Angajatorii au scos în piaţă peste 150.000 de joburi noi în primul semestru din 2024. Cele mai multe oferte au venit din retail, servicii şi call – center

Autor: Cristina Bellu Postat la 27 iunie 2024 33 afişări

Angajatorii au scos în piaţă peste 150.000 de joburi noi în primul semestru din 2024. Cele mai multe oferte au venit din retail, servicii şi call – center

Numărul de joburi scoase în piaţă de angajatori în primul semestru din 2024 au trecut de 150.000, din care aproape 40.000 au venit din partea companiilor din retail, care continuă să aibă cea mai mare nevoie de personal din România.

Serviciile au fost al doilea cel mai mare angajator din S1/2024, industria de call – center / BPO fiind plasată pe poziţia a treia. Industria alimentară, turismul, construcţiile, producţia şi transport / logistică sunt următoarele domenii în clasament, arată o analiză a eJobs.ro, principala platformă de recrutare online din România

„Pentru primul semestru al anului, vedem o ierarhie dominată de acele se sectoare care recrutează masiv din segmentul entry level. Toate domeniile menţionate au preponderent poziţii entry level în organigramă. Ceva mai jos în clasament se află domeniile care recrutează mai degrabă specialişti sau candidaţi cu un nivel ridicat de senioritate, precum IT / telecom, servicii financiare, servicii medicale sau publicitate / marketing / PR”, explică Bogdan Badea, CEO eJos.ro.

Din cele 150.000 de joburi noi, doar 4,2% au fost remote, procentul fiind mai mic chiar şi decât cel aferent joburilor postate de angajatorii din afara ţării (7,8% din numărul total de locuri de muncă au fost pentru străinătate). Cel mai dispuşi să ofere beneficiul muncii remote sunt angajatorii din call – center / BPO, IT / telecom, servicii, comerţ / retail şi publicitate / marketing / PR. Pentru aceste poziţii sunt căutaţi predominant candidaţi entry level.

80% dintre joburile scoase în piaţa din ianuarie şi până acum sunt full time.15% sunt part time şi aproximativ 5% sunt pe bază de proiect şi sezoniere.

„Cea mai mare parte a job-urilor sezoniere vine din partea angajatorilor străini caută candidaţi pentru sectoare precum turism, horeca, industria alimentară ori construcţii în special în sezonul cald, atunci când au un vârf de activitate. Cele mai multe locuri de muncă în afara ţării sunt pentru Germania, Olanda, Grecia, Franţa, Italia, Spania şi Irlanda”, spune Bogdan Badea.

Cu 5,3 milioane de aplicări înregistrate, candidaţii au fost mai activi decât în primele şase luni ale anului trecut, numărul de aplicări fiind cu 5% mai mare decât în 2023. În ciuda tendinţei tot mai pronunţate a angajatorilor de reduce sau chiar elimina numărul de zile lucrate remote şi de a chema angajaţii înapoi la birou, candidaţii continuă să fie interesaţi de joburile remote. În acest sens, 13,4% din totalul aplicărilor au mers către joburile ce permit munca de acasă.

Nu la fel de tentaţi sunt de opţiunile pe care le au în afara ţării, în condiţiile în care doar 1,4% dintre aplicări au fost trimise către angajatorii străini.

„Pentru această primă jumătate de an, vedem în continuare un număr semnificativ de aplicări din segmentul de vârstă 18-24 de ani, care rămân a doua cea mai activă categorie de candidaţi, însă nu se mai află la o distanţă aproape insesizabilă de cei care au între 25 şi 35 de ani. Cu alte cuvinte, avem 2,1 milioane de aplicări din categoria 25-35 de ani şi 1,5 din categoria 18-24 de ani”, explică Bogdan Badea.

Urmează candidaţii care au între 36 şi 45 de ani, cei peste 45 de ani şi cei care nu au împlinit încă 18 ani, dar au drept de lucru, respectiv au cel puţin 16 ani.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost retail, call – center / BPO, servicii, IT / telecom, servicii financiare, construcţii, transport / logistică şi turism.

Din ianuarie şi până acum, cele mai multe locuri de muncă au fost postate pentru următoarele oraşe: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Timişoara, Constanţa şi Ploieşti.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.