Americanii se iau de mafioţii din Bulgaria, ţară candidată la euro, în timp ce UE stă cu mâinile-n sân
Statele Unite au impus ample sancţiuni anticorupţie împotriva unor oficiali bulgari şi reţelelor lor care includ peste 60 de entităţi, în timp ce UE nu reuşeşte să ia măsuri legate de criza în creştere a statului de drept din ţara balcanică.
Statele Unite au impus ample sancţiuni anticorupţie împotriva unor oficiali bulgari şi reţelelor lor care includ peste 60 de entităţi, în timp ce UE nu reuşeşte să ia măsuri legate de criza în creştere a statului de drept din ţara balcanică. Bulgaria vrea să adere la zona euro în 2024, ministrul bulgar de finanţe Kiril Ananiev declarând recent că impactul crizei coronavirusului nu va reprezenta un factor care va duce la prelungirea perioadei în care ţara sa se află în ERM II.
Încă din 2017, Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, a indicat în mod clar că susţine includerea Bulgariei în zona euro.
Acţiunea Americii scoate la lumină incapacitatea blocului de a face ordine în propria ogradă în ceea ce priveşte o serie întreagă de scandaluri de corupţie având adesea legătură cu fondurile europene care ajung în mâinile mafiei şi puternicilor oligarhi din Bulgaria, scrie Politico.
Aceasta este cea mai amplă acţiune lansată într-o singură zi sub legea Magnitsky a Americii care-i ia în vizor pe cei vinovaţi de acte de corupţie, cât şi încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial.
„Statele Unite sunt alături de toţi bulgarii care se luptă să elimine corupţia prin promovarea responsabilizării oficialilor corupţi care subminează funcţiile economice şi instituţiile democratice din Bulgaria“, a declarat Andrea M. Gacki, director al Biroului de Control al Activelor Străine.
Spre deosebire, UE a ales în mod evident să nu le fie alături bulgarilor care luptă împotriva corupţiei.
Deşi corupţia a fost de multă vreme identificată drept o problemă în Bulgaria, amploarea scandalurilor din ultimul an a evidenţiat modul în care o mafie oligarhică a capturat practic statul exercitând control prin intermediul unor instituţii de bază.
Cel mai important magnat sancţionat de americani este Delyan Peevski, un controversat mogul media şi fost membru al parlamentului. Peevski a devenit unul dintre simbolurile problemelor legate de corupţie ale Bulgariei. Potrivit oficialilor americani, acesta a „acţionat pentru a influenţa în mod negativ procesul politic bulgar“ din alegerile din 2019.
SUA l-au sancţionat de asemenea pe baronul fugitiv al cazinourilor Vasil Bozhkov, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni bulgari, cât şi pe Ilko Zhelyazkov, în prezent activ în cadrul Biroului Naţional pentru Controlul Dispozitivelor Speciale de Colectare a Informaţiilor, cât şi 64 de entităţi având legătură cu cei doi, blocându-le accesul la sistemul financiar american.
În paralel, Departamentul american de stat a anunţat interdicţii de intrare pentru o listă şi mai mare de figuri publice bulgare şi familiile lor.
În timp ce autorităţile americane lansau anunţurile privitoare la sancţiuni, sute de bulgari protestau în faţa Palatului Justiţiei din capitala Sofia, cerând demisia procurorului şef Ivan Geshev.
Patru analişti bulgari au catalogat acţiunile americanilor drept o „lovitură dată mafiei bulgare“ şi procurorului general.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro