Analiştii ING: România şi-a asigurat o parte importantă a nevoilor de finanţare de anul acesta

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 februarie 2012 14 afişări

Ministerul Finanţelor a vândut marţi pe piaţa americană titluri cu scadenţa la zece ani, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, la un randament de 6,875%.

Este prima emisiune efectuată în SUA şi a doua emisiune din cadrul programului de finanţare prin titluri pe termen mediu (EMTN), ce a debutat în iunie 2011 şi prin care se urmăreşte atragerea de 7 miliarde euro în total. Prima emisiune a avut loc în iunie 2011, când au fost emise titluri în euro pe cinci ani în valoare de 1,5 mld. euro, iar randamentul a fost de 5,298%.

"Credem că rezultatul a fost destul de bun", comentează Vlad Muscalu şi Ana Morărescu, analişti ai ING Bank România. Principalul factor pozitiv, în opinia lor, este că România şi-a asigurat astfel o parte importantă a nevoilor de finanţare de anul acesta de pe pieţele externe, acoperind trei sferturi din 1,5 miliarde euro ce ajung la scadenţă, iar "acest lucru ar trebui să fie în general pozitiv pentru titlurile de stat emise în moneda naţională".

Pozitiv este, de asemenea, faptul că cererea a fost puternică - oficialii au raportat că toate ofertele au însumat 7 miliarde dolari SUA - şi faptul că nivelul randamentului a fost mai scăzut decât plafonul indicativ de 7%.

Pentru emisiunea din iunie trecut efectuată în monedă europeană, cererea din partea investitorilor a fost de circa 3 miliarde de euro.

"Uşor negativ" este, în schimb, faptul că nivelul costului de finanţare este semnificativ mai ridicat decât cele înregistrate la licitaţiile precedente ce au avut loc în ultimii doi ani, când nivelul primelor de asigurare contra riscului de neplată (CDS) se situa în jurul a 200 de puncte de bază, faţă de 400 de puncte în momentul de faţă.

"Aceasta ar sugera că administratorii datoriei publice ar fi putut opta pentru o maturitate mai scurtă, cu un randament mai redus, dar în aceste momente este probabil mai bine să fii sigur decât să regreţi", încheie analiştii ING.

România a amânat, la finele anului trecut, lansarea emisiunii de titluri în dolari, din cauza turbulenţelor de pe pieţele externe şi a creşterii CDS pentru ţările din Europa de Est, în contextul crizei datoriilor din zona euro.

Programul EMTN este administrat de Erste Group şi Societe Generale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/analistii-ing-romania-si-a-asigurat-o-parte-importanta-a-nevoilor-de-finantare-de-anul-acesta-9195863
9195863
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.