dezbaterilor publice duce această tensiune spre construcţii ideologice: putere vs. feminism. Feminitatea e o stare de graţie, de eleganţă. Puterea e un factor catalizator al feminităţii: scoate la iveală atitudinile prudenţiale specifice nativ femeilor, grija şi deschiderea către cooperare şi empatie. La rândul ei, feminitatea e un ingredient pentru carisma puterii. Feminitatea şi puterea nu se exclud reciproc, se construiesc reciproc.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.mediafax.ro
Armata rusă a elaborat o listă cu 160 de ţinte pentru un război cu Japonia şi Coreea de Sud