Agenda ascunsă a preşedintelui Serbiei din spatele alarmei iscate cu privire la presupuse sancţiuni americane împotriva companiei de petrol ruso-sârbe NIS, un pilon al sistemului energetic al ţării

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 09 ianuarie 2025 29 afişări

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici a avertizat recent că Statele Unite vor impune sancţiuni împo­triva companiei petroliere NIS având legătură cu Rusia, însă analiştii spun că obiectivul real al acestuia este să preia controlul asupra NIS.

Agenda ascunsă a preşedintelui Serbiei din spatele alarmei iscate cu privire la presupuse sancţiuni americane împotriva companiei de petrol ruso-sârbe NIS, un pilon al sistemului energetic al ţării

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici a avertizat recent că Statele Unite vor impune sancţiuni împo­triva companiei petroliere NIS având legătură cu Rusia, însă analiştii spun că obiectivul real al acestuia este să preia controlul asupra NIS.

O astfel de idee a mai fost vehi­cu­lată în trecut.

Pe 13 decembrie, Vucic a anun­ţat că deţine informaţii potrivit căro­ra SUA vor impune sancţiuni „com­plete“ împotriva NIS, ceea ce ar pune în pericol aprovizionarea cu derivate din petrol. Acesta a indicat că acestea sunt veşti rele pentru că nimeni nu va risca să tranzacţioneze cu o companie aflată sub sancţiuni americane.

NIS este una dintre cele mai profitabile companii ale Serbiei, unul dintre cei mai mari exportatori ai ţării şi un pilon al sistemului energe­tic al ţă­rii. Veniturile sale au crescut la 3,3 mi­liarde de euro anul trecut, echivalând cu 4,5% din PIB-ul Serbiei.

Din 2008, compania rusească de stat Gazprom Neft şi compania-mamă a acesteia, gigantul Gazprom, deţin o participaţie majoritară de 56,15% în cadrul NIS.

Potrivit Balkan Insight, Serbia şi-a vândut 51% din singura sa com­pa­nie petrolieră către gigantul rus Gazprom în 2008 pentru 400 milioa­ne de euro, o sumă considerată de critici una modică.

Intellinews scrie că participaţia suplimentară de 6,15% cumpărată de Gazprom de la Gazprom Neft în 2022 a solidificat influenţa rusească în cadrul NIS, complicând eforturile Serbiei de a naviga între legăturile sale tradiţionale cu Moscova şi aspi­raţiile sale pentru relaţii mai strânse cu puterile occidentale.

În decembrie, când a dat alarma cu privire la posibile sancţiuni ame­ri­cane, Vucici a adăugat că Marea Bri­tanie şi Uniunea Europeană vor urma probabil exemplul SUA în a introduce sancţiuni, ceea ce va în­sem­na că livrările de petrol printr-o con­ductă din Croaţia vor fi oprite, no­tează Euractiv. În prezent, con­ducta petrolieră JANAF furnizează 80% din necesarul de petrol al Serbiei.

„Va trebui să analizăm dacă există posibilitatea reducerii deţinerii ruseşti sub 50%“, declara Vucici la acea vreme. Serbia deţine 29,8% în cadrul companiei.

Vucici a mai anunţat că va discuta subiectul cu ruşii şi americanii şi că a cerut membrilor guvernului sârb să formeze o echipă de negociere. Potrivit acestuia, sancţiunile urmează a fi anunţate până pe 15 ianuarie.

Serbia are bani pentru a cumpăra NIS, a declarat preşedintele sârb, adăugând că problema administraţiei americane este că nu vrea ca Rusia dispună de banii pe care i-ar primi de pe urma vânzării NIS, declaraţii alarmante care nu au fost confirmate de partea americană.

Unii membri ai opoziţiei şi critici din Serbia şi-au exprimat îndoielile, acuzându-l pe preşedinte că se foloseşte de perspectiva sancţiunilor pentru a distrage atenţia de la problemele interne.

Serbia a început noul an cu noi proteste din partea studenţilor în legătură cu tragedia prăbuşirii acoperişului unei gări în luna noiembrie, potrivit France 24.

Ambasadorul american în Serbia, Christopher Hill, a arătat clar în această săptămână că Washingtonul nu ar face nimic ce ar afecta economia Serbiei, notează Euractiv.

Pavlovic Today, un canal media independent cu sediul în SUA ce acoperă Serbia, şi-a exprimat scepticismul cu privire la predicţiile alarmist ale lui Vucici.

Fostul ambasador bulgar în Moscova Ilian Vassilev a declarat pentru Euractiv că Vucici a semnalat americanilor că este pregătit să permită intrarea unui investitor american în cadrul NIS.

Potrivit acestuia, Vucici îi va forţa pe ruşi să vândă, urmând a avea cel mai mult de câştigat de pe urma tranzacţiei.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
serbia,
sanctiuni,
petrol,
americane,
presedinte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.