Analiză: România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa, la mai puţin de 50% din media UE, dar a avut a treia cea mai mare creştere economică în 1995-2022, mizând pe eficientizarea resurselor energetice
România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa, la mai puţin de 50% din media europeană, dar a avut a treia cea mai mare creştere economică în perioada 1995-2022, confirmând o utilizare eficientă a resurselor energetice, potrivit unei analize realizată de Adrian Băzăvan, fondator al asociatiei Cred în România.
Potrivit acestuia, performanţa economică şi energetică demonstrează că România a reuşit să optimizeze consumul de resurse, crescând productivitatea şi reducând intensitatea energetică a activităţilor economice.
Analiza realizată pe baza datelor Eurostat, arată că, între 1995 şi 2022, intensitatea energetică a PIB-ului României a scăzut cu 69,6%, a treia cea mai mare reducere din UE, depăşind media Uniunii, de 39,5%.
Creşterea eficienţei energetice la nivel local a fost susţinută de investiţii în modernizarea infrastructurii, adoptarea tehnologiilor avansate şi implementarea unor politici publice eficiente. În industrie, restructurarea activităţilor a dus la o scădere semnificativă a consumului de energie, în timp ce sectoarele de servicii şi agricultură au beneficiat de tehnologii mai eficiente, comentează Adrian Băzăvan.
Astfel, proiectele de reabilitare termică a clădirilor, susţinute prin fonduri europene şi naţionale, au contribuit semnificativ la reducerea consumului de energie în sectorul rezidenţial. În acelaşi timp, schemele de sprijin pentru energia regenerabilă, precum tarifele garantate şi certificatele verzi, au încurajat utilizarea surselor regenerabile şi reducerea dependenţei de combustibili fosili.
Conform Strategiei Energetice a României 2025-2035, eficienţa energetică este văzută ca un factor esenţial pentru atingerea obiectivelor de decarbonare şi pentru creşterea competitivităţii economice. Între 2011 şi 2021, eficienţa sistemului energetic a crescut de la 63% la 74%, ceea ce a permis României să îşi depăşească obiectivele naţionale stabilite pentru 2020.
Totuşi această creştere de tip intensiv îşi epuizează limitele. România aşteaptă în viitor o creştere a consumului energetic, vizând reîntoarcerea industriilor energointensive care sunt necesare pentru reducerea dependenţelor de actori ostili şi întărirea securităţii economice naţionale.
Adrian Băzăvan este consultant în politici de inovare, relaţii internaţionale, energie şi comerţ, consilier pe probleme de afaceri externe al ministrului Energiei şi membru al Consiliului de Administraţie al Electrica Furnizare, după ce anterior a ocupat o funcţie similară la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Este finalizat în ştiinţe politice la NSPSPA Bucureşti şi a absolvit un Master în relaţii internaţionale şi politică chineză la Yenching Academy of Peking University.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro