America se îndreaptă spre un dezastru economic: Pandemia şi izolarea deja au dus la 30 de milioane de şomeri, o realitate care depăşeşte şi cele mai pesimiste scenarii. Rata şomajului a explodat la 22%, mai mult decât dublu faţă de criza din 2009

Autor: Ştefan Stan Postat la 30 aprilie 2020 172 afişări

America se îndreaptă spre un dezastru economic: Pandemia şi izolarea deja au dus la 30 de milioane de şomeri, o realitate care depăşeşte şi cele mai pesimiste scenarii. Rata şomajului a explodat la 22%, mai mult decât dublu faţă de criza din 2009

Izolarea din cauza pandemiei loveşte în business-urile din Statele Unite. Încă 3,8 milioane de americani şi-au depus actele pentru şomaj săptămâna trecută, trimiţând totalul pe ultimele 6 săptămâni la peste 30 de milioane de şomeri, potrivit Bloomberg. 

În săptăptămâna care s-a încheiat pe 25 aprilie, datele oficiale arată că s-au înregistrat 3,84 milioane de cereri de şomaj, iar săptămâna anterioară încă 4,44 mil. În timp ce numărul aplicaţiilor pentru şomaj ajung la un nivel record de dinainte de criză, este a patra săptămână în care ritmul a decelerat, sugerând că ceea ce a fost mai rău deja ar fi trecut pe piaţa muncii.

În acelaşi timp, pierderea de locuri de muncă este departe de a se fi încheiat, iar revenirea ar putea dura ani buni. 

Dacă numărăm totalul cererilor de şomaj, rata şomajului ar ajunge undeva la 22%, ceea ce ar fi cea mai ridicată de la Marea Criză din 1930. Aceasta este de asemenea mult peste rata de 10% atinsă în 2009. 

Economia Statelor Unite a contractat în T1 în cel mai rapid ritm de la criza din 2008 încoace, punând capăt celei mai lungi perioade de creştere economică din istorie, în condiţiile în care izolarea din cauza pandemiei de coronavirus a sufocat economia, scrie Financial Times.

PIB-ul SUA a înregistrat o scădere de 4,8% în primul trimestru, potrivit datelor preliminare de la Biroul de Analiză Economică.

Aceasta marchează cea mai abruptă scădere de la prăbuşiurea de 8,4% de la finalul anului 2008, fiind mai mare chiar şi decât estimările analiştilor, care anticipau o scădere de 4%.

Într-o declaraţie istorică, Biroul de Analiză Economică din SUA a spus că a identificat izolarea drept cauza scăderii, care a dus la prăbuşirea cererii, în condiţiile în care business-urile şi şcolile au trecut la muncă/învăţământ remote, iar consumatorii şi-au redus drastic achiziţiile şi au redirecţionat cheltuielile.

Lovitura la adresa adresa consumatorilor americani, care erau o parte esenţială din motorul economiei, este evidentă, cu o scădere de 7,6% la consum, cel mai mare declin din 1980.

Cum arată situaţia în România 

În România, de la începutul pandemiei până în prezent sunt peste 1 milion de persoane aflate în şomaj tehnic şi aproximativ 270.000 de contracte de muncă au fost desfăcute definitiv. 

Peste 96% dintre IMM-urile din România au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri şi peste 260.000 de oameni au cerut amânarea ratelor la bancă.

Ce se întâmplă în Europa? 

Economia zonei euro a căzut într-o contracţie record în primul trimestru din 2020, ceea ce urgentează nevoia unui răspuns fiscal puternic imediat din partea guvernelor europene, potrivit Bloomberg.

Economia pentru cele 19 ţări din regiune a căzut cu 3,8%, ca rezultat al măsurilor de carantină impuse pentru a limita răspândirea virusului, determinând multe businessuri să se închidă şi să arunce angajaţii în şomaj.

Italia una dintre cele mai îndatorate ţări din lume, a înregistrat o scădere a PIB-ului de 4,7% în primul trimestru, în timp ce Franţa şi Spania au raportat contracţii de peste 5%, întrucât nici ele nu au mult spaţiu fiscal de manevră în această criză.

Germania riscă să înregistreze o scădere economică cu până la 6,3% în anul 2020, din cauza restricţiilor introduse în contextul pandemiei, anunţă ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.

"Este vorba de cea mai gravă recesiune din istoria Germaniei", afirmă Peter Altmaier, citat de publicaţia Bild.

Conform estimărilor Ministerului german al Economiei, valoarea PIB-ului Germaniei ar putea scădea cu 6,3% în 2020. În ianuarie, înainte de aplicarea restricţiilor antiepidemice, Germania estima că va avea o creştere economică de 1,1% în 2020.

Pentru anul 2021, creşterea economică este estimată a fi de 5,2%.

Potrivit estimărilor, anul acesta, în Germania ar urma să fie în şomaj tehnic circa trei milioane de persoane. Indicele consumului ar putea scădea cu 7,4% în 2020, iar cel al exporturilor cu 11,6%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
bloomberg

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.