„Viitorul va fi al oamenilor cu energie, care transmit încredere şi care au o mentalitate orientată spre creştere în cadrul comunităţii.”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 27 mai 2024 131 afişări

...este de părere Andreea Cionca Anghelof. Ea este cofondatoare a Impetum Group - consorţiul de business care a creat soluţiile de investiţii Roca Investments, Roca X, Agista, dar şi CITR - liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare. Cu peste 17 ani de experienţă în antreprenoriat, ariile ei predilecte sunt managementul crizei, transformarea afacerii şi Brand & Culture.

Andreea Cionca Anghelof este de părere că formula cheie prin care companiile pot fi scalate constă în amestecul dintre accesul la capital şi „the right mindset” (cultura organizaţională potrivită). La nivelul companiilor lansate de Impetum Group, ea se concentrează la nivel strategic pe dezvoltarea unei culturi organizaţionale care încurajează dezbaterea şi manifestarea curajoasă şi creativă a ideilor. Impetum Group reuneşte: CITR (liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România), ROCA Investments, (soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi scalarea IMM-urilor româneşti cu potenţial), ROCA X (Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie) şi Agista (fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creştere susţinută cu resurse limitate în nişa în care activează şi caută să-şi accelereze scalarea la nivel naţional şi internaţional).

Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? Ce vă doreaţi să profesaţi, să realizaţi?

Cu 20 de ani în urmă, mă pregăteam pentru a avea o carieră în magistratură, având aspiraţia de a deveni judecător. Însă destinul m-a ghidat pe cu un totul alt drum, mult mai dinamic. M-am angajat în CITR, compania lider pe piaţa insolvenţei şi a restructurărilor. Iniţial, am fost atrasă de acest domeniu din curiozitate, dar apoi am rămas din pasiune. De la început, m-a fascinat să cunosc poveştile antreprenoriale din teren, să stau de vorbă cu oamenii şi să identific rapid care sunt valorile în jurul cărora merită construit un plan de restructurare. Mi se părea că sunt un fel de doctor de companii. Am visat dintotdeauna să fac parte dintr-o echipă curajoasă şi motivată să creeze impact în economie. Aşa că am rămas în antreprenoriat şi alături de partenerii mei am cofondat un ecosistem de companii, reinventându-mă la rândul meu de câteva ori. Ce m-a motivat să merg mai departe pe acest drum? Energia. Am fost mereu o persoană energică, care a căutat acţiunea, explorarea şi să mă dezvolt continuu. Cu două decenii ani în urmă, îmi doream un job care să-mi dea energie. Pot spune că l-am găsit. Acum mă definesc ca fiind un catalizator de oameni, echipe, branduri şi strategii. În aceste două decade am învăţat că energia interioară este una dintre cele mai preţioase surse de energie regenerabilă.

Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme? Traseul dumneavoastră profesional a fost în concordanţă cu aşteptările iniţiale?

Realitatea s-a dovedit mai spectaculoasă decât anticipam. Câţiva ani după angajare, am avansat în poziţia de managing partner în CITR. Am avut multe roluri de-a lungul carierei mele în domeniile: de legal, managementul de criză, comercial, branding, cultură organizaţională şi, mai recent, investiţii. Am fost, în primul rând, curioasă să explorez orice îmi putea fi util şi am fost setată mereu să învăţ lucruri noi. M-am adaptat schimbărilor cu uşurinţă pentru că aveam în minte o misiune. Acea misiunea era de a contribui la consolidarea economiei româneşti fie reîntorcând unele companii în circuitul economic, fie prin piaţa de private equity, cu ajutorul fondurilor de investiţii fondate de grupul nostru pentru a sprijini dezvoltarea companiilor mici si mijlocii.

Desigur, acum 20 de ani aşteptările mele nu puteau fi desenate cu atâtea detalii, nu ştiam nici ceea ce e insolvenţa, nici ceea ce este private equity. Însă dorinţa de a fi într-un job dinamic orientat spre a construi, de a crea impact şi de a contribui în comunitate, toate acestea au rămas constante.

În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?

Mă aştept ca lucrurile să continue să evolueze într-un ritm mult dinamic. Riscul pe care îl văd, în societatea noastră, în relaţia cu viitorul şi cu acceleraţia către inovaţie este legat de armonie. Dacă vom accelera fără a ţine cont de valorile noastre, riscăm să nu avem timp să adăugăm substanţă. Or goana după formele fără substanţă nu poate fi considerată dezvoltare, ci doar propagare accelerată. De aceea, în următorii 20 de ani, cred că vor fi o încercare în ceea ce priveşte valorile noastre, mai ales la nivel individual, dar şi ca societate. În faţa AI şi a inovaţiei accelerate, sper să nu uităm să rămânem oameni, ancoraţi în valorile noastre.

Pentru România antreprenorială, viitorul va fi despre comunitate şi nu despre individualism. Viitorul va fi al oamenilor cu energie, care transmit încredere şi care au mentalitate orientată spre creştere în cadrul comunităţii. Nu vom putea reuşi fiecare să ne concentrăm pe businessul său fără să luăm în considerare creşterea comunităţii din care facem parte. Este ceea ce încercăm şi noi cu Confidex – o resursă pe care o punem la dispoziţia comunităţii de business pentru a naviga mai bine în viitorul apropiat. Este şi ceea ce încercăm să construim cu fundaţia grupului nostru, prin seria de evenimente dedicate mediului de business: vrem să contribuim la o comunitate antreprenorială mai puternică, mai informată, mai agilă şi mai rezilientă la provocările viitorului.

Ca strategie de viitor, grupul nostru va continua să se dezvolte în toate verticalele de investiţii care vor fi relevante în economia noastră, pentru că ţintim să transformăm companiile româneşti în care investim în jucători regionali. De aceea, ne vom continua misiunea de a consolida companiile prin cei doi mari piloni, cel de investiţii şi cel de restructurare.

În ceea ce mă priveşte, cu siguranţă voi rămâne foarte activă atât în business, cât şi în comunitate, însă, mai ales, din poziţii de board member şi de mentor. Îmi doresc să dezvolt mai mult fundaţia noastră, în special pentru tineri. În definitiv, ei reprezintă viitorul.    


Valoare active în administrare în investment: 150 mil. euro

Valoare active în administrare în restructurare: 1 mld. euro

Număr de angajaţi: 120


BUSINESS Magazin a lansat de curând anuarul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Andreea Cionca Anghelof, managing director & cofounder al Impetum Group, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.