Al doilea cel mai bogat om din Rusia şi unul dintre cei mai importanţi oameni din cercul intim lui Putin se prăbuşeşte. Războiul din Ucraina l-a costat puterea pe care şi-a construit-o în zeci de ani
În urmă cu doar o lună, Vladimir Potanin stătea la masă cu elita financiară şi cu unii dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din întreaga lume, în cardul consiliului consultativ pentru Relaţii Externe din New York. Când comunitatea internaţională a luat în vizor oligarhii apropiaţi liderului de la Kremlin, Potanin a fost forţat să renunţe la relaţiile cu vârful de lance al bussinesului mondial, pe care le-a construit în ultimii 20 de ani, scrie Bloomberg.
Vladimir Potanin este omul din spatele privatizărilor de stat, care au avut loc după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Arhitectul privatizărilor are o avere estimată la 24,5 miliarde de dolari şi este cunoscut pentru clădirea unui imperiu din exploatarea nichelului şi paladiumului, două metale rare a căror vânzare produce miliarde. Potanin este unul dintre puţinii oligarhi ruşi pe care valul sancţiunilor europene încă nu i-au atins, însă relaţia cu Vladimir Putin începe deja să îl coste.
Relaţiile şi influenţa pe care magnatul rus al metalelor a reuşit să le construiască, se datorează faptului că în ultimele decenii, instituţiile americane au preferat să ignore legăturile oligarhilor cu liderul de la Kremlin. Vladimir Potanin s-a folosit de banii săi şi de ignoranţa americanilor pentru a urca încet dar sigur toate treptele care duc către cei mai importanţi oameni de afaceri din lume.
Potanin serveşte acum drept exemplu despre viteza cu care lumea occidentală îşi poate întoarce armele împotriva lui Vladimir Putin şi a apropiaţilor săi. Oligarhii ruşi îşi vor putea remodela modelul de business pentru a face faţă sancţiunilor, însă recâştigarea unor poziţii importante în cadrul unor instituţii de anvergură în lumea afacerilor este o luptă pe care ar putea s-o piardă.
„Riscul reputaţional generat de păstrarea unui oligarh într-o instituţie precum Consiliul Relaţiilor Externe este pur şi simplu mult prea mare. Va fi foarte greu pentru Potanin să revină la poziţia pe care o ocupa în trecut”, a declarat David Szakonyi, analist al oligarhilor apropiaţi de Putin.
Arhitectul privatizărilor, alături de miliardarii Petr Aven şi Mikhail Frideman, se numără printre mega-bogaţii cu legături la Kremlin, care au donat în ultimii 20 de ani peste 300 de milioane de dolari către cele mai importante ONG-uri americane.
„Mulţi oligarhi au văzut în filantropie o oportunitate de a-şi consolida reputaţia şi legăturile. Ce încearcă Occidentul să facă pe plan economic este să marginalizeze miliardarii ruşi, să urmărească şi să blocheze banii murdari ai elitei”, a declarat Thoms Krens, directorul fundaţiei Solomon R. Guggenheim din New York.
Cu toate acestea, traseul banilor ruseşti şi amploarea donaţiilor rămâne greu de urmărit pentru instituţiile abilitate. În general, beneficiarii donaţiilor nu dau niciun nume pentru a nu se confrunta cu reacţii negative şi pentru a nu pierde o sursă importantă de bani. Anumite centre culturale şi ONG-uri mai fac public din când în când identitatea donatorului şi suma donată, dar de cele mai multe ori aceasta este infimă.
După perioada privatizărilor, în care Vladimir Potanin a pus bazele averii sale, el s-a îndreptat către filantropie. În 2013, el devine primul rus care s-a alăturat lui Bill Gates şi Warren Buffet în cadrul proiectului The Giving Pledge, unde mai mulţi miliardari din întreaga lume şi-au luat angajamentul de a dona jumătate din averile deţinute în scopuri caritabile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro